Video CRONICĂ: Trupa Muse, în concert la Festivalul Rock The City: Sunetul stelelor s-a auzit noaptea, în Bucureşti - FOTO, VIDEO

Muzicieni britanici, mii de fani exaltaţi, jocuri de lumini,tehnică vocală remarcabilă, solo-uri de chitară cu sonorităţi astrale, o călătorie intergalactică pe ritmuri de heavy metal şi muzică electronică-au fost surprizele concertului trupei Muse, vineri seară, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

2700 afișări

Vineri, 29 iulie, trupa Muse a concertat în capitală în cadrul Festivalului Rock The City, care a revenit în Bucureşti după doi ani de pauză, o ediţie în forţă, cu un concert care a adus cinste trupei considerată a fi printre cele mai bune trupe live din Europa.

Rockerii britanici au venit în România în cadrul turneului "Drones World Tour", după ce îşi anulaseră concertul din Istanbul, programat pentru 26 iulie, ca urmare a tensiunilor existente după lovitura de stat din Turcia.

La Bucureşti, britanicii au venit să facă muzică, să egaleze viteza luminii cu viteza sunetului, să îşi transbordeze fanii în universuri paralele, în lumi distopice, în sfere înalte şi în spaţiile interstelare.

Fără prea multe introduceri sau adresări publicului, au reuşit să creeze o atmosferă prietenoasă, relaxată, unitară, indivizibilă. Cele peste 33 de grade Celsius, care au imersat Bucreştiul în acalmie estivală şi toropeală de pre-weekend, nu au oprit fanii bucureşteni şi străini să vină în Piaţa Constituţiei să îi asculte pe cei de la Muse, aflaţi pentru a doua oară în România, de la concertul din 2007.

Matthew Bellamy (voce, chitară şi clape), Chris Wolstenholme (chitară bass şi voce) şi Dominic Howard (la tobe şi percuţii) au cântat timp de o oră şi jumătate (N.B.: muzicienii au fost extrem de punctuali, încheind concertul fix la ora 23:00) 18 piese de pe albume mai vechi, precum şi de pe ultimul album al grupului, „Drones”, lansat în 2015.

După o scurtă aşteptare încordată, britanicii şi-au făcut apariţia pe scenă, în sunetul chitarei electrice şi al tobelor, pe ritmurile melodiei „Psycho”, o melodie care vorbeşte despre dezumanizare şi transformarea oamenilor în maşini de ucis, într-o lume distopică: „I'll turn you into a super drone (super drone)/ And you will kill on my command/ And I won't be responsible.”

Solistul Matthew Bellamy a salutat, apoi, publicul într-un mod inedit, cu sunete acute de chitară, urmând piesa „Plug in Baby”, publicul cântând refrenul, o adevărată plăcere pentru miile de fani prezenţi care cunoşteau versurile multor melodii pe de rost.

A urmat piesa „Hysteria”, un hit de pe cel de-al treila album al trupei, „Absolution”, în zona rockului alternativ, punând în valoare vocea cu un timbru deosebit de plăcut a lui Bellamy, elastică şi bine conturată, care dă personalitatea trupei Muse. Publicul a aplaudat frenetic, chiuind şi ovaţionând muzicienii.

„Resistance” a fost cea de-a patra melodie a serii, un cântec cu versuri cu mesaj, ca toate melodiile trupei - mesajul fiind unul al rezistenţei prin iubire într-o lume asupritoare, muzică părând a fi desprinsă dintr-o lume a viitorului, undeva în afara Pământului, posibil chiar într-o nouă galaxie. „Citizen Erased” s-a păstrat în aceeaşi sferă, melodie pe care Bellamy a prezentat-o ca fiind „un cântec mai vechi pe de al doilea album”.

Cei prezenţi la Bucureşti s-au putut bucura de efecte video spectaculoase pe ritmul unor improvizaţii la chitară realizate de Bellamy şi Christopher Wolstenholme, sunete venite parcă din afara spaţiului terestru, la fel de stranii precum zgomotele captate de sondele spaţiale trimise de NASA, în preajma câmpurilor magnetice ale unor planete.

„Supermassive Black Hole”, următoarea melodie a setlist-ului, a făcut publicul să reacţioneze încă de la primele ritmuri beat, spectatorii fredonând cu plăcere refrenul, o melodie de dragoste cu un touch din Prince, despre forţa cosmică a iubirii, pârjolitoare ca o explozie solară, sau chinuitoare ca materia condensată într-o gaură neagră.

Mesajul trupei Muse este unul contestatar, deloc soft, punând în discuţie teme precum manipularea/ supravegherea indivizilor, existenţa indivizilor într-un sistem opresiv, alienarea socială, robotizarea oamenilor, pierderea empatiei şi a umanităţii, fuga de uniformizare, dar şi revolta, teme similare lumilor distopice, cu ecouri în Orwell sau Huxley.

Aceaste teme s-au auzit şi în următoarele cântece ale setlist-ului, precum „The Handler”. Din seara muzicală nu au lipsit improvizaţiile instrumentiştilor, cele ale toboşarului şi chitaristului, dintr-o melodie de pe ultimul album al trupei, „Drones”, precum „Munich Jam”, sau hit-ul „Madness”, de pe albumul „The 2nd Law”, o melodie despre chinurile dragostei, scrisă în specificul stil Muse, la care publicul a fredonat versurile.

Deşi membrii trupei nu au conversat prea mult cu publicul, în afara câtorva mici adresări ale lui Bellamy referitoare la unele melodii, sau în momentul în care a mulţumit în limba română, spre suprinderea audienţei, atmosfera întregului concert a fost extrem de degajată. Oamenii au aplaudat frenetic, au sărit în sus, şi-au făcut selfie-uri cu scena pe fundal, au fotografiat efectele video şi au cântat din toţi rărunchii.

Impresionante au fost proiecţiile psihedelice 3D de pe ecranele scenei care au putut fi văzute şi în timpul melodiei „Dead Inside”, înfăţişând un corp omenesc aflat în imponderabilitate, învârtindu-se şi dezintegrându-se ca şi cum ar fi fost absorbit într-o gaură neagră.

Muzica britanicilor de la Muse este muzica dezintegrării astrelor, membrii formaţiei demonstrând că rockul este muzical, când lin, când furtunos, neîmbânzit, muzică inspirată din sunetele Universului, de la vântul solar la găurile negre supermasive - este metaforă şi inspiraţie. Muzica lor este creată din cosmos, din haosul Big Bang-ului, din formarea galaxiilor şi din exploziile stelelor înainte de a muri.

Seara cosmică a continuat cu melodii precum „Time Is Running Out”, „The Globalist”, „Drones”, „Uprising”, „Mercy”, melodie în timpul căreia publicul a fost imersat într-o ploaie neaşteptată de confetti, fâşii colorate şi baloane, ca nişte specii necunoscute dintr-o floră bizară a unei planete îndepărtate.

De apreciat au fost reverenţele lui Bellamy în faţa publicului, care au compensat cuvintele puţine tranmise publicului, dar şi lipa bis-ului, Dominic transmiţându-le, la final, fanilor: „E minunat că ne-am întors în această ţară. Ne vom revedea.”

Ultima melodie a serii, „Knights of Cydonia”, a purtat publicul pe tot spectrul curcubeului sonor, într-o călătorie prin spaţiul interstelar, o călătorie de-a lungul istoriei planetare şi umane, amintind că rezistenţa, neuniformizarea şi spiritul contestatar definesc omul.

Muse este una dintre cele mai apreciate formaţii de rock alternativ din Europa, cu o muzică ce îmbină rock-ul alternativ cu funk-ul, heavy metal-ul şi chiar cu muzica clasică şi electronică, un amestec original de stiluri.

Festivalul Rock The City continuă sâmbătă, 30 iulie, tot în Piaţa Constituţiei, fiind programat concertul trupei britanice de heavy metal Iron Maiden, cu Raven Age în deschidere. Iron Maiden va susţine la Bucureşti unul dintre ultimele show-uri din turneul „The Book Of Souls 2016”, turneu ce a avut un imens succes la nivel mondial, promovând cel mai recent album lansat, cu acelaşi nume. Albumul a ocupat primul loc în topurile muzicale din peste 40 de ţări.

Festivalul Rock The City este organizat de Marcel Avram şi East European Events, în colaborare cu D&D East Entertainment.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici