CTP, despre cazul Turcescu: Vorbim despre neant, despre o scenetă. Pleşu: Şi presa e în criză

Cristian Tudor Popescu a declarat, la Gândul Live, despre cazul privindu-l pe Robert Turcescu, că "vorbim despre neant, despre nimic, despre o scenetă", iar Andrei Pleşu a arătat că presa, ca şi alte instituţii româneşti, este în criză.

1217 afișări
Imaginea articolului CTP, despre cazul Turcescu: Vorbim despre neant, despre o scenetă. Pleşu: Şi presa e în criză

CTP, despre cazul Turcescu: Vorbim despre neant, despre o scenetă. Pleşu: Şi presa e în criză (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Domnul Turcescu a făcut o emisiune în care a spus nişte vorbe, aberante, contradictorii în sine, groteşti, secvenţă grotescă. Ce comentăm? Nici măcar nu comentăm despre ofiţer acoperit, descoperit, comentăm despre această scenetă a domnului Turcescu", a spus Cristian Tudor Popescu.

El a menţionat, la Gândul Live că nu a priceput "delirul mistic" al jurnalistului Robert Turcescu.

"După aceste zile, cred că există două posibilităţi: unu, domnul Turcescu este bolnav, clinic (...) poate avea o problemă clinică (...), dacă e aşa, atunci chiar nu mai am ce comenta, dar, dacă nu este aşa şi până când ne lămurim ce este, domnul Turcescu a făcut ceva pentru care nu am altă imagine decât asta: domnul Turcescu a defecat în sufragerie, ne-a lăsat pe cei din branşa asta, câtă mai este, stop cadru la masă în sufragerie şi el zburdă prin curte şi strigă, extatic: M-am eliberat, eliberaţi-vă şi voi", a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Andrei Pleşu a declarat, la rândul său, că nu înţelege nimic din afirmaţiile lui Robert Turcescu şi a adăugat că nu poţi, ca ziarist, să vii într-o emisiune TV şi să spui: "Am venit să nu vă dau nicio informaţie".

"Presa noastră suferă grav după faptul că nu e o presă de gazetari, ci o presă de propagandişti", a mai spus Andrei Pleşu, care a opinat de asemenea că sunt mulţi "gazetari care îşi modifică opiniile în funcţie de experienţe private, personale".

"Ca orice instituţie românească, şi instituţia presei este în criză, iar cazul Turcescu nu e de natură să mă liniştească, pentru că nu mai înţeleg nimic. În plus, oriunde eşti plasat, eşti prost plasat (...). Ceea ce-mi doresc este nu numai să nu candidez la Preşedinţie, dar să nici nu mai public în presă şi să încerc să îmi văd de treburile mele. Am prestat destul", a mai spus Pleşu, în contextul subiectului Robert Turcescu.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că Parchetul instanţei supreme evaluează situaţia în cazul lui Robert Turcescu, după ce acesta a dezvăluit că a fost ofiţer acoperit, şi că va comunica dacă va fi luată o decizie privind o eventuală anchetă pentru o infracţiune.

Duminică, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată "Mărturise şi spovedanie" a fost însoţită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa şi două ştate de plată. Pe livretul militar apare ştampila MApN - UM 02515.

"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ştatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit", a scris Turcescu pe blogul personal. "Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", a scris acesta.

Duminică seară, într-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat că documentele sunt reale, fără a spune al cărei instituţii ar fi fost ofiţer acoperit. Turcescu a spus că este dispus oricând va fi chemat în faţa judecătorului să spună tot ceea ce ştie despre aceste documente. Robert Turcescu a anunţat totodată că se retrage din presă.

MApN a precizat luni că nu face niciun fel de comentariu legat de cazul jurnalistului Robert Turcescu, ministerul precizând că aplică legile ţării şi că, dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe.

"În legătură cu informaţiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spaţiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile ţării şi consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituţii ale statului sunt abilitate să se pronunţe", se arăta într-un comunicat al MApN.

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobritoiu declara, luni, că Robert Turcescu face "o mascaradă", el precizând că livretul militar atestă calitatea de cadru militar în rezervă, şi nu activ, iar cadrele în rezervă nu primesc soldă decât pentru perioadele de concentare pentru pregătire militară.

El a menţionat că în cazul ofiţerilor în rezervă aceştia "primesc soldă doar în situaţia în care sunt concentraţi pentru activităţi de pregătire militară, şi numai pentru perioada respectivă".

În anul 2012, Ministerul Apărării Naţionale a confirmat că jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Turcescu apărea pe o listă împreună cu politicieni, foşti miniştri, primari, preşedinţi, alţi jurnalişti. Atunci, Robert Turcescu, a susţinut, într-o scrisoare adresată MApN, că pentru el acest lucru reprezintă o „regretabilă eroare” şi solicită de urgenţă „îndreptarea acestei situaţii prin revenirea la starea de fapt: cetăţean român care nu şi-a satisfăcut stagiul militar şi, prin urmare, nu poate aparţine corpului ofiţeresc al Armatei Române”. Robert Turcescu spunea, că în situaţia în care nu i se va anula gradul primit „în mod accidental”, va „acţiona în judecată MApN pentru prejudicii grave de imagine şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de acest lucru".

MApN a dat publicităţii în august 2012 o listă cu cei cărora le-au fost acordate grade militare în perioada 2010-2012 şi pentru care s-au înregistrat nereguli, în care apăreau inclusiv politicieni, sportivi renumiţi şi în care se regăsea şi numele lui Robert Turcescu. Ulterior, ministerul a retras toate aceste grade acordate cu nereguli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici