Decanul Institutului de Film de la Hollywood: Aveţi naratori extraordinari, dar nu ştiţi să vindeţi filmele

Decanul Institutului de Film de la Hollywood, Dov Simens, care a fost profesorul lui Quentin Tarantino, Chris Nolan şi Guy Ritchie, spune că filmele româneşti spun poveşti extraordinare, dar românii nu ştiu să îşi vândă filmele şi să facă bani de pe urma lor.

242 afișări
Imaginea articolului Decanul Institutului de Film de la Hollywood: Aveţi naratori extraordinari, dar nu ştiţi să vindeţi filmele

Decanul Institutului de Film de la Hollywood: Aveţi naratori extraordinari, dar nu ştiţi să vindeţi filmele

Decanul Institutului de Film de la Hollywood, Dov Simens, care va susţine, în perioada 2-3 iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca, un curs de film de două zile, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că îi va învăţa pe români să facă filme bune cu buget mic şi apoi să le vândă pentru a câştiga bani mulţi de pe urma lor.

"Nu mai faceţi scurtmetraje, sunt o prostie, sunt pentru copii. Vreţi să faceţi bani? Aveţi mult talent, dar nu aveţi simţul business-ului în cinematografie. Eu nu pot preda talentul, vă cred pe cuvânt că îl aveţi, acum hai să vedem ce facem cu el. Veţi face profit cu filmele, sunteţi o naţie inteligentă care creşte repede, şcoala de două zile te învaţă cum să faci filme profitabile. Este peste tot la fel în lume cu filmele, laboratorul, actorii. Noi n-avem finanţare de la stat în cinematografie, suntem nişte porci capitalişti fericiţi.Trebuie să faceţi filme care fac bani în România", a spus Dov Simens.

El a afirmat că filmele româneşti pot fi bune, dar nu beneficiază de un marketing pe măsură, care să le aducă şi profit.

Potrivit sursei citate, cauza ar fi lipsa de viziune a producătorilor, care nu au curajul să viseze că ar putea avea succes şi în afara festivalurilor dedicate filmului de artă.

"Vreţi să faceţi bani? Aveţi mult talent, dar nu aveţi simţ în ceea ce priveşte afacerea. Dacă învăţaţi să faceţi asta, veţi fi perfecţi. Există o teamă aici, se fac universităţi de film de trei - patru ani. «Avatar»-ul lui Cameron? De ce a fost aşa de scump cum s-a anunţat? Adică, joacă în el Sigourney Weaver care nu mai e nici tânără, nici la modă, nici prea drăguţă. Numai dacă te măriţi sau dacă mori poţi lipsi de la cursul meu, nu mai face filme scurte, vrei să faci filme, trebuie să ai talent şi să cunoşti afacerea. Nu pot instrui talente, e show bussiness, România trebuie să ştie să facă afaceri", a afirmat Simens.

Simens a spus că regizorii români "chiar se pricep la ceea ce fac", dar au dificultăţi în a lega o poveste coerentă, care să te ţină cu sufletul la gură timp de 90 de minute.

"Aveţi naratori extraordinari, sunt poveşti foarte bune cele spuse până acum. Dar trebuie investit şi în marketing, să nu vă aşteptaţi să vină cineva de la Hollywood şi să facă asta pentru voi. Asta nu înţelege Guvernul vostru, care are acele programe de finanţare a cinematografiei. Oamenii din România ştiu să spună poveşti, asta vine din apa pe care o beţi, dar cum se promovează nu. Guvernul ar trebui să dea bani pentru promovarea filmelor", a spus el.

Potrivit sursei citate, filmul este o formă de artă, dar este şi o afacere.

"Asta voi face eu timp de două zile, într-un mod plăcut, voi vorbi despre cum să faci filme şi bani din ele în România, în trei săptămâni de filmare. Este uşor de produs un film, oamenii vor să fie producători, vă voi învăţa în 20 de minute, 30 de minute, este cea mai uşoară meserie, este greu să scrii un scenariu, nu pot învăţa talentul, nimeni nu poate şi nu voi pierde timpul zicând că trebuie să aveţi talent, hai să facem un film de 90 de minute, să presupunem 700 de lei e bugetul. Sunt puţin ciudat, dar am informaţia, veţi înţelege afacerea filmelor, apoi vom afla cum adunăm bani, bani pentru camere, actori, echipă, şi gata, postproducţia. Nu sunt aici să vă învăţ să luaţi bani de la Guvern pentru filme, vă învăţ că o formă de artă poate aduce bani, cum ne promovăm, cum facem bani şi apoi Guvernul vă va finanţa al doilea film. Vă voi învăţa cum faci negocieri, echipa, lumini, postproducţie, şi toate astea se pot învăţa în două zile. Apoi plec. Sunt dur, dar nu mă puteţi urî, pentru că am informaţia. Orice idee aveţi acum, lăsaţi-o pentru al doilea film. Trebuie să gândiţi în perspectivă. Aveţi gimnastele voastre extraordinare care merg acum la Olimpiadă. De ce nu cumpără nimeni, chiar acum, povestea lor cu 1.000 de dolari. Iată filmul", a spus Simens.

Printre absolvenţii cursurilor de business cinematografic susţinute de Dov Simens se numără trei din cei mai buni regizori ai lumii - Quentin Tarantino, Chris Nolan şi Guy Ritchie.

Cursul de două zile cu Simens costă 314 euro şi va avea loc în perioada 2-3 iunie şi este organizat de Hollywood Transilvania şi TIFF.

Până în prezent, la cursul de la Cluj-Napoca s-au înscris 35 de participanţi şi vor fi aproximativ 50.

"Participarea la acest curs e un as în mânecă pentru oricine îşi doreşte să intre în această industrie. Producţia în stil Hollywood este greu de găsit în Europa", a spus managerul TIFF, Cristian Hordilă.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici