Decizie contradictorie a CA al TVR: Va solicita CNA "conservarea" licenţei TVR Cultural

Consiliul de Administraţie al TVR a decis, joi, cu 12 voturi "pentru" şi o "abţinere" (Claudiu Săftoiu), să solicite CNA "conservarea licenţei TVR Cultural", în ciuda faptului că, în luna august, CA al TVR aprobase desfiinţarea TVR Cultural şi preluarea misiunii sale de către TVR 2.

354 afișări
Imaginea articolului Decizie contradictorie a CA al TVR: Va solicita CNA "conservarea" licenţei TVR Cultural

Decizie contradictorie a CA al TVR: Va solicita CNA "conservarea" licenţei TVR Cultural (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a transmis, luni, 10 decembrie, o informare către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) privind imposibilitatea Televiziunii Române de a continua emisia TVR Cultural.

"Ţinând cont de faptul ca televiziunea publică nu a reuşit să înlăture cauzele care au condus la întreruperea serviciului de programe al canalului TVR Cultural, am informat prin adresa transmisă către CNA că misiunea TVR Cultural va fi preluată de viitorul canal TVR 2 Cultural. Această informare a fost făcută înaintea expirării celor 90 de zile pentru care TVR a solicitat suspendarea TVR Cultural, în virtutea bunelor relaţii dintre autoritatea de reglementare a audiovizualului şi televiziunea publică", au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii SRTv.

Potrivit acestora, SRTv s-a conformat, astfel, imperativelor Legii audiovizualului care prevede, la articolul 57, alineatul 1 litera b), că CNA retrage licenţa în situaţia în care "titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, şi mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului".

"În pofida acestor realităţi, Consiliul de Administraţie al SRTv a votat, în şedinţa de ieri, 13 decembrie, cu 12 voturi «pentru» şi «o abţinere», hotărârea din a cărei dispozitiv cităm mai jos: «Consiliul de Administraţie al SRTv solicită Consiliului Naţional al Audiovizualului conservarea licenţei TVR Cultural, în vederea reluării producţiei şi transmisiei conform Programului de redresare economică aprobat prin HCA nr. 110/2012»", au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, reprezentaţii TVR.

Surse din Televiziunea Română au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că persoana care s-a abţinut de la această decizie este Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv.

Hotărârea CA al SRTv vine în contradicţie cu ceea ce CA al SRTv a decis în august 2012. Atunci, CA a hotărât încetarea emisiei TVR Cultural şi preluarea misiunii acestei televiziuni de către TVR 2, care se va transforma în TVR 2 Cultural.

Contactat vineri de MEDIAFAX şi întrebat dacă CNA a primit o adresă de la SRTv privind "conservarea TVR Cultural, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, a declarat: "Încă nu am văzut această solicitare a TVR. Atunci când o vom primi o vom analiza în şedinţă de Consiliu, în limitele competenţelor noastre legale, potrivit Legii audiovizualului".

Pe de altă parte, termenul "conservare" nu există în legislaţia audiovizualului. În condiţiile în care o licenţă expiră (aşa cum e cazul licenţei TVR Cultural, care expiră sâmbătă, 15 decembrie 2012), potrivit legislaţiei audiovizualului, CNA retrage licenţa. În condiţiile în care o societate doreşte să reia emisia unui canal, trebuie să depună un nou dosar la CNA în care să solicite o nouă licenţă audiovizuală.

CNA a discutat, în şedinţa de joi, despre licenţa TVR Cultural. Atunci, CNA a decis să transmită Comisiilor de Cultură ale Parlamentului o scrisoare prin care să le informeze cu privire la situaţia TVR Cultural, a cărui licenţă expiră sâmbătă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici