Dem Rădulescu, George Constantin şi Ştefan Bănică, omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor

Dem Rădulescu, George Constantin, Ştefan Bănică şi Dinu Manolache vor fi omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor de Ziua Mondială a Teatrului pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului, duminică, de la ora 12:00, în Piaţa Timpului din Bucureşti.

Share pe Facebook 644 afişări

Dem Rădulescu, George Constantin şi Ştefan Bănică, omagiaţi postum pe Aleea Celebrităţilor (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)

Decernarea se va face în prezenţa Primarului General al Municipiului Bucureşti, Ioan Răzvan Sava şi a fiilor şi fiicelor celor omagiaţi: Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Ilinca Manolache şi Irina Rădulescu.

Ceremonia de decernarea a stelelor pe Aleea Celebrităţilor se va desfăşura sub egida Teatrului Metropolis şi a Primăriei Municipiului Bucureşti, împreună cu partenerii Cocor şi Sabion.

Dem Rădulescu va fi omagiat de către academicianul Răzvan Theodorescu, George Constantin de către Horaţiu Mălăele, Ştefan Bănică de către Stela Popescu şi Dinu Manolache de către Virginia Mirea.

"Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului omagiem postum patru mari actori. Medaliile vor fi înmânate moştenitoriilor lor întru talent şi pasiune. Alături de ei, actriţe-soţii, actriţe-mame. Îi cunoaşteţi, îi recunoaşteţi pe toţi. Ce poate fi mai frumos decât o duminică petrecută în familie, în familia Teatrului.", a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

"Mă bucur să particip la această sărbătoare a Teatrului, arătând împreună cu dumneavoastră respectul cuvenit celor patru familii de actori prezente aici, în Piaţa Timpului, familii al căror nume este dus mai departe cu succes de a doua generaţie de actori.", a declarat Daniel Stoica, acţionar Cocor.

În cadrul evenimentului, va fi înmânată câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

Dem Rădulescu s-a născut în 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea şi a decedat în 17 septembrie 2000, la Câmpina. A absolvit Facultatea de Teatru în 1954, la clasa Irinei Răchiţeanu-Şirianu, după care a fost angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti. Marele actor de comedie se considera "actor de inspiraţie", iar atunci când juca, spunea că intră într-o mare "transă". Prezenţa numelui său pe afiş, la teatru, ducea întotdeauna către un inegalabil succes, însă, uriaşa popularitate i-au făcut-o în egală măsură filmul, televiziunea sau teatrul de revistă, cu spectacolele "Salutări de la Vasile" şi "Dai un Biban, dar face!". Din 1955 a devenit profesor de actorie în IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, până la finalul vieţii, unde a îndrumat şi format, generaţii de actori. A fost căsătorit cu actriţa Adriana Şchiopu şi au împreună o fiică, Irina Rădulescu, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.

George Constantin s-a născut în 3 mai 1933 şi a decedat în 30 aprilie 1994. George Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1956, la clasa lui Nicolae Bălţăţeanu, făcând parte din promoţia de aur, alături de: Silvia Popovici, Sanda Toma, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu, Eliza Plopeanu. Şi, aşa cum spunea, a învăţat meserie "şlefuindu-se" pe lângă nume mari din teatrul românesc: Aura Buzescu, Gh. Storin, Ion Finteşteanu, George Vraca, Aurel Athanasescu, Nineta Gusti, Ion Şahighian, Sanda Manu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Numea rolurile, "vieţi care i s-au dat" faţă de care se simţea responsabil, şi după mulţi ani de teatru, când i s-a cerut un curriculum vitae, a numărat personajele: "50 la Teatrul «Nottara», 12 în alte teatre, 11 la televiziune, peste 200 la radio". Amintim în teatru cele trei roluri din dramaturgia shakespeariană magistral interpretate de George Constantin: Prospero în regia lui Liviu Ciulei, Regele Lear în regia lui Radu Penciulescu la Teatrul Naţional Bucureşti şi Timon din Atena în regia lui Dinu Cernescu la Teatrul Nottara, iar în film rolul procurorului din ,"Reconstituirea" regizat de Lucian Pintilie. În realitate erau mult mai multe, iar rigoarea cu care se autocenzura e dovedită şi de faptul că, dintr-o filmografie de 50 de roluri, pomenea doar de vreo patru. A fost căsătorit şi are un fiu, Mihai Constantin, actor al Teatrului Bulandra şi al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Ştefan Bănică s-a născut în 11 noiembrie 1933, la Călăraşi, şi a decedat în 26 mai 1995. Tatăl său l-a vrut avocat, dar după o imprimare la Radio, actorul Radu Beligan l-a urcat într-un taxi ducându-l să se înscrie la Facultatea de Teatru, pe care a absolvit-o, în 1955, la clasa maestrului Finţi. După absolvire, a debutat la Teatrul din Galaţi, jucând alături de: Gina Patrichi, Dana Comnea, Mihai Pălădescu, Matei Alexandru. Din 1960 revine în Bucureşti angajându-se la Teatrul "Giuleşti", apoi la Teatrul Bulandra. În aşteptarea marilor roluri evoluează în spectacole de divertisment, de cele mai multe ori cântând. Printre celebrele piese muzicale interpretate se numără: "Îmi acordaţi un dans", "Cum am ajuns să te iubesc", "Gioconda se mărită". Mulţi ani a format un cuplu pe scenă cu Stela Popescu, în spectacole de divertisment pentru televiziune. A fost căsătorit şi are doi fii. Unul dintre ei i-a urmat cariera: Ştefan Bănică, actor al Teatrului Bulandra şi în prezent al Teatrului de Comedie din Bucureşti, vedetă de film şi televiziune.

Dinu Manolache s-a născut la 13 mai 1955, şi a încetat din viaţă în 3 septembrie 1998, la numai 43 de ani. Dinu Manolache a absolvit Institutul de Artă teatrală şi Cinematografică în 1980, la clasa Octavian Cotescu. A devenit cunoscut după rolul din filmul "Fata morgana", în regia lui Elefterie Voiculescu, unde a avut-o ca parteneră pe frumoasa actriţă Diana Lupescu. Pe lângă activitatea pedagogică de la IATC, Facultatea de Teatru, secţia actorie, unde a fost asistentul lui Mircea Albulescu, a debutat şi a jucat pe scena Teatrul Mic din Bucureşti, până la sfârşitul vieţii. A fost căsătorit cu actriţa Rodica Negrea şi împreună au avut o fiică, Ilinca Manolache, ambele actriţe la Teatrul Mic din Bucureşti.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
ACTORI ,
OMAGIU ,
ALEEA CELEBRITĂŢILOR
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.