Despre relaţia agenţii - site-uri de ştiri şi drepturile de autor, la Ziua Agenţiilor de Presă

Relaţia dintre agenţiile de ştiri şi site-urile care oferă informaţii în timp real, fără a funcţiona, însă, în regim de agenţie, precum şi chestiunea drepturilor de autor în presă au fost subiecte luate în discuţie, la al treilea atelier de la Ziua Agenţiilor de Presă.

256 afișări
Imaginea articolului Despre relaţia agenţii - site-uri de ştiri şi drepturile de autor, la Ziua Agenţiilor de Presă

Despre relaţia agenţii - site-uri de ştiri şi drepturile de autor, la Ziua Agenţiilor de Presă (Imagine: Mediafax Foto)

La cel de-al treilea atelier din cadrul Zilei Agenţiilor de Presă, eveniment desfăşurat, la această ediţie, sub tema "Agenţiile de presă în emisfera Internet", au participat Cristian Pantazi, redactor-şef Hotnews, Alin Zăinescu, redactorul-şef Comunicatedepresa.ro, Ferenc Garzo, corespondentul MTI şi Marian Petcu, conferenţiar universitar doctor, FJSC, Bucureşti, discuţiile fiind moderate de Cosmin Popa, director general al agenţiei de presă NewsIn.

Cristian Pantazi a vorbit de relaţia dintre agenţiile de presă şi site-urile de ştiri, despre care a spus că "nu a fost uşoară de la început".

El a povestit începuturile Hotnews, când realiza doar revista presei, până la evoluţia spre furnizare de conţinut propriu. "În relaţia cu agenţiile de presă, au existat şi greşeli flagrante din partea Hotnews, cu ştiri furate de pe Mediafax". "În momentul acesta, avem o relaţie fair cu agenţiile româneşti şi am reuşit să le demonstrăm tuturor că un site de ştiri poate să fie un jucător onest pe piaţa media".

Redactorul-şef al Hotnews a adăugat că "o agenţie de presă nu poate fi înlocuită". "Îţi furnizează informaţii pe care o redacţie nu poate să le obţină, îţi oferă background pe care în redacţie nu poţi să îl obţii", a spus el, adăugând faptul că agenţiile de presă sunt şi o sursă de credibilitate.

Alin Zăinescu, redactor-şef Comunicatedepresa.ro, a declarat că, în ultimii ani, cititorii de media s-au schimbat.

"Comunicatedepresa.ro este o agenţie de presă pe dos (...). Noi vrem să fim prieteni cu jurnaliştii şi le dăm informaţiile gratis, iar banii îi luăm de la companii". Zăinescu a spus că site-ul are, în prezent, peste 20.000 de abonaţi. "Planul proiectului a fost făcut pe trei ani de zile, şi anul acesta a început să facă profit". 

În era internetului, agenţiile de presă naţionale trebuie să îşi găsească noua lor identitate, a fost de părere corespondentul MTI (Agenţia Ungară de Ştiri, n.r.), Ferenc Garzo. "Aceste lucruri presupun şi piederea unor clienţi". El a apreciat că agenţiile de presă naţionale nu trebuie să se apare de provocările internetului "închizând uşa cu cheia".

Ultimii doi vorbitori, conferenţiarul universitar doctor Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, şi Cezar Ion, director editorial TVR şi preşedinte al Asociaţiei Jurnaliştilor din România (AJR), au abordat chestiuni legate de legislaţia privind drepturile de autor în presă şi, respectiv, statutul jurnalistului de agenţie.

Cea de-a treia ediţie a Zilei Agenţiilor de Presă se desfăşoară miercuri, între orele 9.00 şi 19.00, având tema "Agenţiile de presă în emisfera internet".

Printre participanţi se numără Victor Alistar, director executiv Transparency International, Luca Niculescu, redactor-şef RFI România, Stéphane Ghazarian, director AFP România, Michael Palmer, profesor Universitatea Sorbona, Andrew Timofeev, corespondent ITAR-TASS, Cezar Ion, director editorial TVR şi preşedinte Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR), Cristian Dimitriu, director general Mediafax, Cosmin Popa, director general NewsIn şi Ionuţ Iamandi, director editorial Adevărul Holding.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici