Diaconu la Iaşi: În Capitală nu avem un teatru naţional adevărat, suntem datori cu un astfel de teatru

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a participat, marţi, la inaugurarea lucrărilor de restaurare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, spunând că este invidios, ca actor, că în Bucureşti nu există ceva atât de frumos şi că în Capitală nu există, practic, "un teatru naţional adevărat".

299 afișări
Imaginea articolului Diaconu la Iaşi: În Capitală nu avem un teatru naţional adevărat, suntem datori cu un astfel de teatru

Mircea Diaconu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Mircea Diaconu a vizitat, marţi, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, ocazie cu care în sala mare de spectacole a avut loc o ceremonie pentru a marca finalizarea lucrărilor de restaurare a clădirii.

"Trăiesc o invidie pozitivă, ca profesionist, când văd sala de spectacole de la Iaşi. În Bucureşti nu există aşa ceva sau nu atât de frumos. Nu avem un teatru naţional adevărat în Bucureşti. A existat unul, dar a fost distrus aproape în totalitate în timpul celui de-al doilea război mondial. Suntem datori cu un teatru naţional de acest gen şi la Bucureşti", a afirmat ministrul Culturii, Mircea Diaconu.

Primul spectacol de teatru în noua sală de la Naţionalul ieşean va avea loc în toamnă, ministrul Culturii susţinând că va fi prezent la momentul respectiv.

Potrivit directorului Naţionalului ieşean, Cristian Hadji-Culea, prima piesă de teatru care va fi pusă în scenă va fi "Iaşii în carnaval”, în regia lui Alexandru Dabija.

La rândul său, directorul Operei Iaşi, Beatrice Rancea, a spus că sala de spectacole de la Iaşi este cea mai frumoasă din ţară, ea adăugând că spaţiul respectiv va găzdui şi spectacole de operă.

Sala de spectacole are 750 de scaune tapiţate cu catifea roşie.

Lucrările de consolidare şi restaurare a clădirii Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi au început în august 2009 şi au fost executate în cadrul proiectului "Reabilitarea monumentelor istorice din România", finanţat printr-un credit extern acordat Guvernului român de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Investiţia s-a ridicat la 9,284 milioane de euro, fără TVA.

Lucrările au presupus consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, înlocuirea acoperişului, refacerea pardoselilor ornamentale din marmură, restaurarea componentelor artistice şi a corpurilor de iluminat. Totodată, au fost recondiţionate draperiile din holuri, cortinele şi scaunele din sala de spectacole.

Actuala clădire a Teatrului Naţional din Iaşi a fost inaugurată în decembrie 1896, construcţia fiind realizată de doi arhitecţi vienezi. În anul 1956, teatrul ieşean a primit numele lui Vasile Alecsandri.

Clădirea a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 şi 1896, fiind considerată cel mai vechi şi cel mai frumos lăcaş de acest gen din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici