Directorul noii televiziuni publice elene a demisionat la 24 de ore după lansarea postului

Preşedintele şi directorul noii televiziuni publice elene NERIT a fost nevoit să demisioneze la 24 de ore după lansarea postului, duminică seară, din cauza divergenţelor de opinii cu membrii din consiliului de supraveghere a acestei instituţii, care a "renăscut" după ce a fost desfiinţată în 2013.

158 afișări
Imaginea articolului Directorul noii televiziuni publice elene a demisionat la 24 de ore după lansarea postului

Directorul noii televiziuni publice elene a demisionat la 24 de ore după lansarea postului (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele consiliului de supraveghere a postului NERIT, Theodore Fortsakis, a justificat această decizie, într-o declaraţie făcută pentru agenţia de presă greacă ANA, prin existenţa unor "neînţelegeri" cu preşedintele postului, Giorgos Prosopakis, pe care el însuşi îl numise în această funcţie în octombrie 2013.

Situaţia ajunsese într-un "impas", a spus Fortsakis.

În cursul serii de luni, a fost anunţată numirea unui nou preşedinte al televiziunii naţionale: Antonis Makrydimitris, profesor de ştiinţe administrative la Universitatea din Atena.

"Pentru această nouă etapă, consiliul director al postului va acţiona alături şi într-o cooperare strânsă cu consiliul de supraveghere, care garantează independenţa postului", se afirmă într-un comunicat emis de NERIT.

Fostul preşedinte-director Prosopakis, inginer chimist care a făcut carieră în sectorul privat, a pus divergenţele de opinii cu acea structură de tutelă a postului naţional pe seama eticii unora dintre membrii consiliului.

El a declarat pentru cotidianul Vima că a încercat să stopeze neregulile şi conflictele de interese în ceea ce priveşte alegerea viitoarelor emisiuni ale postului naţional şi că s-a lovit de ostilitatea consiliului de supraveghere.

Relansată fără surle şi trâmbiţe duminică seară, după o perioadă de emisii asigurate de un post de tranziţie, televiziunea publică greacă NERIT ar trebui să reprezinte, potrivit Guvernului elen, un post de televiziune "independent", o "entitate care arată respectul pentru bani al grecilor".

Executivul grec a ales, spre stupefacţia mondială, să oprească brutal emisia fostului radiodifuzor public ERT pe 11 iunie 2013 pentru a face economii şi a degreva bugetul naţional prin suprimarea a 2.600 de locuri de muncă şi prin închiderea unui organism ce era un simbol al lipsei de transparenţă şi al unei gestionări defectuoase.

NERIT, a cărui lansare era aşteptată în martie, ar trebui să aibă în final un număr mult mai mic de salariaţi decât defunctul ERT, dar procesul de angajări în noul post, intens dezbătut în presă, este încă în desfăşurare, iar televiziunea publică funcţionează pentru moment în principal cu ajutorul unor foşti angajaţi ai ERT care au semnat un contract de colaborare temporară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici