Noua televiziune publică din Grecia, NERIT, a început să emită - VIDEO

NERIT, noua televiziune publică din Grecia, a început să emită duminică la ora locală 18.00 (15.00 GMT), după aproape 11 luni de la închiderea brutală a radiodifuzorului ERT din motive economice şi înlocuirea temporară a sa cu un post cu program redus, DT.

260 afișări
Imaginea articolului Noua televiziune publică din Grecia, NERIT, a început să emită - VIDEO

Noua televiziune publică din Grecia, NERIT, a început să emită

Lansarea a fost una lipsită de fast şi a avut loc cu două săptămâni înainte de alegerile naţionale şi europene, cruciale pentru guvernul elen.

Pe ecranul DT, un substitut al televiziunii publice lansat în grabă după închiderea ERT, o numărătoare inversă a început în cursul după-amiezii de duminică. Apoi, la ora 18.00 locală, logoul DT a fost înlocuit cu litera "N" din numele noii televiziuni NERIT, urmat de un buletin de ştiri de o oră şi jumătate - inclusiv informaţii sportive -, ce a fost prezentat de o fostă jurnalistă de la ERT, Andrianna Paraskevopoulou.

După buletinul de ştiri, postul grec a difuzat o comedie clasică, în alb negru, de care grecii sunt mari amatori, în onoarea Zilei mondiale a râsului.

"Acesta este primul buletin de ştiri al postului NERIT", a declarat Andrianna Paraskevopoulou, în deschiderea buletinului informativ. Un subiect din cursul jurnalului a fost consacrat lansării postului NERIT (Noua companie de Radio-Internet-Televiziune din Grecia). La ora 18.00 ceva nou a început, NERIT a intrat în căminele greceşti. Pluralism, fiabilitate, umanitate şi respectarea culturii şi a istoriei", a declarat prezentatoarea.

Pantelis Kapsis, fost vice-ministru însărcinat cu administrarea televiziunii, consideră că "legea care a creat NERIT garantează independenţa ei şi existenţa unei entităţi mai mici, care arată respectul faţă de banii grecilor".

Pentru a se conforma creditorilor ei, UE şi FMI, care o presau să facă economii şi, mai ales, să suprime locuri de muncă în domeniul public, guvernul grec a ales într-adevăr, spre stupefacţia mondială, să înceteze emisia postului public ERT pe 11 iunie 2013.

Autorităţile de la Atena au justificat această alegere explicând că ERT, cu cei 2.600 de angajaţi ai săi şi costuri anuale de 300 milioane de euro, reprezenta "un caz excepţional de absenţă a transparenţei şi de cheltuieli incredibile".

Sâmbătă, preşedintele NERIT, Georges Prokopakis, a declarat că va avea loc doar "o ceremonie modestă" pentru a sărbători lansarea noului post public.

Data la care urma să aibă loc aceasta era neclară până sâmbătă.

Ediţia duminicală a cotidianului grec To Vima titra "NERIT, un haos total", evocând "o lansare incompletă" şi considerând că guvernul, după ce a luat decizia "pripită şi imatură" de a închide ERT, a adoptat o manieră "încă şi mai tragică" pentru a administra noua entitate.

Într-un comunicat difuzat de partidul radical de stânga Syriza, reprezentanta acestei formaţiuni politice, Alexandra Christakakis, jurnalistă concediată de la ERT, care candidează la alegerile viitoare, a spus că NERIT "are un nume diferit de DT dar include aceeaşi echipă ca şi acea creaţie guvernamentală bizară".

Potrivit agenţiei ANA, programele NERIT se vor îmbogăţi cu 16 emisiuni noi pe parcursul următoarelor 15 zile, în afară de emisiunile consacrate alegerilor locale şi europene, care vor avea loc pe 18 respectiv 25 mai.

Lansarea televiziunii publice este un pas important pentru imaginea guvernului de coaliţie format de conservatori şi socialişti, condus de Antonis Samaras, care se laudă cu obţinerea anumitor succese economice recente, cu o încercare reuşită în aprilie de revenire pe piaţa împrumuturilor pe termen lung şi cu realizarea unui excedent bugetar primar (fără datoriile cauzate de criză) în 2013.

În condiţiile în care partidul său Noua Democraţie se află la egalitate în sondaje cu partidul Syriza, care îşi recrutează simpatizanţii din rândul "victimelor" crizei economice, Antonis Samaras a declarat, duminică, într-un interviu pentru To Vima, că se bucură să vadă că Grecia "îşi sparge cochilia", făcută din "mentalităţi anacronice".

Deşi nu citează NERIT în acel interviu, existenţa unei televiziuni publice în aparentă stare de funcţionare înainte de alegeri a reprezentat fără îndoială, potrivit specialiştilor, o obligaţie pentru guvernul elen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici