Dispute în CNA: Narcisa Iorga îl acuză pe Mititelu de incompatibilitate. Acesta respinge acuzaţiile

Narcisa Iorga, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), l-a acuzat, în şedinţa de joi, pe Christian Mititelu de incompatibilitate, având în vedere că este membru al CNA şi vicepreşedinte al Alianţei Civice, însă Mititelu a precizat că ANI nu l-a informat că ar fi incompatibil.

174 afișări
Imaginea articolului Dispute în CNA: Narcisa Iorga îl acuză pe Mititelu de incompatibilitate. Acesta respinge acuzaţiile

Dispute în CNA: Narcisa Iorga îl acuză pe Mititelu de incompatibilitate; acesta respinge acuzaţiile

Acuzaţiile Narcisei Iorga au fost făcute în ultima parte a şedinţei de joi a CNA, extrem de tensionată, din cauză că a fost analizat un dosar depus la CNA prin care o societate la care este acţionar Codruţ Marta (care este urmărit naţional şi internaţional din mai 2012, n.r.) a solicitat cedarea unui post de radio pe care îl deţine în Arad către o altă societate.

Pe de altă parte, tot joi, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, printr-un comunicat de presă, că Mihai Mălaimare a fost în incompatibilitate din decembrie 2008 până în ianuarie 2013, întrucât a fost atât membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului, cât şi manager, respectiv director al Teatrului Masca din Bucureşti. Mihai Mălaimare şi-a dat demisia din funcţia de membru al CNA pe 11 ianuarie 2013, declarând ulterior pentru MEDIAFAX că demisia sa este una "de onoare", precizând că are un document de la Parlament potrivit căruia poate ocupa în acelaşi timp funcţia de membru CNA şi cea de director al Teatrului Masca.

În ultima parte a întrunirii de joi, Christian Mititelu, membru al CNA, a declarat că i se pare "extrem de apăsătoare" şedinţa, precizând că nu crede că aceasta este "atmosfera" în care ar trebui să lucreze membrii CNA.

"Cred că la unul dintre voturile de acordare de licenţă se impunea - mă iertaţi că vă spun - o recuzare, nu s-a întâmplat. La votul legat de B1 (care a fost somat public pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului privind informarea corectă şi dreptul la propria imagine, n.r.), care a fost influenţat de sosirea doamnei preşedinte (Laura Georgescu nu a fost în sală în momentul discutării cazului, n.r.), care nu era în temă şi care nu a ascultat argumentele noastre, s-a ajuns la un rezultat, după părerea mea, nesatisfăcător şi dumneavoastră cred că trebuia să cereţi motivarea acelui vot, dat fiind că dumneaei nu fusese prezentă", a spus Mititelu.

El a mai spus că "i s-a părut extrem de supărător" şi ce s-a întâmplat cu doi colegi de la "banca tehnică" - Răzvan Frînculescu, şef al Biroului Licenţe-Autorizări, şi Constanţa Mateianu, şef al Serviciului Juridic şi Reglementări -, care au fost scoşi la un moment din sală, preşedintele CNA, Laura Georgescu, reproşându-le "gafa impardonabilă" în cazul dosarului radioului la care este acţionar Codruţ Marta. Totodată, preşedintele CNA le-a spus lui Frînculescu şi Mateianu că, începând de joi, nu vor mai participa la şedinţele CNA, întrucât "gafele trebuiesc sancţionate".

Christian Mititelu a spus, însă, că el nu a înţeles de ce s-a întâmplat acest lucru şi că aceste aspecte ar trebui discutate de toţi membrii CNA. "Nu mă simt bine într-o situaţie în care se desfăşoară o şedinţă cu atâtea probleme şi presiuni", a spus Christian Mititelu.

O părere similară a avut-o şi un alt membru al CNA, Lorand Turos, care, de altfel, a şi propus suspendarea şedinţei de joi.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că în acest caz solicită şi ea "suspendarea şedinţei, până când se rezolvă situaţia unui caz de incompatibilitate în cadrul CNA". Ea a făcut referire, la fel ca în şedinţa din 31 ianuarie 2013, la faptul că Mititelu este în incompatibilitate, din cauză că ocupă şi funcţia de membru titular al CNA şi cea de vicepreşedinte al Alianţei Civice.

"Astăzi, am constatat că ANI s-a pronunţat cu privire la incompatibilitatea timp de patru ani a unui fost membru CNA (Mihai Mălaimare, n.r.) Pot să spun că şi eu consider că sunt într-o situaţie absolut delicată să stau la masă cu un membru incompatibil", a spus Narcisa Iorga.

Ea a mai spus că atât Christian Mititelu, cât şi un alt actual membru al CNA - Radu Călin Cristea (numit în funcţia de membru al CNA, în locul lui Mihai Mălaimare, după ce acesta din urmă a demisionat, n.r.) - se află şi în incompatibilitate "morală", pentru că se duc în emisiuni ale postului Realitatea TV şi comentează subiecte de politică externă şi internă.

În schimb, Christian Mititelu a spus că Agenţia Naţională de Integritate nu l-a informat că ar fi incompatibil. "Incompatibilitatea se stabileşte în urma unui proces îndelungat şi nu la dorinţa unor ziarişti sau a unor colegi. Atunci când am fost întrebat la o televiziune despre CNA, mi-am prezentat punctul de vedere, nu am pretins că vorbesc în numele întregului Consiliu. Dacă îmi amintesc, dumneavoastră (Narcisa Iorga, n.r.) aţi avut numeroase intervenţii pe probleme legate de CNA, nu mi se pare anormal ca să faceţi acest lucru. Le-aţi făcut telefonic, poate că nu aţi fost chemată în studio sau nu aţi vrut să mergeţi în studio. Eu m-am dus, m-am expus, aş spune într-o situaţie relativ neplăcută, cu cineva care vorbea de altundeva, nu din studio, şi nu putea fi întrerupt, care spunea lucruri care ar fi meritat contestate sau discutate (...) Nu ştiu de ce vă supără atât de mult activitatea altcuiva", i s-a adresat Mititelu Narcisei Iorga.

"Am făcut referire la prezenţa dumneavoastră ca analist de politică externă şi la prezenţa domnului Radu Călin Cristea ca analist de politică internă şi externă", a răspuns însă Narcisa Iorga.

La rândul său, Radu Călin Cristea a spus că este "uluit" de afirmaţiile Narcisei Iorga. "Am fost invitat într-adevăr la o emisiune la Realitatea TV. Am precizat de la început că sunt în calitate de jurnalist, am precizat de la început ca să nu sunt în calitate de membru al CNA", a spus Radu Călin Cristea, precizând că a vorbit în respectiva emisiune despre intrarea României în Schengen. "E vreo lege care interzice acest lucru?", a întrebat Radu Călin Cristea.

Însă Narcisa Iorga i-a spus că el nu este jurnalist, ci membru al CNA: "Cât dumneavoastră vă duceţi la un post de televiziune pe care aveţi obligaţia, în calitatea de membru al CNA, să îl controlaţi şi să îl reglementaţi - dumneavoastră aţi fost o dată, domnul Mititelu a fost de mai multe ori -, care este obiectivitatea dumneavoastră în raport cu acel post la care mergeţi invitat să vă spuneţi opiniile?".

"Aceea de jurnalist, nu de membru al CNA", a spus Radu Călin Cristea, în timp ce Narcisa Iorga i-a răspuns: "Puteţi să scrieţi în presa scrisă, nu în cea pe care o reglementaţi".

Ulterior, Christian Mititelu i-a spus Narcisei Iorga că şi despre ea "s-au spus lucruri", dar el nu s-a amestecat niciodată. "Nu sunteţi în situaţia de a fi un arbitru moral", i-a spus Mititelu Narcisei Iorga.

Când Narcisa Iorga i-a cerut dovezi, Mititelu i-a răspuns: "Eu nu sunt obişnuit să fac investigaţii ca pe vremea securităţii (...)". Însă Iorga i-a răspuns ironic: "Eu sunt, am trăit în securitate mai mult decât dumnevoastră".

După încheierea şedinţei CNA, Narcisa Iorga a transmis un comunicat de presă, în care a anunţat că, în data de 4 februarie 2013, i-a cerut Laurei Georgescu, preşedinte al CNA, să demareze procedurile de înştiinţare a Parlamentului cu privire la "demiterea şi vacantarea postului de membru al CNA" ocupat de Christian Mititelu, din cauză că acesta este şi vicepreşedinte al Alianţei Civice.

În adresa transmisă Laurei Georgescu, Narcisa Iorga spune despre Christian Mititelu că este membru al CNA din 14 octombrie 2008, conform Hotărârii Parlamentului nr.28/14 octombrie 2008 privind numirea unor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, publicatã în Monitorul Oficial nr. 702 din 15 octombrie 2008, şi ocupă simultan funcţia de vicepreşedinte al Alianţei Civice, aşa cum rezultă din declaraţiile de interese, declaraţii pe propria răspundere, publicate pe site-ul www.cna.ro, din anii 2008, 2009, 2010, 2011 şi 2012.

"Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede la art. 80 următoarele: Incompatibilităţile privind demnităţile publice şi funcţiile publice sunt cele reglementate de Constituţie, de legea aplicabilă autorităţii sau instituţiei publice în care persoanele ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică îşi desfăşoară activitatea, precum şi de dispoziţiile prezentului titlu", spune Narcisa Iorga.

Ea precizează că, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului nr. 504/2002, art. 12, alin. (2), calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private.

Astfel, Narcisa Iorga i-a solicitat Laurei Georgescu să comunice Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului "situaţia de drept şi de fapt, în vederea înaintării unei propuneri pentru ocuparea locului rămas vacant, având în vedere ca dl. Christian Mititelu nu are supleant".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici