Doliu în lumea teatrului

Mai mulţi artişti români şi-au exprimat regretul pentru decesul regizorului, actorului şi profesorului Ion Cojar, care a încetat din viaţă duminică dimineaţă, într-un spital din Capitală.

229 afișări
Imaginea articolului Doliu în lumea teatrului

Regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă (Imagine: Mediafax Foto)

Victor Rebengiuc: Voi avea mereu o mare admiraţie faţă de capacitatea didactică a lui Ion Cojar

Actorul Victor Rebengiuc a declarat pentru MEDIAFAX că a aflat "cu mare durere" vestea morţii lui Ion Cojar şi că are şi va avea întotdeauna o mare admiraţie faţă de capacitatea lui didactică, care a format actorii de vârf din teatrul românesc.

"Sunt multe lucruri care mă leagă de Ion Cojar", a spus Victor Rebengiuc. "Pot să spun că am început sub îndrumarea lui", a spus actorul.

Actorul a mai amintit şi că, pe când era rector la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), între 1990 şi 1996, Ion Cojar a fost mâna lui dreaptă şi l-a ajutat să reconstituie institutul după anii dictaturii ceauşiste. "Dăruirea lui pentru UNATC ne-a fost de mare ajutor tuturor celor care lucram acolo", a spus Rebengiuc.

"Ne-a murit Profesorul, cu litere mari", a declarat şi actriţa Mariana Mihuţ. "Îi datorez faptul că sunt actriţă, educaţia mea din teatru, bogăţia pe care mi-a dat-o mie şi celorlalţi colegi ai mei", a adăugat ea, mulţumindu-i "din suflet" lui Ion Cojar pentru ce a făcut acesta pentru teatrul românesc.

Dan Puric: Am pierdut cel mai mare teoretician al teatrului românesc

Actorul şi regizorul Dan Puric a declarat că prin decesul lui Ion Cojar, teatrul românesc rămâne fără cel mai mare teoretician al său, fiind o pierdere "dincolo de omul Cojar".

"A fost un om la care am ţinut enorm. Este o pierdere enormă pentru că l-am pierdut pe cel mai mare teoretician al teatrului românesc. Asta trebuie să ştie lumea - Cojar este pentru România ce a fost Stanislavskii pentru Rusia, şi anume cel mai mare teoretician al teatrului. De asemenea, Cojar a fost unul din cei mai mari profesori şi regizori de teatru. Este o pierdere dincolo de omul Cojar. Nu ştiu cine mai poate să acopere acest spaţiu lăsat gol", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Puric.

Mircea Albulescu: A murit ultimul meu profesor

Actorul Mircea Albulescu, unul dintre studenţii lui Ion Cojar, a declarat că a murit şi ultimul său profesor, aceasta fiind una din cele mai mari pierderi ale teatrului românesc.

"A murit ultimul meu profesor. Teatrul românesc pierde una din minţile care au luminat mai bine de jumătate de secol scena românească. A fost un profesor extraordinar şi pentru actorii care nu i-au fost direct studenţi. Nu vreau sa par păgân, dar dacă pentru teatrul românesc e o mare pierdere, pentru suferinţa lui este o mare uşurare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Albulescu, unul dintre studenţii lui Cojar.

Gelu Colceag: Ion Cojar a fost unul din oamenii importanţi din viaţa mea

Gelu Colceag, rectorul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), unde preda Ion Cojar, a declarat pentru MEDIAFAX că acesta a fost unul dintre mentorii săi şi unul dintre cei mai importanţi oameni din viaţa lui.

Gelu Colceag a amintit că a fost director artistic al Teatrului Naţional Bucureşti, pe când Ion Cojar era directorul general al instituţiei, şi că amândoi au predat la UNATC.

"Metoda lui (Ion Cojar n.r.) este metoda după care astăzi se călăuzesc toţi profesorii de la Arta actorului (catedra la care preda Cojar n.r.)", a spus Colceag, subliniind că Ion Cojar se află printre oamenii care l-au ajutat şi care au însemnat ceva în viaţa lui.

La rândul ei, actriţa Luminiţa Gheorghiu a vorbit despre fostul ei profesor, Ion Cojar, spunând că acesta a ţinut foarte mult la ea.

"S-a luptat în şedinţe cu ceilalţi profesori pentru ca eu să fac profesia asta", a spus Gheorghiu, adugând că, pentru acest motiv, are şi un regret "strict personal" faţă de dispariţia unui "om, mare regizor şi mare, mare, mare profesor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici