Două monede dacice din aur de tip Koson, recuperate la Dublin şi repatriate în România - FOTO

Două monede dacice din aur de tip Koson furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia au fost recuperate la Dublin de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia şi vor fi repatriate joi în România, urmând să intre în colecţia Muzeului Naţional de Istorie.

1403 afișări
Imaginea articolului Două monede dacice din aur de tip Koson, recuperate la Dublin şi repatriate în România - FOTO

Două monede dacice din aur de tip Koson, recuperate la Dublin şi repatriate în România

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat, miercuri, cele două monede din aur de tip Koson (43-42BC), prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Republica Irlanda, informează, joi, Ministerul Public.

Monedele au fost indisponibilizate după expunerea la o licitaţie publică ce a avut loc în 18 februarie 2011, organizată de o casă de licitaţii din Dublin.

Indisponibilizarea monedelor a declanşat un proces judiciar complex şi de durată ce a avut loc în faţa instanţelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenţei juridice şi restituirea monedelor statului român.

Ataşatul de Afaceri Interne al Ambasadei României la Dublin a monitorizat permanent dosarul în parcurgerea etapelor şi a termenelor stabilite de către instanţele irlandeze până în 25 iulie 2011, când instanţa a dispus restituirea monedelor statului român, acestea urmând a fi depuse la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută decizia autorităţilor judiciare irlandeze prin care s-a dispus restituirea unor bunuri de patrimoniu aparţinând statului roman.

"În urma unui demers complex de cooperare judiciară de excepţie, desfăşurat pe durata a aproximativ 16 luni, între instituţii româneşti - Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Public, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Istorie a României, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei României la Dublin - şi Poliţia Naţională Irlandeză, două monede dacice din aur de tip Koson au fost recuperate şi vor fi repatriate în România. Bunurile de patrimoniu urmează a reveni în România în data de 26 iulie 2012", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

MAE precizează că această acţiune este rezultatul aplicării cu succes a convenţiei UNIDROIT şi reprezintă o premieră, fiind pentru prima oară când autorităţile româneşti reuşesc, ca urmare a unei decizii judecătoreşti emise de o instanţă din Uniunea Europeană, recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi.

Cele două monede recuperate fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti - Kosen.

Artefactele aparţin tezaurelor sustrase, în perioada 1998 - 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, judeţul Hunedoara, clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO, a precizat Ministerul Public.

În cele trei dosare soluţionate până în prezent au fost trimise în judecată 28 de persoane, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, şantaj şi nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, cercetările fiind efectuate de procurori ai Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia, împreună cu ofiţeri specializaţi ai poliţiei judiciare din Inspectoratul de Poliţie Alba-Iulia.

Din anul 2005 şi până în prezent, prin activitatea organelor judiciare, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu mai multe tezaure recuperate: 706 monede Koson din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi numeroase alte artefacte depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, ale muzeelor naţionale de istorie din Alba-Iulia şi Cluj-Napoca, a precizat Ministerul Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici