"După dealuri", într-o polemică în care este implicat preşedintele juriului de la Cannes. De ce este acuzat Nanni Moretti

Nanni Moretti, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes 2012, a fost acuzat de favoritism, întrucât patru din cele şase filme recompensate în acest an pe Croazetă, inclusiv pelicula "După dealuri", de Cristian Mungiu, sunt distribuite de firma cu care colaborează regizorul italian.

703 afișări
Imaginea articolului "După dealuri", într-o polemică în care este implicat preşedintele juriului de la Cannes. De ce este acuzat Nanni Moretti

"După dealuri", într-o polemică în care este implicat preşedintele juriului de la Cannes. De ce este acuzat Nanni Moretti (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

Patru din cele şase filme premiate în competiţia oficială la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes sunt distribuite de aceeaşi firmă, Le Pacte, care distribuie şi filmele regizorului italian Nanni Moretti, preşedintele juriului din 2012, informează Le Figaro.

Se spune că un Festival de la Cannes lipsit de polemici nu este cu adevărat un festival. În acest an, amatorii de cancanuri şi scandaluri nu prea au avut motive de bucurie, în faţa unei selecţii oficiale alcătuite din filme grave şi a unui juriu foarte aplicat. Această situaţie nu a durat însă prea mult, iar prima polemică a izbucnit la scurt timp după încheierea festivalului de pe Croazetă, lansată de câţiva internauţi caustici, dezamăgiţi de palmaresul ediţiei din acest an. Ei susţin că a existat un conflict de interese pentru preşedintele juriului, Nanni Moretti, pe care l-au acuzat de favoritism.

Din cele şase filme premiate în competiţia oficială, patru sunt coproduse şi/sau distribuite de aceeaşi companie, Le Pacte: "După dealuri", de Cristian Mungiu (premiul pentru scenariu şi premiul pentru interpretare feminină), "Post tenebras lux", de Carlos Reygadas (premiul pentru regie), "Reality", de Matteo Garrone (marele premiu) şi "The Angel's Share", de Ken Loach (premiul juriului). Compania Le Pacte a coprodus şi distribuit cel mai recent film regizat de Moretti, "Habemus Papam". În plus, directorul companiei Le Pacte, Jean Labadié, este fondatorul Bac Films, partenerul tradiţional al lui Moretti în ceea ce priveşte distribuirea peliculelor sale în Franţa.

"Este un palmares bizar. Sunt acolo (în palmares, n.r.) câteva filme şi mă întreb de ce sunt ele acolo (...) A fost un palmares atât de specific lui Moretti, încât putem să ne întrebăm în legătură cu existenţa unui conflict de interese", a sugerat la începutul acestei săptămâni un jurnalist de la France Inter.

Miercuri, site-ul Lemonde.fr a preluat aceste ecouri, reamintind faptul că, în 2004, "Quentin Tarantino a oferit Palme d'Or-ul filmului «Fahrenheit 9/11» de Michael Moore", în condiţiile în care "ambii cineaşti colaborau cu aceiaşi producători, Bob şi Harvey Weinstein".

Delegatul general al Festivalului de la Cannes şi reprezentanţii companiei de distribuţie Le Pacte au reacţionat imediat la acuzaţia de favoritism şi existenţa unui presupus conflict de interese pentru Nanni Moretti.

Într-un interviu acordat pentru Le Figaro, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, spune că această acuzaţie este o "aberaţie".

"Să acuzi festivalul de favoritism prin intermediul reţelelor de socializare este o măgărie. Şi asta pentru că, pur şi simplu, din punct de vedere tehnic, este imposibil. În calitate de preşedinte al juriului, Nanni Moretti are un singur vot. El ar fi trebuit să îi convingă pe ceilalţi opt membri ai juriului pentru a-i determina să voteze ca el. E o afirmaţie idioată! Ceea ce mă enervează în această poveste este faptul că în ziua de azi este suficient ca trei persoane să afirme ceva în acest bistrou mondial care a devenit internetul şi un simplu zvon se transformă într-o ştire AFP", a spus Frémaux.

Pe contul său de pe Twitter, Frémaux comentase, miercuri, un articol publicat pe site-ul LeMonde.fr, înainte de a şterge acele mesaje, în care se declara "agasat de instrumentalizarea acestor zvonuri". Frémaux reacţionase astfel în legătură cu ipoteza unui presupus caz de favoritism din 2004, când preşedintele juriului Quentin Tarantino a acordat trofeul Palme d'Or filmului "Fahrenheit 9/11" de Michael Moore, produs, ca şi filmele sale, de fraţii Weinstein. Într-un mesaj postat pe Twitter, delegatul general al Festivalului de la Cannes a dezvăluit faptul că Tarantino nu votase pentru filmul lui Moore. "Că juriul poate proceda bine sau prost, este un lucu pe care putem să îl judecăm. Dar să supui decizia juriului acestei culturi a bănuielii este cu totul altceva", spune Frémaux.

Contactat de reporterii de la Le Figaro, Jean Labadié, directorul companiei de distribuţie Le Pacte, a răspuns cu mult umor acestor acuzaţii: "Dacă aş fi negociat ceva cu Nanni Moretti, aş fi cerut direct Palme d'Or-ul! Oricine îl cunoaşte puţin pe cineastul italian ştie că el este o persoană integră, onestă şi departe de orice bănuială. În fiecare an se întâmplă la fel: cei care sunt dezamăgiţi de palmaresul festivalului îşi acordă un moment de bucurie lansând tot felul de acuzaţii".

Pentru Jean Labadié, palmaresul 2012, favorabil filmelor sale, nu reprezintă un fapt excepţional: de când lucrează în acest domeniu, cunoscutul distribuitor francez a obţinut deja opt trofee Palme d'Or. "În total, peste 35 dintre filmele mele au primit premii la Festivalul de la Cannes. Aici nu este vorba de favoritism, ci de alegeri cinematografice, de o linie editorială pe care eu o urmez de mulţi ani", a spus acesta.

Întrebat dacă Nanni Moretti este la curent cu această polemică, Jean Labadié a spus: "Sunt sigur că nu. Aceasta este o afacere franceză. Lecţia care trebuie învăţată este aceeaşi cu cea din filmul lui Thomas Vinterberg, «La Chasse», în care eroul principal este exclus din societate din cauza unui zvon care îl acuză, fără dovezi, de abuzuri sexuale asupra copiilor. Trebuie să evităm linşajele injuste bazate pe zvonuri nefondate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici