Elaborarea şi constituirea colecţiilor pentru un Muzeu al Comunismului, în programul Guvernului

Elaborarea proiectului şi constituirea colecţiilor pentru un Muzeu al Comunismului, "ce va ilustra viaţa cotidiană sub socialismul de stat, cultura materială, represiunea şi formele de rezistenţă", sunt prevăzute la capitolul "Cultură" din programul adoptat de Guvern.

83 afișări
Imaginea articolului Elaborarea şi constituirea colecţiilor pentru un Muzeu al Comunismului, în programul Guvernului

Elaborarea şi constituirea colecţiilor pentru un Muzeu al Comunismului, în programul Guvernului

Potrivit proiectului adoptat în Guvern, "misiunea principală a politicilor culturale rezidă, pe de o parte, în sporirea capacităţii de inventariere, conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului cultural naţional şi local, iar pe de altă parte, în susţinerea celor mai semnificative forme de creativitate artistică, precum şi a industriilor culturale celor mai competitive".

Metoda prin care se urmăreşte realizarea acestei misiuni este reprezentată de sprijinirea colectivităţilor locale în creşterea capacităţii instituţionale, bugetare şi tehnice de încurajare, gestiune, protecţie şi promovare a expresiilor culturale locale şi a creativităţii individuale. Acest sprijin are în vedere facilitarea formelor de acces atât la fondurile publice, cât şi la programele europene dedicate patrimoniului cultural, industriilor culturale sau dezvoltării regionale şi turismului, se mai spune în programul adoptat de Guvern.

Constituirea unui Muzeu al Comunismului nu reprezintă o iniţiativă nouă între parlamentarii şi miniştrii români.

Astfel, în 29 mai 2012, Senatul adopta tacit o iniţiativă legislativă prin care se propunea înfiinţarea "Muzeului Comunismului", unde să fie etalate exponate relevante pentru această perioadă istorică, atât în România, cât şi în străinătate.

Proiectul îi avea ca iniţiatori pe deputatul UDTTMR Amet Aledin - (minorităţi), deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, deputatul independent Mircia Giurgiu şi pe deputatul PDL Petru Movilă.

Potrivit iniţiatorilor, această instituţie urma să fie subordonată Ministerului Culturii, din partea căruia urma să primească finanţare. Muzeul putea primi, de asemenea, donaţii, supuse legislaţiei româneşti în vigoare în acest domeniu.

Reprezentanţii Executivului au apreciat însă la momentul respectiv că este discutabilă înfiinţarea unei astfel de instituţii publice în subordinea Ministerului Culturii, întrucât, cel puţin parţial, s-ar crea un paralelism instituţional nejustificat, în condiţiile existenţei Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

În aprilie 2013, deputaţii USL au respins, în plen, proiectul de lege privind înfiinţarea Muzeului Comunismului în Bucureşti, după ce initiaţiva legislativă trecuse, în mai 2012, de Senat prin adoptare tacită. Proiectul legislativ primise aviz negativ din partea Guvernului Ungureanu, dar şi din partea comisiilor de specialitate din Senat.

Pe de altă parte, Elena Udrea, fost Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, declara, în 2011, că se lucrează la un "circuit roşu" legat de urmele dictaturii comuniste, menţionând că, din punct de vedere turistic, este "extraordinar" să fie exploatate locurile legate de cuplul Ceauşescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici