Expoziţia "Ultimii oameni din Groapa Văcăreşti", de Cristian Munteanu, vernisată marţi, în Bucureşti - FOTO

Expoziţia de fotografie "Ultimii oameni din Groapa Văcăreşti", semnată de Cristian Munteanu, colaborator Mediafax, va fi vernisată marţi, de la ora 19.00, la sala expoziţională a magazinului F64 din Bucureşti.

304 afișări
Imaginea articolului Expoziţia "Ultimii oameni din Groapa Văcăreşti", de Cristian Munteanu, vernisată marţi, în Bucureşti - FOTO

Expoziţia "Ultimii oameni din Groapa Văcăreşti", de Cristian Munteanu, vernisată marţi, în Bucureşti - FOTO (Imagine: Cristian Munteanu)

Proiectul fotodocumentar a fost iniţiat de Cristian Munteanu, alături de Sorin Vidis, în aprilie 2013, şi a durat un an şi jumătate. Fotografiile surprind poveştile a şapte familii care trăiau în Groapa Văcăreşti, în zona dinspre mall-ul Sun Plaza. Viaţa lor a început să se schimbe în urma unui incediu, în care a murit o fetiţă, cu vârsta mai mică de un an, şi a ameninţărilor venite din partea Primăriei sectorului 4. Speriaţi, mulţi dintre aceştia au decis să plece, astfel încât, în decembrie 2014, rămăseseră doar două familii, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Am plecat la drum, pe de o parte, pentru că subiectul era ofertant din punct de vedere fotografic: surprinderea vieţii de zi cu zi a ultimilor oameni care trăiau în zonă, înainte ca aceasta să devină Parc Naţional, iar ei să fie nevoiţi să plece. Pe de altă parte, am vrut să aduc povestea acestor familii în atenţia celor care ar fi putut să le ajute cu ceva", a declarat Cristian Munteanu.

Ideea proiectului a fost inspirată de materialul "Delta Citadină" apărut într-o revistă dedicată fotografiei, articol ilustrat cu imagini realizate de Helmut Ignat. Pe lângă cele cu fauna din Groapa Văcăreşti, existau şi două cadre cu oamenii care locuiau acolo.

"Am căutat pe net diverse informaţii despre zonă, despre ce alţi fotografi au mai mers acolo, şi am văzut că, în ultimii 10 ani, după un fotoreportaj realizat de Alfred D'Amato (Panos Pictures), în 2003, atunci când erau alţi oameni în Groapă, nimeni nu documentase viaţa acestor familii. Fotografii mai existau, însă sporadice şi singulare", a mai spus Cristian Munteanu.

Expoziţia "Ultimii oameni din Groapa Văcăreşti" va fi deschisă publicului în perioada 17 - 28 februarie, în sala expoziţională F64.

Cristian Munteanu s-a născut pe 23 decembrie 1978. A urmat cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii Hyperion şi fotografiază din 2010. În 2013 şi 2014 a fost premiat cu menţiune la Sony World Photography Awards, iar printre expoziţiile sale se află "Versus, dar împreună" (Negreşti Oaş 2013), Salonul Fotografului Român 2014, World Street Photography şi "Street Views á-Priori" 2013. Din 2014, este colaborator al agenţiei de fotografie Mediafax Foto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici