Ponta: Avem ordonanţă cu Lacul Văcăreşti. Justiţia nu a vrut hotărâre, ca să mă încarce cu ordonanţe

Guvernul va adopta, miercuri, actul prin care Lacul Văcăreşti va fi declarat parc natural, a anunţat premierul Victor Ponta, punctând că Ministerul Justiţiei a cerut ca măsura să fie promovată prin ordonanţă, nu hotărâre, şi atribuind acestei cereri argumentul "ca să mă încarce pe mine cu ordonanţe".

404 afișări
Imaginea articolului Ponta: Avem ordonanţă cu Lacul Văcăreşti. Justiţia nu a vrut hotărâre, ca să mă încarce cu ordonanţe

Ponta: Avem ordonanţă cu Lacul Văcăreşti; Justiţia nu a vrut hotărâre, ca să mă încarce cu ordonanţe (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Aveţi, domnule ministru Korodi, toate avizele pentru ordonanţa cu Lacul Văcăreşti ?", l-a întrebat Ponta pe ministrul Mediului, Attila Korodi, în şedinţa de guvern, acesta răspunzându-i: "Până la sfârşitul şedinţei, da".

"Asta după ce v-a ajutat Justiţia şi v-a spus că nu e de ajuns hotărâre de guvern, trebuie ordonanţă. Ca să mă încarce pe mine cu ordonanţe", a completat, zâmbind, Ponta.

La sfârşitul lunii aprilie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a dat aviz favorabil pentru ca suprafaţa de 183 de hectare a Lacului Văcăreşti să poată fi declarată de Guvern parc natural.

Pe 1 mai, premierul Victor Ponta afirma că speră ca, până pe 6 mai, să existe toate avizele necesare astfel încât să poată fi adoptată o hotărâre de guvern privind transformarea Lacului Văcăreşti în parc natural.

Parcul Natural Văcăreşti urmează să obţină statutul de arie naturală protejată de interes naţional. Pentru acest lucru este necesară un act normativ aprobat de Guvern care va cuprinde atât studiul de fundamentare ştiinţifică şi avizul favorabil al Academiei Române, cât şi hotărârea CGMB.

În raportul de specialitate se precizează că statutul de arie naturală protejată contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic şi faunistic şi la menţinerea caracterului perisagistic şi recreativ.

Potrivit documentului, întrucât, în prezent, zona Lacului Văcăreşti, se confruntă cu intervenţii antropice ce pot afecta biodiversitatea şi pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată, care asigură atât conservarea habitatelor şi speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât şi menţinerea caracterului peisagistic şi recreativ.

După ce National Geographic România a făcut o documentare în zonă, arătând că aceasta găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile, în iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anunţat că Lacul Văcăreşti va fi arie protejată.

Ministerul Mediului a constituit o comisie ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare, ce a fost înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Românem, care a dat un aviz favorabil pentru desemnarea Lacului Văcăreşti arie naturală protejată.

Pe de altă parte, foştii proprietari din zonă îşi revendică terenurile de peste 20 de ani. Întreaga zonă aparţinând Ministerului Mediului este în prezent dată în concesiune de către Administraţia Naţională "Apele Române" unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, ministrul Mediului, Attila Korodi, declara că decizia politică pentru declararea zonei arie naturală protejată a fost luată în minister şi se aşteaptă decizia Primăriei Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici