Expoziţie de 1.000 de corturi unicat ale controversatului artist chinez Ai Weiwei, în Germania

Artistul plastic chinez Ai Weiwei realizează o operă de artă de mare amploare, care constă în 1.000 de corturi pe care le va amplasa de-a lungul râului Emscher din Germania, în cadrul festivalului trianual de arte Emscherkunst, desfăşurat în perioada 22 iunie - 6 octombrie.

159 afișări
Imaginea articolului Expoziţie de 1.000 de corturi unicat ale controversatului artist chinez Ai Weiwei, în Germania

Expoziţie de 1.000 de corturi unicat ale controversatului artist chinez Ai Weiwei, în Germania

Proiectul artistului chinez, numit "Out of Enlightenment", a început în atelierul acestuia din Beijing şi va fi definitivat la a doua ediţie a festivalului Emscherkunst. Fiecare dintre corturile create de Ai Weiwei va fi unic şi capabil să găzduiască două sau trei persoane. Mai mult, potrivit lui Florian Matzner, curatorul festivalului, fiecare dintre corturi va putea fi închiriat de vizitatorii expoziţiei, "pentru sume modice", informează bbc.co.uk.

"Ideea proiectului este să lăsăm oamenii normali să participe, iar activităţile lor vor da operei de artă... un sens", a spus Matzner, pentru The Art Newspaper.

Festivalul se întinde pe o suprafaţă de 47 de kilometri pătraţi, incluzând oraşele Duisburg, Dinslaken, Oberhausen, Essen, Bottrop şi Gelsenkirchen. În cele 100 de zile cât va dura evenimentul, vor fi prezentate peste 40 de opere de artă.

Organizatorii spun că festivalul este un proiect ecologic în valoare de 4,5 miliarde de euro, dezvoltat să readucă la viaţă râul Emscher, după 100 de ani în care acesta s-a confruntat cu poluarea industrială.

Noul proiect al lui Weiwei este un ecou al proiectului "Documenta", pe care artistul l-a realizat în 2007, în China, şi la care a invitat să participe 1.001 compatrioţi.

Renumit drept un critic fervent al Guvernului chinez, Ai Weiwei a fost încarcerat în 2011, vreme de aproape trei luni, fără a fi pus sub acuzare. După eliberarea lui, a fost acuzat de evaziune fiscală şi amendat cu 15 milioane de yuani. Printre condiţiile eliberării sale, autorităţile chineze i-au impus şi restricţia de călătorie în afara ţării pe o perioadă de un an. Restricţia s-a încheiat în iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici