Federaţia Europeană a Jurnaliştilor: Mass-media nu constituie o ameninţare pentru securitatea naţională în România

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) respinge, într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei, ideea potrivit căreia mass-media constituie un potenţial pericol pentru siguranţa naţională în România.

118 afișări
Imaginea articolului Federaţia Europeană a Jurnaliştilor: Mass-media nu constituie o ameninţare pentru securitatea naţională în România

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor: Mass-media nu constituie o ameninţare pentru securitatea naţională în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Înţelegem că în România, ca şi în orice altă ţară, terorismul, crima organizată şi corupţia sunt o ameninţare pentru public şi pentru guvern, dar suntem uimiţi să aflăm că şi mass-media ar putea fi adăugată listei de ameninţări la adresa instituţiilor publice. Mass-media constituie o parte a vieţii democratice, ajutând la investigarea corectă a ameninţărilor la adresa publicului şi sperăm că Preşedinţia României îşi va recunoaşte greşeala", a declarat Arne König, preşedintele FEJ.

De asemenea, FEJ se opune cu tărie propunerii CSAT.

"Rolul jurnaliştilor este de a informa publicul şi de a investiga diverse probleme, inclusiv potenţiale ameninţări la adresa instituţiilor", mai susţine FEJ.

Totodată, FEJ face un apel la Parlamentul României, cerându-i să voteze documentul propus de CSAT doar cu respectarea rolului mass-media în democraţie.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT.

Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici