Presiunea trusturilor de presă pe decizia politică, o vulnerabilitate, conform Strategiei de Apărare

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT.

281 afişări
Imaginea articolului Presiunea trusturilor de presă pe decizia politică, o vulnerabilitate, conform Strategiei de Apărare

Presiunea trusturilor de presă pe decizia politică, o vulnerabilitate, conform Strategiei de Apărare (Imagine: Mediafax Foto)

VEZI AICI TEXTUL STRATEGIEI NAŢIONALE DEAPĂRARE

Potrivit documentui transmis Parlamentului de preşedinteleTraian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalelevulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii deaplicare a legii de către unele instituţii ale statului,capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şipolitizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şinaţional.

Acest capitol mai indică drept puncte slabecorupţia, cu implicaţii asupra funcţionăriiinstituţiilor statului şi cu efecte negative asupra vieţiicetăţeanului, evaziunea fiscală,contrabanda şi practicile specificeeconomiei subterane.

De asemenea, lipsa unui mecanism coerent de previziune,prognoză, programare, planificare, execuţie şi control care să-lsusţină conducerea bugetară în sistem multianual şi pe bază derezultate, pornind de la coerenţă în formularea şi implementareapoliticilor publice este identificată ca o vulnerabilitate.

În aceeaşi categorie mai sunt trecute în document dezechilibrelebugetare generate de decizii politice greşite,scăderea calităţii serviciilor publice desănătate, crima organizată, precum şipresiunile şi influenţa pe care aceasta încearcă să leexercite asupra instituţilor statului, asupra mass media şi asupraunor reprezentanţi ai clasei politice.

Fenomenul campaniilor de presă la comandă cuscopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea deinformaţii false despre activitatea acestora, presiunileexercitate de trusturi de presă asupra deciziei politiceîn vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţiacu instituţii ale statului reprezintă o altă vulnerabilitate astatului român, conform documentului.

Decalajul de dezvoltare între regiunile României, tendinţeledemografice negative şi procesul de îmbătrânire a populaţiei,calitatea scăzută a sistemului de educaţie prin degradarea actuluieducaţional, cu efecte directe asupra evoluţiei societăţiiromâneşti prin deprofesionalizarea acesteia, degradarea coeziuniifamiliilor ca urmare a fenomenului de migrare, cu consecinţeputernic negative asupra copiilor şi tinerilor, deficienţe înprotectia şi funcţionarea infrastructurii critice sunt alte reperetrecute în Strategia de apărare.

Conform documentului, principalele riscuri şi ameninţări laadresa României sunt extinderea modalităţilor demanifestare a fenomenului terorist în plan internaţional,prin diversificarea bazei de sprijin şi recrutare, precum şiapariţia unor riscuri noi generate de radicalizarereligioasă, terorism cibernetic saupropagandă în mediul virtual, proliferareaarmelor de distrugere în masă, precum şi dezvoltareaprogramelor de rachete balistice, emergenţa unor entităţi statalesau non-statale în măsura să dobândească unele capacităţi deproducere a armelor de distrugere în masă, criminalitateaorganizată (cu caracter naţional, dar şi transfrontalier),cu un ridicat potenţial de adaptare şi capacitate de acţiunecrescută în contextul crizei economice; insecuritatea publică şipersonală - multiplicarea şi consolidarea grupurilor de crimăorganizată pe fondul carenţelor în funcţionarea instituţiilor deimpunere şi respectare a legii, traficul şi consumul dedroguri, menţinerea unui nivel ridicat deinstabilitate şi insecuritate în zona Mării Negre,perpetuarea incertitudinilor în zona Balcanilor de Vest,fragilitatea sistemului financiar internaţional,spionajul şi alte acţiuni ostile ale unor serviciide informaţii, activităţile şi preocupările informative ale unoractori non-statali orientate spre influenţarea actuluidecizional, inclusiv a deciziei politice, a mass-media sau aopiniei publice, proliferarea unor manifestari radicale,iredentiste sau extremiste care pot afecta drepturile şilibertăţile cetăţenilor, coeziunea social sau relaţiileinter-etnice, riscurile de sănătate publică,pandemii şi degradarea mediuluiînconjurător şi dezastrele naturale, inclusiv celegenerate de schimbările climatice.

"Apărarea României reprezintă totalitatea acţiunilorintreprinse, a mijloacelor şi metodelor specifice necesare pentru aproteja interesele, valorile şi obiectivele naţionale de securitatede riscurile şi ameninţările la care pot fi supuse. Succesulapărării duce la obtinerea securităţii, o stare care, în condiţiasa ideală, ar fi caractetizată prin absenta riscurilor şi aameninţărilor. Statul român dispune de două modalităţi prinintermediul cărora combate riscurile, ameninţările şivulnerabilităţile identificate în acest document: pe de-o parte,concentrând resursele proprii, naţionale, şi pe dealta parte cooperând cu aliaţii şi parteneriiinternaţionali", se arată în documentul adoptat marţi înşedinţa CSAT.

De asemenea, în cadrul strategiei se explică faptul că, în zonaapărării şi securităţii naţionale, riscul este definit dreptprobabilitatea de a se produce o pagubă semnificativă la adresaintereselor, valorilor sau obiectivelor naţionale de securitate, încontextul acestei strategii, ameninţările fiind factori cu origineexternă prin care sunt afectate grav interesele, valorile şiobiectivele naţionale de securitate.

"Factorii din interiorul societăţii care potenţează acţiuneaameninţărilor sunt denumite vulnerabilităţi. Scopul Strategieinaţionale de apărare este de a asigura un management modern şieficent al riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţiilor,urmărind, într-o primă fază, inventarierea, prevenirea saureducerea lor şi, ulterior, combaterea acestora. Raportulvulnerabilitate-ameninţare este foarte important. Pentru o ţarăcare parcurge paşi importanţi în direcţia modernizării, cum este şicazul României, vulnerabilitaţile pot fi la fel de importanteprecum ameninţările. O criză majoră în domenii precum educaţia sausănătatea pot vulnerabiliza statul, afectându-i funcţionarea şidiminuându-i capacitatea de reacţie", se mai arată în StrategiaNaţională de Apărare.

În preambulul scrisorii către preşedinţii celor două Camere aleParlamentului se specifică faptul că documentul oferă un instrumentde lucru prin intermediul căruia statul şi instituţiilesale specifice sunt chemate să răspundă eficient nevoii de apărarea ţării, a intereselor, valorilor şi obiectivelor naţionale desecuritate.

"Vă informez, pe aceasta cale, de disponibilitatea mea de a fireceptiv la recomandările membrilor Parlamentului cu ocaziadezbaterii şi aprobării Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării", aprecizat Traian Băsescu.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şiSenatului au decis, miercuri, ca termenul pentru redactarearaportului privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării să fie 1septembrie, Parlamentul urmând să dezbată documentul însesiunea din toamnă.

"Preşedintele Traian Băsescu a transmis către Camera Deputaţilorşi Senat Strategia de Apărare a Ţării. (...) Birourile reunite austabilit ca termenul pentru raport din partea comisiilor despecialitate să fie 1 septembrie 2010, urmând ca cele două Cameresă discute strategia în sesiunea care începe la 1 septembrie 2010",a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Dumitru Pardău.

CSAT a decis, marţi, să înaintezeParlamentului, spre aprobare, Strategia de Apărare aŢării, propusă de şeful statului, Traian Băsescudeclarându-se dispus să fie receptiv la recomandările membrilorParlamentului cu ocazia dezbaterilor din forul Legislativ.

Preşedinţia a informat, printr-un comunicat, că membrii CSAT auanalizat Strategia de Apărare a Ţării, propusă de preşedinte.

"În urma dezbaterilor din cadrul şedinţei, a fost luată deciziade înaintare a documentului către Parlamentul României spreaprobare, în temeiul art. 65, alin. (2), lit f), din ConstituţiaRomâniei, şi al prevederilor Legii nr. 473/2004 privindplanificarea apărării. Documentul reprezintă instrumentul de lucruîn baza căruia instituţiile din domeniul securităţii naţionale suntchemate să elaboreze propriile strategii sectoriale ce vor conţinemăsurile concrete destinate contracarării şi combaterii riscurilorşi ameninţărilor", se arată în comunicatul Preşedinţiei remisMEDIAFAX după şedinţa CSAT de marţi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici