Filme propuse pentru Oscar şi un masterclass susţinut de Cristian Tudor Popescu, la Cinepolitica

O selecţie de filme propuse pentru Oscar, un masterclass cu filmologul Cristian Tudor Popescu şi poveşti puternice transmise prin lungmetrajele secţiunii Panorama îi aşteaptă pe cinefili, joi şi vineri, la Festivalul Internaţional Cinepolitica, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

150 afișări
Imaginea articolului Filme propuse pentru Oscar şi un masterclass susţinut de Cristian Tudor Popescu, la Cinepolitica

Cristian Tudor Popescu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Astfel, Serge Avedikian, premiat cu Palme d'Or pentru "Chienne d'histoire" şi protagonist în "Paradjanov", a vorbit, miercuri, despre cenzura ideologică şi cenzura economică în cinema, iar, joi seară, de la ora 20.00, la Cinema Studio, spectatorii îl pot întâlni la proiecţia unuia dintre cele mai aşteptate filme din competiţie, "Paradjanov". Alături de coregizoarea Olena Fetisova şi producătorul Volodimir Kozyr, actorul şi regizorul francez de origine armeană va vorbi despre legendarul cineast Sergei Paradjanov şi despre producţia filmului propus de Ucraina la premiile Oscar 2014.

Tot joi seară, la Cinema Studio, de la ora 18.00, va rula în premieră un alt film din competiţie, "Clandestinii/ Les Interdits", de Philippe Kotlarski şi Anne Weil, o incursiune în lumea brutală şi absurdă din spatele Cortinei de Fier, în 1979, prin intermediul a doi tineri francezi, turişti ziua şi clandestini noaptea.

În secţiunea Panorama, în programul Eye On Films, la Cinema Union, vor fi proiectate, joi, de la ora 18.00, respectiv 20.00, două poveşti tulburătoare despre trădare şi consecinţele ei: "Cârtiţa/ Kret", de Rafael Lewandowski, drama unui lider al mişcării muncitoreşti "Solidaritatea" bănuit că a fost un informator al Securităţii, şi "Dragii mei prieteni turnaţi/ Drága besúgott barátaim", de Sára Cserhalmi, care abordează subiectul încă tabu al reţelei de foşti informatori şi al legii lustraţiei.

Mult-aşteptată este şi reîntâlnirea cu scriitorul şi filmologul Cristian Tudor Popescu vineri, de la ora 21.00, la Cinema "Elvira Popescu". Acesta va susţine un masterclass despre "Putere şi adevăr în cinematografia românească", subiect pe care l-a aprofundat în cartea "Filmul surd în România mută".

Vineri, la Cinema Studio, de neratat sunt două filme propuse la Oscar de ţările lor, premiate în festivaluri şi incluse în competiţia Cinepolitica: de la ora 18.00, "Zgomot în cartier/ O Som ao Redor", regizat de Kleber Mendonça Filho, despre schimbările sociale din noua Brazilie, iar, de la 20.00, "Îngerul morţii/ Wakolda", de Lucía Puenzo, despre o familie care descoperă, în anii 60, că temutul doctor Josef Mengele, notoriu pentru experimentele sale în lagăr, le este vecin.

La Cinema Elvira Popescu, vineri, spectatorii vor avea parte de un documentar uluitor despre o groapă de gunoi imensă din apropierea Cannes-ului, o metaforă a societăţii consumeriste de azi, "Super Trash", de Martin Esposito, de la ora 15.00, o poveste semi-autobiografică despre o fetiţă crescută într-o mănăstire catolică şi adusă fără voia ei în Maroc, unde se trezeşte, ani mai târziu, în plină "revoluţie a foamei" - "Sacul cu făină/ Le Sac de farine", de Kadija Leclere, de la ora 17.00, şi un film fascinant despre culisele arestării şi eliberării lui Nelson Mandela şi al sfârşitului apartheid-ului - "Complot pentru Mandela/ Plot for Peace", de la ora 19.00.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica are loc între 8 şi 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union din Bucureşti.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" (UNATC) din Bucureşti şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) din Capitală. Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici