Geta Caragiu expune sculptură şi desen la Rotonda Teatrului Naţional din Bucureşti

Expoziţia de sculptură şi desen "Toma şi ai lui" a Getei Caragiu va fi vernisată marţi, de actorul Ion Caramitru, la Rotonda TNB, în prezenţa artistei.

260 afișări
Imaginea articolului Geta Caragiu expune sculptură şi desen la Rotonda Teatrului Naţional din Bucureşti

Geta Caragiu expune sculptură şi desen la Rotonda Teatrului Naţional din Bucureşti (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Născută în 1929, într-o familie de aromâni, Geta Caragiu Gheorghiţă este sora mai mică a actorului Toma Caragiu, dispărut tragic, acum 40 de ani, în cutremurul din 4 martie 1977, şi a Matildei Caragiu-Marioţeanu (1927-2009), academician şi filolog.

Geta Caragiu a fost profesoară la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia sculptură, unde i-a avut printre elevi pe Aurel Vlad, Adrian Ioniţă, Ion Mândrescu, Gheorghe Zărnescu, Liviu Brezeanu.

Este autoarea a numeroase lucrări de sculptură de for public: Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Oradea, amplasată în 1994 în Piaţa Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995 în Municipiul Tulcea sau statuia istoricului Vasile Pârvan, amplasată în faţa Muzeului Judeţean de Istorie din Bacău – toate realizate împreună cu sculptorul Alexandru Gheorghiţă, soţul ei. A realizat de asemenea bustul din bronz al lui Toma Caragiu, dezvelit la Ploieşti pe 15 noiembrie 2000, când actorul ar fi împlinit 75 de ani.

Este, totodată autoarea a numeroase lucrări de sculptură mică, fiind distinsă, printre altele, cu un Premiu de excelenţă pentru lucrarea „Chivot” la Salonul Internaţional de Sculptură Mică „Constantin Brâncuşi”, desfăşurat la Muzeul de Artă din Târgu Jiu (2008).

Expoziţia "Toma şi ai lui" – omagiu perpetuu adus fratelui dispărut – va prezenta în premieră nu doar sculpturi, ci şi o serie de desene ale Getei Caragiu.

Expoziţia va fi deschisă până la 18 aprilie 2017 şi va putea fi vizitată zilnic, cu excepţia zilelor de luni, între orele 14.00-19.00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici