Google a închis bloguri de muzică pentru încălcarea drepturilor de autor

Google a închis cel puţin şase bloguri de muzică foarte populare, găzduite de platforma Blogspot, motivul invocat fiind că aceste site-uri publicau conţinuturi care încălcau drepturile de autor.

107 afișări
Imaginea articolului Google a închis bloguri de muzică pentru încălcarea drepturilor de autor

Google a închis bloguri de muzică pentru încălcarea drepturilor de autor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Blogurile care foloseau ca platformă de găzduire serviciile Blogger şi Blospot au primit notificări din partea Google abia după ce conţinuturile incluse în paginile lor şi întregile arhive au fost şterse de pe internet, informează Media Guardian.

Cele şase bloguri de muzică şterse de Google - Pop Tarts, Masala, I Rock Cleveland, To Die By Your Side, It's a Rap şi Living Ears - erau extrem de populare şi găzduiau fişiere muzicale de tip MP3, publicând şi numeroase recenzii de albume.

"Am dori să vă informăm că am primit o nouă plângere la adresa blogului dumneavoastră. După ce am analizat situaţia cu atenţie, am observat că blogul dumneavoastră a încălcat de mai multe ori condiţiile de utilizare ale serviciului nostru şi am fost obligaţi să ştergem acest blog. Vă mulţumim pentru înţelegere", se arată în notificarea trimisă de Google către cei şase bloggeri ale căror site-uri au fost şterse.

Deşi blogurile de acest tip au operat o vreme la limita legalităţii, publicând aproape exclusiv conţinuturi fară permisiunea deţinătorilor drepturilor de autor, în prezent multe case de discuri colaborează cu bloggeri, în cadrul strategiilor lor de marketing. După succesul unor nume precum Lily Allen, care au devenit mai întâi cunoscute bloggerilor de specialitate, numeroase companii specializate în relaţii publice au început să curteze DJ-ii şi posesorii de bloguri pentru a ajuta astfel la promovarea unor produse muzicale.

Pe de altă parte, bloggerii au contest decizia companiei americane, folosind serviciul Google Support.

Bill Lipold, posesorul blogului I Rock Cleveland a dat exemple de patru cazuri, de anul trecut, când a fost acuzat de piraterie pentru melodii pe care le publicase legal.

"Vă asigur că toate conţinuturile pe care le-am postat, să zicem în ultimii doi ani, mi-au parvenit prin intermediul unor campanii promoţionale, direct de la casele de discuri sau direct de la artişti", se arată în mesajul trimis de Lipold către Google.

"Când noi primim mai multe plângeri despre acelaşi blog şi nu avem specificaţii despre maniera legală sau ilegală în care au fost folosite conţinuturile, trebuie să ştergem blogul", se arată în răspunsul formulat de Rick Klau, Product Manager Google.

Aparent, problema vine dintr-o neînţelegere privind serviciul de sesizări a conţinuturilor neadecvate.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii anul trecut, Google semnala această problemă şi promitea o îmbunătăţire a serviciului care rezulta în ştergerea temporară a fişierelor vizate, nu a întregului blog. De asemnea, google promitea atunci bloggerilor că vor primi dreptul de a se justifica sau de a face clarificări.

Totuşi, la aproape şase luni de la emiterea comunicatului de presă, problema fişierelor de pe bloguri care încalcă drepturile de autor persistă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici