Jafar Panahi, onorat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011

Cineastul iranian Jafar Panahi, încarcerat în Iran, va fi onorat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care se desfăşoară în perioada 10 - 20 februarie, au anunţat, marţi, organizatorii.

44 afișări
Imaginea articolului Jafar Panahi, onorat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011

Jafar Panahi, onorat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jafar Panahi a fost încarcerat în decembrie 2010, în "Iran, pentru că a realizat un film fără a avea permisiunea de a o face şi pentru că a incitat la proteste în ţară". De asemenea, justiţia iraniană i-a interzis cineastului să scrie scenarii sau să regizeze filme timp de 20 de ani. Panahi este condamnat la închisoare pentru şase ani.

Jafar Panahi, al cărui film "Offside" a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 2006, a fost numit membru al juriului din acest an al evenimentului.

"Vom folosi orice oportunitate pentru a protesta faţă de verdictul dramatic (dat de justiţia iraniană, n.r.)", a declarat Dieter Kosslick, directorul Festivalului de la Berlin.

De asemenea, pelicula "Offside" va fi proiectată în cadrul festivalului şi va fi organizată o discuţie care va avea ca temă cenzura şi libertatea de expresie în Iran, la care vor participa cineaşti iranieni şi artişti.

În mai 2010, organizatorii Festivalului de la Cannes l-au invitat pe Jafar Panahi să participe la eveniment în calitate de membru al juriului şi organizatorii au păstrat, simbolic, un scaun gol în juriu, cu ocazia ceremoniilor de deschidere şi de închidere, unde regizorul iranian nu a putut să participe, fiind reţinut de autorităţile din ţara sa. În acea perioadă, numeroase personalităţi de prim rang din lumea filmului - Robert Redford, Steven Spielberg, Michael Moore şi Oliver Stone - au solicitat eliberarea imediată a regizorului iranian.

Cineastul a fost împiedicat să meargă şi la Festivalul de Film de la Veneţia, în septembrie 2010, paşaportul fiindu-i revocat de către autorităţile iraniene.

După condamnarea din decembrie 2010, reprezentanţi ai marilor festivaluri europene şi ai mai multor asociaţii cinematografice au lansat o petiţie online prin care solicitau eliberarea imediată a cineastului iranian Jafar Panahi.

Dieter Kosslick, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care l-a invitat pe regizorul iranian în juriul celei de-a 61-a ediţii a evenimentului, ce va avea loc în perioada 10 - 20 februarie, a declarat: "Este şocant faptul că un regizor renumit şi premiat este pedepsit pentru opera sa artistică".

În vârstă de 50 de ani, Jafar Panahi, unul dintre cineaştii "noului val" al cinematografiei iraniene, a fost arestat pentru prima dată în iulie 2009, după ce a participat la o ceremonie de comemorare a protestatarilor ucişi în timpul unei altercaţii cu privire la alegerile electorale din Iran. Regizorul a fost eliberat la scurt timp, dar i s-a interzis să părăsească ţara. În februarie 2010, Panahi a fost arestat din nou, împreună cu membri ai familiei sale şi alţi colegi, şi a fost încarcerat la celebra închisoare Evin din Teheran. În mai, Panahi a fost eliberat după plata unei cauţiuni de 200.000 de dolari, după mai multe zile de greva foamei.

"Când un regizor nu face filme este ca şi când ar fi închis. Chiar şi atunci când este eliberat din închisoarea mică, el rătăceşte prin marea închisoare", a declarat Panahi într-un interviu publicat în septembrie 2010.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh". A fost premiat de două ori şi la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici