Liiceanu către Băsescu: Aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta

Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat, vineri, la ceremonia de decorare de la Cotroceni, că preşedintele Traian Băsescu a fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta şi a adăugat că intelectualii s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea preşedintelui.

1891 afișări
Imaginea articolului Liiceanu către Băsescu: Aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta

Gabriel Liiceanu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Dumneavoastră aţi spus în cuvântul pe care ni l-aţi adresat că nu ştiţi dacă aţi fost la înălţimea exigenţelor măcar a unei părţi din intelectualitatea română. Fac parte din acei cărora li s-a lipit eticheta de «intelectual al lui Băsescu» şi aş vrea să spun cu această ocazie că aţi fost la înălţimea unei bune părţi a intelectualităţii din ţara asta. (...) Asta înseamnă tocmai că s-au recunoscut cu valorile lor în activitatea dumnavoastră", a spus Gabriel Liiceanu.

Liiceanu a continuat: "Timp de 10 ani cât aţi fost, sunteţi preşedintele României, nu aţi făcut decât să ne aşezaţi pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele în chip matur al României, trebuia să ne aşezăm. Şi pentru asta vă mulţumim".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că decorarea mai multor intelectuali din România reprezintă un semn şi a arătat că nici oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români nu ştiu să îşi ţină aproape această intelectualitate şi nu se străduiesc deloc să o înţeleagă.

Traian Băsescu a declarat în discursul susţinut după ceremonia de decorare că îşi dă seama că se află în faţa "unei părţi a intelectualităţii române", pe care tot timpul a încercat să o înţeleagă în exigenţele ei, chiar dacă nu a înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat.

"Asta nu este vina lor, ci este a mea. Cu toate acestea, nu am niciun complex faţă de intelectualitatea din România, pentru că, sunt convins, niciunul din ei n-ar conduce un vapor de 300 de metri, aşa că asta e - fiecare, la ce ne pricepem", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a spus că evenimentul de vineri este un semn de recunoştinţă, nu neapărat a preşedintelui.

"Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu, preşedintele doar recunoaşte merite, şi nu o face în numele lui, ci o face în numele naţiunii pe care oamenii decoraţi o servesc", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că şi-ar dori ca "întâmplarea de astăzi" să fie un semn către toată intelectualitatea din România. "O intelectualitate pe care şi noi, oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români,nu ştiu să şi-o ţină aproape, nu se străduiesc deloc să o înţeleagă şi trec pe lângă ea fără să realizeze că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română", a adăugat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, vineri, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale şi ale societăţii civile, între care Horia-Roman Patapievici.

Între cei decoraţi de şeful statului se numără de asemenea Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Călin Peter Netzer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici