Localitatea Roşia Montană a fost clasată ca sit în categoria A pe o rază de 2 kilometri

Localitatea Roşia Montană, pe o rază de 2 kilometri, a fost clasată ca sit în categoria A, în noua Listă a Monumentelor Istorice, a anunţat sâmbătă ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.

4850 afișări
Imaginea articolului Localitatea Roşia Montană a fost clasată ca sit în categoria A pe o rază de 2 kilometri

Localitatea Roşia Montană a fost clasată ca sit în categoria A pe o rază de 2 kilometri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noua zonă de protecţie a sitului arheologic de la Roşia Montană, în urma clasării întregii localităţii Roşia Montană pe o rază de 2 km ca sit în categoria A", este anunţul făcut de ministrul Alexandrescu pe pagina sa de Facebok, care este însoţit şi de o hartă a ariei.

În urmă cu o săptămână, Vlad Alexandrescu l-a asigurat pe istoricul Ioan Piso că situaţia sitului de la Roşia Montană se află în atenţia sa din momentul în care a preluat conducerea ministerului şi a menţionat că experienţa istoricului în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluţii de protejare a patrimoniului din această localitate.

"Doresc să vă spun că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A", a mai scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Vlad Alexandrescu a anunţat în presă, la începutul acestei săptămâni, că Ministerul Culturii a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu privire la Roşia Montană şi la alte monumente, sesizând mai multe nereguli.

Până la momentul publicării acestei ştiri, reprezentaţii ministerului nu au răspuns solicitării MEDIAFAX de informaţii cu privire la acest subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici