Lukacsi: Ştirile TVR au relatat toate protestele din campania electorală. Se încearcă discreditarea mea

Directorul Ştirilor TVR, Claudiu Lukacsi, a declarat joi noaptea, pentru MEDIAFAX, că toate protestele din perioada campaniei electorale au fost prezentate în toate jurnalele de ştiri ale TVR, precizând că are convingerea că în prezent se încearcă discreditarea sa şi înlocuirea sa din funcţie.

832 afișări
Imaginea articolului Lukacsi: Ştirile TVR au relatat toate protestele din campania electorală. Se încearcă discreditarea mea

Claudiu Lukacsi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Agenţia MEDIAFAX i-a transmis, marţi, o serie de întrebări lui Claudiu Lukacsi (Claudiu Lucaci), prin intermediul Departamentului de Comunicare al TVR, după ce Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), au solicitat public, în aceeaşi zi, demiterea lui Lukacsi din funcţia de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri, din cauză că "televiziunea publică a fost singura televiziune care nu a prezentat manifestaţiile publice de vineri, 14 noiembrie".

Până joi - când agenţia MEDIAFAX a prezentat punctul de vedere al lui Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, care s-a declarat nemulţumit de modul în care au fost reflectate la TVR protestele din 14 noiembrie -, Departamentul de Comunicare al TVR nu a transmis niciun răspuns la întrebările adresate marţi de MEDIAFAX lui Claudiu Lukacsi. Reprezentanţi ai TVR au precizat joi, pentru MEDIAFAX, că nu au niciun punct de vedere de comunicat pe acest subiect.

Claudiu Lukacsi a declarat joi noaptea, pentru MEDIAFAX, că a răspuns la întrebările adresate încă de marţi, iar răspunsurile le-a transmis Departamentului de Comunicare din TVR, în conformitate cu regulamentele din Televiziunea Română. El a precizat că Departamentul de Comunicare din TVR este în subordinea lui Stelian Tănase şi a făcut dovada e-mailului pe care l-a transmis marţi către Departamentul de Comunicare al TVR, în care a răspuns la întrebările adresate de MEDIAFAX.

Potrivit lui Lukacsi, este "de neînţeles" de ce Departamentul de Comunicare al TVR nu a transmis răspunsurile la întrebări. "E de neînţeles, pentru că domnul Tănase are de două zile punctul meu de vedere oficial. Mi se pare de necrezut", a spus Claudiu Lukacsi.

De asemenea, Claudiu Lukacsi a precizat că are convingerea că în prezent se încearcă discreditarea sa, pentru a fi înlocuit din funcţia de coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri din TVR.

"Am convingerea că sunt persoane care pun în scenă un plan de discreditare a mea. Faptul că se aruncă asupra mea toate acuzaţiile, fără ca măcar să se ţină cont de realitate şi mi se obstrucţionează dreptul la liberă exprimare constituie un caz grav de hărţuire asupra unui jurnalist şi un linşaj mediatic care are ca scop înlocuirea mea din funcţie în scopul preluării acesteia de către alte persoane interesate", a spus Claudiu Lukacsi.

Întrebat dacă el consideră întemeiată solicitarea celor trei membri ai CA al SRTv privind demiterea sa de la conducerea Ştirilor TVR, Claudiu Lukacsi a declarat că nu cunoaşte motivele obiective ale acestei solicitări.

Răspunzând unei alte întrebări, referitoare la posibilitatea demiterii unui director al instituţiei, care ocupă o funcţie în urma unui concurs câştigat, Claudiu Lukacsi a afirmat: "Din câte cunosc, nu este posibilă o astfel de situaţie decât pentru management defectuos sau încălcarea gravă a regulamentelor interne".

În ceea ce priveşte reflectarea protestelor din 14 noiembrie, la TVR, Claudiu Lukacsi a spus că acestea au fost reflectate în emisiunile de ştiri.

"În emisiunile de ştiri de la ora 22.00, pe TVR 2, şi de la ora 14.00, primul Telejurnal al zilei pe TVR 1. Fac menţiunea că toate protestele din România, în perioada campaniei electorale, inclusiv din străinătate, au fost prezentate în toate jurnalele de ştiri, conform deciziei editoriale a producătorilor responsabili", a spus Claudiu Lukacsi.

El a mai spus că a fost o singură excepţie în data de 14 noiembrie, la Telejurnalul de seară de pe TVR 1, când din motive obiective protestele nu s-au putut include în emisiunea de la acea oră, fiind însă difuzate în emisiunea de ştiri de la ora 22.00.

"Aceste motive sunt următoarele: în Bucureşti la ora 18.30, conform informaţiei primite de la reporterul de teren, în stradă erau în jur de 40 de persoane care nu aveau nicio revendicare. În alte oraşe, mitingurile au început şi s-au desfăşurat după orele 18.00 şi nu s-au primit în timp util materialele filmate de la studiourile terioriale. În plus, Departamentul de ştiri nu mai are dreptul să plătească ore suplimentare, conform deciziei domnului Stelian Tănase. În acelaşi timp se desfăşurau alte evenimente politice unde au fost trimise cu prioritate resursele umane: declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, evenimentul de lansare al noului USL, activităţile publice de la staff-ul domnului Klaus Iohannis. În această situaţie, din explicaţiile primite de la producătorii Telejurnalului, am aflat că a fost adus mai devreme din programul legal de lucru reporterul de noapte care a fost trimis la protestele din cursul serii. Acesta a revenit în televiziune cu filmarea şi informaţiile obţinute de pe teren şi le-a pus la dispoziţia producătorilor de la emisiunea de ştiri de la ora 22.00. Acestea şi cele din alte oraşe au fost difuzate imediat după finalizarea lor", a explicat Claudiu Lukacsi.

Întrebat dacă a discutat cu Stelian Tanase cu privire la acest subiect şi dacă acesta i-a cerut demisia, Claudiu Lukacsi a negat. "N-am fost întrebat nici în ziua de 14 noiembrie, nici cu altă ocazie, deşi frecvent domnul Tănase solicită ca anumite materiale să fie introduse în jurnalele de ştiri. Fie personal, fie prin intermediul Producătorului General. De această dată, niciunul dintre aceştia nu mi-a solicitat nimic, deşi am anunţat care este situaţia de fapt. În cursul zilei de ieri (17 noiembrie, n.r.), după ce am aflat că, anterior acesteia, domnul Tănase a publicat pe blogul personal un articol acuzator la adresa mea, mi-a fost transmisă o solicitare din partea dumnealui pentru explicaţii care urmează să-i fie prezentate, în scris, până pe 20 noiembrie 2014, aşa cum mi-a fost comunicat", a spus Claudiu Lukacsi.

"Consider acest gest ca pe o antepronunţare şi un proces de intenţie, mai ales că în TVR, ca peste tot în media, există independenţă editorială şi un control ierarhic editorial, în care ultima verigă este managerul structurii. Prin urmare, solicitarea domnului Tănase porneşte de la premisa eronată că port răspunderea pentru deciziile editoriale ale unor jurnalişti protejaţi de dreptul la libera exprimare şi de apelul, în situaţii extreme, la clauza de conştiinţă. Aş vrea să mai adaug că Ştirile TVR au relatat toate activităţile de interes public şi evenimentele desfăşurate în timpul campaniei electorale, conform dispoziţiilor CNA care prevăd sancţiuni în cazul încălcării instrucţiunilor sale. Cu toate acestea, este cel puţin ciudat că în alte situaţii, despre care inclusiv membrii Comitetului Director au solicitat verificarea unor încălcări ale dispoziţiilor CNA, domnul Tănase nu le-a acordat nicio atenţie. Într-unul din cazuri, o emisiune înregistrată a fost transmisă live, cu acordul explicit al domnului Tănase, în timpul campaniei electorale, o decizie care a condus la încălcarea gravă a regulilor CNA. Acestea prevăd că opiniile candidaţilor nu pot fi difuzate în alte spaţii decât cele comunicate la CNA ca fiind de dezbatere sau promovare electorală", a mai spus Claudiu Lukacsi.

Pe de altă parte, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat joi după-amiază, pentru MEDIAFAX, că va lua o decizie în privinţa directorului Ştirilor TVR, Claudiu Lukacsi, precizând că este nemulţumit de modul în care au fost reflectate protestele din 14 noiembrie, care în opinia sa ar fi trebuit difuzate live.

Tănase a spus că i-a cerut lui Lukacsi "o notă explicativă" încă de luni. "El s-a dus în concediu medical. Pe durata concediului medical nu poţi să aplici nicio sancţiune, nicio mutare, nimic. Îl aşteptăm să se întoarcă din concediu şi mi-a trimis nota explicativă. Am citit-o, am văzut despre ce e vorba. Îl aşteptăm să se întoarcă şi să vedem ce se va întâmpla. Nu vreau să mă antepronunţ sau să spun de acum ce am de gând să fac (...)", a spus Tănase.

El a precizat că va lua o decizie în cazul lui Lukacsi, după ce subiectul va fi discutat în Comitetul Director şi în Consiliul de Administraţie al TVR. El a precizat însă că trebuie să respecte nişte regulamente din TVR, "care sunt foarte în dezavantajul conducerii", respectiv a sa. "Dar totuşi sunt nişte posibilităţi. O să le explorăm. O să vedem. În orice caz, am fost foarte nemulţumit de situaţia care s-a produs în seara aia (pe 14 noiembrie, n.r.)", a spus Tănase.

El a precizat că TVR a difuzat informaţii despre protestele din 14 noiembrie doar în jurnalul din acea zi, de la ora 22.00. "A difuzat la 22.00. A dat mai târziu, dar putea să se dea şi la 20.00. Existau toate condiţiile întrunite ca acele informaţii de la Cluj, de la Timişoara să fie date în jurnalul de la ora 20.00. Nu există şi nu am găsit până acum un motiv real - pentru că am stat de vorbă cu oamenii din redacţie - un motiv real pentru care să nu se fi dat. Şi am fost foarte frustrat că nu mi se pare în regulă să pierd competiţia cu alte televiziuni. Eu vreau să fiu primul la ştire, să dau primul, să dau mai amplu, mai bine, nu să lipsesc de pe piaţă", a spus Stelian Tănase.

Mai multe proteste au avut loc vineri, 14 noiembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, în care manifestanţii au solicitat, printre altele, fluidizarea procesului de vot în diaspora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici