Lungmetrajul "Ilegitim", de Adrian Sitaru, apreciat de critica internaţională - FOTO & VIDEO

Lungmetrajul "Ilegitim", de Adrian Sitaru, care a avut premiera mondială la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa echipei, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, a fost primit cu aplauze din partea publicului, dar şi cu cronici laudative din partea jurnaliştilor internaţionali.

326 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "Ilegitim", de Adrian Sitaru, apreciat de critica internaţională - FOTO & VIDEO

Lungmetrajul "Ilegitim", de Adrian Sitaru, apreciat de critica internaţională - FOTO & VIDEO (Imagine: Florin Ghioca)

Astfel, publicaţia franceză Le Figaro a scris: "Sitaru, susţinut de o distribuţie remarcabilă, nu alunecă în capcanele unui film tezist, nu îşi judecă niciunul dintre personaje şi semnează un film provocator care poate fi interpretat în mai multe chei". "Cel mai probabil, filmul 'Ilegitim' va genera multiple dezbateri", a mai scris Le Figaro.

"Prezentat în secţiunea Forum de la Berlinale, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru reprezintă o întoarcere a regizorului la începuturile sale în cinematografia independentă", a relatat şi Cineuropa.

"Realizat fără nicio susţinere din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (unde a fost ignorat probabil din cauza subiectului său delicat), 'Ilegitim' este atât o dramă a unei familii disfuncţionale, cât şi o analiză a psihologiilor diferite. Filmul este mai mult o poveste complicată de dragoste, decât o analiză a unui incest şi spectatorul este atras într-o dramă familială convingătoare care demonstrează cât de uşor este să judeci din exterior şi cum perspectiva lucrurilor se schimbă atunci când eşti în centrul poveştii. Lungmetrajul jonglează şi cu limitele fine dintre acceptabil şi inacceptabil, fiind evident că aceste limite sunt uşor interschimbabile", scrie Cineuropa.

La rândul său, publicaţia Screen International a precizat: "Adrian Sitaru ('Pescuit Sportiv', 'Din dragoste cu cele mai bune intenţii') redeschide subiectul avortului în cinematografia românească şi, chiar dacă impactul său nu este atât de puternic şi tulburător precum în '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile' (regia Cristian Mungiu), este foarte probabil să şocheze câteva minţi mai sensibile şi să declanşeze dezbateri înverşunate despre moralitate, incest şi afecţiune fraternă. De data aceasta, dezbaterea are loc fără un context istoric, deoarece linia narativă se află în prezent".

"Ilegitim", despre care criticul român Cristina Corciovescu spune că este cel mai bun lungmetraj realizat de Adrian Sitaru, va avea o ultimă proiecţie în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, pe 20 februarie, de la ora locală 21:30, la Cinestar 8, potrivit unui comunicat.

"Ilegitim", unul dintre cele mai provocatoare filme româneşti din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore şi Robi Urs) şi iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) şi mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral şi legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort. Din distribuţie fac parte Adrian Titieni, Bogdan Albulescu şi Alina Grigore, dar şi actori neprofesionişti din cadrul şcolii de actorie InLight - Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu, Mihaela Perianu.

Scenariul a fost scris de Adrian Sitaru şi Alina Grigore, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silişteanu şi Alexandru Lorian Timoşca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu şi Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu, producător fiind Anamaria Antoci.

"Ilegitim" este o producţie a Domestic Film, în coproducţie cu Film Produkcja Polonia şi Damned Films Franţa, cu sprijinul Altex şi HBO România.

În România, "Ilegitim", în regia lui Adrian Sitaru, va avea premiera pe 18 martie.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a început pe 11 februarie şi se va încheiat pe 21 februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici