Matei Vişniec: "Angajare de clovn" a fost ultima mea piesă scrisă înainte să plec din România

Dramaturgul francez de origine română Matei Vişniec a declarat, luni, la audiţia spectacolului radiofonic "Angajare de clovn", regizat de Gavril Pinte, că această piesă, scrisă în urmă cu douăzeci de ani, a fost ultimul text pe care l-a scris înainte de a părăsi România.

2433 afișări
Imaginea articolului Matei Vişniec: "Angajare de clovn" a fost ultima mea piesă scrisă înainte să plec din România

Matei Vişniec: "Angajare de clovn" a fost ultima mea piesă scrisă înainte să plec din România (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu pot să vă spun decât că resimt o emoţie extraordinară să mă aflu lângă domnul Albulescu, e un zeu pentru mine (...)", a declarat Matei Vişniec, referindu-se la actorul Mircea Albulescu, unul din protagoniştii piesei "Angajare de clovn". "E un lucru extraordinar că s-a închis o buclă colaborând cu Mircea Albulescu", a spus dramaturgul, adăugând că a scris multe dintre piesele sale gândindu-se la actorii din generaţia lui Mircea Albulescu.

Pe de altă parte, Matei Vişniec s-a arătat încântat că mai există teatru radiofonic, într-o "lume în care imaginea e totul, publicitatea ne bombardează cu imagine".

Despre textul "Angajare de clovn", Matei Vişniec a mărturisit că l-a scris într-o perioadă în care se simţea "obosit", fiind din ce în ce mai greu de suportat regimul comunist şi cenzura impusă de acesta, care, de altfel, determină "exilul" său la Paris. "Poate am scris o piesă care va rezista în istoria literaturii române, e ultima piesă pe care am scris-o în România, eram obosit, nu mai voiam să scriu nici teatru. Este o piesă realistă din punctul meu de vedere, sunt nişte oameni vii care se întâlnesc şi discută, iar faptul că după 20 de ani emoţionează îmi dă speranţă că poate nu mi-am irosit viaţa în scris. Vă mulţumesc că mă ţineţi în viaţă, în definitiv", a mai afirmat Matei Vişniec.

Actorul Mircea Albulescu a spus, la rândul său, că "scrisul, teatrul lui Matei nu suportă diminutive". "Îi mulţumesc din suflet, această piesă este cel mai frumos copil al meu de foarte multă vreme", a declarat Albulescu. El a apreciat calităţile regizorului Gavril Pinte, care i-a îndrumat folosind "calitatea pintenilor de cristal" (care nu permit călăreţului să strunească un cal violent pentru că se rup). "Regizorul a găsit exactă măsura, să ne pună cap  la cap şi să ne îndemne către limita noastră superioară. Modalitatea tehnică de a da o valoarea supranaturală duce teatrul radiofonic intră într-o nouă etapă nouă", a mai spus actorul.

Regizorul Gavril Pinte a ţinut să le mulţumească colegilor săi de la Teatrul Radiofonic, pentru că "nu au făcut ei înaintea" sa acest spectacol.

Matei Vişniec, Gavril Pinte, Mircea Albulescu şi Constantin Drăgănescu au participat la audiţia spectacolului şi la discuţiile cu publicul la Ramada Majestic.

"Angajare de clovn", o piesă care vorbeşte despre condiţia umană şi falsele ei strategii de supravieţuire, a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991. "Aşa e viaţa, când ajungi bun de aruncat la gunoi, mai bine să te arunci la gunoi", "Ce s-o mai lungim, v-aţi tâmpit", "Sunt singurul clovn bătrân bun", "O fantomă în piele de om, asta eşti Pepino" - sunt unele dintre replicile a trei prieteni vechi, foşti colegi la circ care se întâlnesc din cauza unui anunţ pentru angajarea unui clovn bătrân.

Spectacolul radiofonic "Angajare de clovn", realizat după textul acestui dramaturg exersat în dialogul post-absurd, a fost difuzat pe 17 februarie, în premieră, la Radio România Cultural, în cadrul proiectului "Dramaturgi români contemporani", un program complex de promovare şi aprofundare a dramaturgiei naţionale contemporane, iniţiat şi coordonat de Magda Duţu.

"Propunerea de a realiza şi varianta radiofonică vine din partea regizorului Gavril Pinte. Distribuţia este una extraordinară şi oferă un spectacol de o deosebită valoare artistică", a spus coordonatoarea proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici