Miliardarul rus Alexandr Lebedev a cumpărat ziarul The Independent cu o liră sterlină

Miliardarul rus Alexandr Lebedev, fost spion KGB, a cumpărat publicaţia britanică The Independent şi suplimentul său de duminică pentru suma de o liră sterlină (1,12 euro), au anunţat reprezentanţii grupului Independent News&Media (INM).

40 afișări
Imaginea articolului Miliardarul rus Alexandr Lebedev a cumpărat ziarul The Independent cu o liră sterlină

Miliardarul rus Lebedev a cumpărat The Independent cu o liră sterlină

Achiziţionarea ziarului The Independent, care vinde în pierdere, dar şi a suplimentului acestuia, The Independent on Sunday, este cu atât mai surprinzătoare, cu cât se produce la scurt timp după ce miliardarul Lebedev a preluat şi publicaţia Evening Standard, în ianuarie, pentru suma de o liră sterlină.

Recent, miliardarul rus a dat garanţii că va investi câteva milioane de lire sterline în cele două ziare.

Presa britanică afirmă că Alexandr Lebedev va apela la câteva nume sonore din mass-media insulară pentru a se ocupa de administrarea celor două publicaţii, fiind vehiculate deja numele fostului director general al postului BBC, Greg Dyke, dar şi cel al prezentatorului buletinului informativ "Newsnight", Jeremy Paxman.

Publicaţia Evening Standard a înregistrat o creştere a numărului de cititori de când a devenit un ziar distribuit gratuit, însă antreprenorul rus a ţinut să se distanţeze de zvonurile potrivit cărora va proceda la fel şi cu cele două publicaţii recent achiziţionate.

"Dacă susţii că vrei să salvezi un ziar bun şi că vrei să îl reformezi, nu poţi face acest lucru lovind în celelalte ziare", declarase Lebedev pentru The Times în luna ianuarie.

Este foarte probabil însă ca miliardarul rus, în vârstă de 50 de ani, să reducă la jumătate preţurile de vânzare a celor două ziare, pentru a impulsiona vânzările.

Relaţia lui Lebedev cu guvernul rus a fost pusă din nou sub semnul întrebării, în ianuarie, când miliardarul sovietic a primit o imensă infuzie de capital, în urma unei tranzacţii avizate chiar de către Vladimir Putin, actualul premier al Rusiei.

Vânzarea de către Lebedev a acţiunilor în valoare de 496 milioane de euro (450 de milioane de lire sterline), pe care le deţinea în compania Aeroflot, şi a altor bunuri către guvernul rus a ridicat noi semne de întrebare referitoare la adevăratul statut al lui Alexandr Lebedev, considerat în trecut un critic al administraţiei de la Kremlin, dar şi la adevărata lui motivaţie de a cumpăra cele două publicaţii britanice.

Lebedev a declarat pentru The Times că va milita pentru o presă liberă şi că a identificat cinci milioane de cetăţeni britanici "liberali democraţi care au nevoie de un ziar The Independent aşa cum a fost odată".

Publicaţiile The Independent şi The Independent on Sunday au fost lansate în 1986, respectiv 1990, ca alternativă la presa britanică din acea epocă. Tirajul din 1989 a ajuns la 400.000 de exemplare, însă în prezent este de 186.000 de copii, cele două ziare înregistrând pierderi anuale de 10 milioane de lire sterline (11,03 milioane de euro).

În ultima lună, Alexandr Lebedev, care a declarat că va finanţa funcţionarea celor două publicaţii din averea personală, şi fiul său, Evgheni, în vârstă de 29 de ani, au discutat termenii acestei achiziţii şi cu premierul britanic Gordon Brown, în cadrul unor întâlniri ce au avut loc la Downing Street Nr. 10.

Alexandr Lebedev s-a născut la Moscova în 1959.

După ce a obţinut o diplomă universitară în economie, Lebedev s-a înrolat în serviciul de informaţii externe al KGB-ului. La sfârşitul anilor 1980, Alexandr Lebedev a activat ca spion la Ambasada URSS din Londra, sub acoperirea funcţiei de ataşat ecomic şi a obţinut gradul de locotenent-colonel, acelaşi grad pe care îl are şi Vladimir Putin.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, Lebedev a intrat în afacere, făcând afaceri din speculaţii bancare complexe. Averea sa a fost evaluată recent la peste 3,4 miliarde de dolari.

Alexandr Lebedev a fost membru al Dumei de stat - Parlamentul rus -, până în 2007, însă nu a avut niciodată un succes la fel de mare în politică aşa cum a avut în afaceri.

Lebedev deţine şi publicaţiile Evening Star din Londra şi Novaya Gazeta din Moscova, publicaţia pentru care lucra jurnalista Anna Politkovskaia. El deţine şi un lanţ de buticuri de lux în numeroase hoteluri europene. Lebedev susţine şi numeroase cauze umanitare, fapt pentru care a construit un spital în St. Petersburg unde copiii bolnavi de cancer beneficiază de tratament gratuit.

Alexandr Lebedev s-a despărţit de soţia sa, Natalia, în 1998. Fiul lor, Evgheni, în vârstă de 29 de ani, este directorul executiv al ziarului Evening Standard. În 2009, Lebedev a devenit din nou tată, noua sa parteneră de viaţă, Elena Perminova, în vârstă de 23 de ani, dând naştere băieţelului Nikita.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici