Ministerul Culturii, blocat de ITM: angajaţii, lăsaţi fără contract colectiv de muncă

  • ITM Bucureşti refuză de mai bine de o lună să medieze conflictul de muncă dintre angajaţii Sindicatului Culturalia şi Ministerul Culturii
  • În aceste condiţii, angajaţii nu au contract colectiv de muncă, prin urmare li se refuză drepturile conferite de acesta, arată sindicatul Culturalia.
831 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii, blocat de ITM: angajaţii, lăsaţi fără contract colectiv de muncă

Ministerul Culturii, blocat de ITM: angajaţii, lăsaţi fără contract colectiv de muncă

Sindicatul angajaţilor din Ministerul Culturii a adresat o scrisoare ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale Violeta Alexandru prin care cere demararea unui control la ITM Bucureşti, pentru a verifica situaţia.

„Din luna mai, angajaţii Ministerului Culturii aşteaptă ca ITM Bucureşti să convoace reprezentanţii sindicatului la procedura de conciliere, în urma declanşării conflictului de muncă. Conflictul de muncă a fost declanşat ca urmare a refuzului semnării contractului colectiv de muncă de către conducerea ministerului. ITM este instituţia abilitată prin lege să concilieze conflictele colective de muncă la nivel de unitate.

Tot de atunci, conducerea ITM sfidează legea şi ne trimite diverse adrese contradictorii, probabil în dorinţa de a tergiversa procedura de conciliere, care ar fi trebuit începută în 7 zile de la sesizarea trimisă în luna mai.

În tot acest timp, angajaţii Ministerului Culturii nu au contract colectiv de muncă, prin urmare li se refuză drepturile conferite de acesta.

De aceea, vă solicităm să demaraţi de îndată un control la ITM Bucureşti, pentru a verifica situaţia”, arată sindicaliştii..

Sindicatul spune că a trimis, în 27 mai 2020, o sesizare către Inspectoratul Teritorial de Muncă, conform Legii Dialogului Social. „După ce am revenit telefonic de mai multe ori, ITM Bucureşti ne-a informat în scris că nu este competent şi că a transmis adresa Sindicatului Culturalia către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Nu înţelegem de ce ar fi în competenţa Agenţiei medierea unui conflict de muncă şi nu în competenţa ITM, dacă în Ministerul Culturii salariaţii au şi statut de funcţionari publici? Aceştia, oare, nu se supun şi ei prerogativelor Codului Muncii? A urmat apoi o sesizare pe care am înaintat-o către Ministerul Muncii, în data 11 iunie. Nici la aceasta nu am primit răspuns. Ulterior, paradoxal, ITM a revenit pe 29 iunie cu o nouă adresă, în care solicită nişte completări bizare. Această adresă însă o contrazice pe prima, în care ne anunţau că medierea unui conflict de muncă nu este de competenţa lor”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici