"Morgen" de Marian Crişan - printre cele 63 de pelicule eligibile pentru Oscarul pentru film străin - VIDEO

Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan se numără printre cele 63 de pelicule eligibile pentru o nominalizare la ediţia din 2012 a premiului Oscar pentru film străin, informează site-ul Academiei americane, organizatoarea galei.

334 afișări
Imaginea articolului "Morgen" de Marian Crişan - printre cele 63 de pelicule eligibile pentru Oscarul pentru film străin - VIDEO

"Morgen" de Marian Crişan - printre cele 63 de pelicule eligibile pentru Oscarul pentru film străin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria "cel mai bun film străin" aduce producătorului şi regizorului prestigiu, fapt care contribuie la creşterea încasărilor.

Anul acesta, organizatorii au ales pentru această categorie 63 de filme, inclusiv propunerea României, "Morgen", în regia lui Marian Crişan, dar şi propunerea Noii Zeelande - în premieră -, lungmetrajul "The Orator".

Totodată, printre filmele alese se numără producţia poloneză "In Darkness", care a avut un mare succes la Toronto International Film Festival, în septembrie, dar şi cea spaniolă "Black Bread", recompensată anul acesta cu nouă premii Goya.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, producţiile eligibile la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza, care să fi fost lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2010 şi nu mai târziu de 30 septembrie 2011. De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi distribuitorului. Fiecare ţară poate avea o singură propunere.

Cea de-a 84-a gală a premiilor Oscar, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia mondială, va avea loc pe 26 februarie 2012 la Los Angeles. Premiile Oscar vor fi acordate pentru 24 de categorii.

Nominalizările vor fi anunţate pe 24 ianuarie 2012 la Los Angeles. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin votul celor circa 6.000 de membri ai Academiei de film americane, care vor trimite buletinele de vot organizatorilor galei pe 21 februarie.

Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crişan este propunerea României la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", pentru gala care va avea loc în 2012, au anunţat în 4 august reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Un juriu format din Eugenia Vodă, critic de film şi realizator TV, Magda Mihăilescu - critic de film, Cristina Corciovescu - critic de film, Mihai Chirilov - critic de film, director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Dana Duma, critic de film, Dinu Tănase - director de imagine şi regizor şi Eugen Athanasiu - critic de film - a ales, cu o majoritate de patru voturi, ca filmul "Morgen" să reprezinte România, la secţiunea "cel mai bun film străin" a premiilor Oscar, care vor fi decernate în 2012.

Debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, "Morgen", spune povestea unui bărbat - Nelu (Andras Hathazi) care trăieşte la graniţa româno-ungară şi care, într-o zi, "pescuieşte" un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România. Fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa "mâine" ("morgen", în limba germană, n.r.).

"Morgen" a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar şi cel pentru interpretare masculină, obţinut ex-aequo de Andras Hathazi şi Yilmaz Yalcin, la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic 2010. Marian Crişan a primit, în august 2010, la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum şi premiul ecumenic pentru filmul "Morgen". De asemenea, "Morgen" a fost recompensat cu marele premiu şi premiul publicului la cea de-a treia ediţie a Festivalului de Film din Europa Centrală, CinEast 2010, organizată în noiembrie anul trecut la Luxemburg. Anul acesta, în aprilie, "Morgen" a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar în mai, cu premiul de distribuţie la Festivalul Internaţional de Film Independent IndieLisboa.

Anul trecut, propunerea României la premiul Oscar pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" a fost "Eu când vreau să fluier, fluier" de Florin Şerban, care însă nu a obţinut şi o nominalizare la prestigiosul trofeu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici