Muzeul Luvru îşi mută o parte din colecţiile sale de artă de la Paris la Liévin

Muzeul Luvru a decis să îşi mute o parte din colecţiile sale de artă de la Paris în oraşul Liévin, într-un spaţiu expoziţional care va deveni funcţional începând din 2018, informează site-ul codylee.co.

442 afișări
Imaginea articolului Muzeul Luvru îşi mută o parte din colecţiile sale de artă de la Paris la Liévin

Muzeul Luvru îşi mută o parte din colecţiile sale de artă de la Paris la Liévin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cabinetul de arhitectură Roger Stirk Harbour & Partners din Marea Britanie a fost ales pentru a construi u nou spaţiu expoziţional şi de depozitare pentru colecţiile Muzeului Luvru din Paris. Noul muzeu va fi amenajat în Liévin, un oraş aflat în nordul Franţei, la o distanţă de 200 de kilometri de Paris, în apropiere de Muzeul Louvre-Lens. Noul centru cultural va fi inaugurat în 2018, iar mutarea colecţiilor de la Muzeul Luvru va dura până în 2023.

Muzeul Luvru din Paris deţine una dintre cele mai prestigioase colecţii de artă din lume, care include peste 460.000 de opere artistice, datând din anul 4.000 î.e.n. până în 1838. Peste 35.000 de opere de artă sunt expuse în muzeul parizian. Restul exponatelor sunt depozitate în încăperi subterane, construite cu ocazia Proiectului Grand Louvre din anii 1980, dar şi în diverse spaţii îndepărtate, care nu sunt foarte accesibile şi a căror închiriere costă muzeul parizian o sumă de peste 3 milioane de euro.

Cele 250.000 de obiecte depozitate sub Muzeul Luvru se confruntă tot mai des cu riscul de a fi inundate de Sena. Fluviul din capitala Franţei a provocat inundaţii majore de cinci ori în secolul al XX-lea, inclusiv una catastrofală în 1910. În 2003, o alertă de inundaţie a determinat Muzeul Luvru şi alte instituţii muzeale să mute peste 100.000 de opere de artă în afara Parisului, aceasta fiind cea mai vastă relocare de artă de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În 2008, ministrul Culturii a propus construirea unui nou centru naţional de conservare, restaurare şi cercetare în domeniul artei, cu spaţii de depozitare pentru colecţiile de la Muzeul Luvru, Muzeul Orsay şi Muzeul Quai Branly. Proiectul era planificat să fie construit în Cergy-Pontoise, la 30 de kilometri nord-vest de Paris, însă nu a fost niciodată demarat. În 2013, Muzeul Luvru a lansat o nouă propunere, ce viza amenajarea unui astfel de complex artistic în Liévin, în apropiere de Louvre-Lens.

Muzeul Louvre-Lens a fost inaugurat în 2012 (după Centrul Pompidou-Metz din 2010), în cadrul unei iniţiative de descentralizare a instituţiilor culturale naţionale din Franţa în afara Parisului. Oraşul Lens a fost selectat deoarece deţine conexiuni rapide prin TGV cu Parisul, Bruxelles-ul şi Londra, şi pentru că consiliul regiunii Nord-Pas-de-Calais a furnizat aproximativ jumătate din bugetul de 150 milioane de euro al acestui proiect, cu scopul de a transforma acel fost oraş minier într-o destinaţie culturală.

După ce muzeul Louvre-Lens a avut 900.000 de vizitatori în primul său an de funcţionare, regiunea Nord-Pas-de-Calais se simte pregătită să îşi extindă colaborarea cu Muzeul Luvru, finanţând 49% din bugetul de 60 de milioane de euro pentru depozitarea unor colecţii de artă la Liévin. Celelalte 51 de procente vor fi finanţate de Agence France-Muséums, care a semnat un contract cu Muzeul Luvru pentru a deschide o filială a instituţiei pariziene şi în Abu Dhabi.

Noul Centru de Rezerve ale Muzeului Luvru (Centre de Reserves du Musée du Louvre) va fi amplasat într-un mediu natural, în mijlocul unui peisaj dominat de culoarea verde, şi va avea o faţadă lucioasă. Spaţiile de depozitare, care vor adăposti 250.000 de opere de artă, vor include şi numeroase seifuri, dispuse la nivelul unui singur etaj. Sălile destinate cercetării şi spaţiile publice vor fi astfel amenajate pentru a maximiza accesul luminii naturale.

Lucrările vor începe în 2017, iar noul complex va fi inaugurat pentru a permite expunerea primelor opere de artă la sfârşitul anului 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici