O carte pe zi: "Block 46", un debut îndrăzneţ şi obraznic, de Johana Gustawsson

"O călătorie atât luminoasă, cât şi întunecată, ce te transpune în inima istoriei contemporane, dar în acelaşi timp în adâncurile sufletului uman" - spune Johana Gustawsson despre propria carte.

210 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Block 46", un debut îndrăzneţ şi obraznic, de Johana Gustawsson

O carte pe zi: "Block 46", de Johana Gustawsson

Născută la Marsilia, în 1978, Johana Gustawsson este o scriitoare franceză de thrillere şi romane poliţiste istorice. A fost jurnalistă pentru televiziunile şi presa franco-spaniolă, este căsătorită cu un suedez şi trăieşte la Londra, are trei fii. Şi-a publicat primul roman în 2015, pentru care a primit premiile Nouvelle Plume d'argent, Marseillais du Polar, Balai de la Découverte şi Balai d'Or. Este vorba de o serie din care au apărut până acum două titluri, al treilea urmează să fie publicat la toamnă. Cu aceste romane Johana Gustawsson a cucerit douăzeci de ţări, iar seria va fi în curând transpusă pe ecran de grupurile Banijay şi Alexandra Lamy.

Johana Gustawsson se află în România în această săptămână, iar sâmbătă va participa la lansarea traducerii în româneşte a primei ei cărţi, cea de faţă.

"Block 46" este un amestec de poliţist şi roman istoric. La Falkenberg, în Suedia, comisarul Bergström descoperă cadavrul mutilat al unei femei, care se dovedeşte a fi o creatoare de bijuterii cu expoziţii în Marea Britanie. La Londra, un renumit profiler, Emily Roy, anchetează o serie de asasinate ale unor băieţi care prezintă răni similare cu victima suedeză, între care traheea extirpată, ochii scoşi şi o literă gravată pe braţul drept - Y în cazul băieţilor, X în cazul femeii, toate literele orientate diferit, până la urmă "o operă dedicată gloriei ideologiei naziste".

"Două persoane care omorau în mod concertat, dar aveau gusturi diferite: ucigaşul din Londra ataca băieţei, iar cel din Falkenberg prefera femeile. Emily se aşeză pe marginea mesei. Aceste interpretări n-o satisfăceau deloc. Bucăţile de informaţii nu se potriveau câtuşi de puţin. Trebuia să uite de aceste supoziţii şi să continue să adune indicii. Abia apoi putea să tragă concluzii. Următoarea etapă: să ajungă ziua următoare acasă la Linnéa Blix, să cerceteze şi să rafineze profilul celei de-a treia victime". Emily este chemată să soluţioneze cazul, pleacă în Suedia, unde îşi întâlneşte o veche cunoştinţă, Alexis Castells, o scriitoare specializată în criminali în serie. Cele două femei se lansează într-o căutare care le va duce la atrocităţile lagărului de la Buchenwald, în 1944 (sunt scene îngrozitoare cu munţii de cadavre împinse cu cleştii în cuptoarele lagărului). Atenţie, e vorba de un roman poliţist, nu putem spune mai multe.

Într-un interviu acordat înaintea sosirii în România scriitorului şi editorului Bogdan Hrib, Johana Gustawsson spunea: "«Block 46» este o călătorie atât luminoasă, cât şi întunecată, ce te transpune n inima istoriei contemporane, dar în acelaşi timp în adâncurile sufletului uman".

Al doilea roman al seriei, care, sperăm, va fi tradus cât de curând şi în româneşte, se cheamă "Mör". "Mör" înseamnă în suedeză "tandru", dar, fireşte, nimic nu e tandru în carte: din nou crime în Suedia şi la Londra, care duc, de astă dată, spre secolul al XIX-lea şi spre Jack Spintecătorul.

Vă veţi îndrăgosti de seria Roy şi Castells deschisă de acest roman, despre care celebrul R.J. Ellroy spunea: "Un debut îndrăzneţ şi obraznic al unui autor talentat. Vesteşte începutul unei noi serii palpitante".

Lansarea romanului "Block 46" va avea loc în prezenţa autoarei, sâmbătă, de la ora 17.00, în cadrul Festivalului Misterele Bucureştiului, în desfăşurare la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Strada Nicolae Creţulescu nr. 8), în grădină.

Johana Gustawsson - "Block 46". Editura Tritonic. Traducere de Claudia Dionise. 331 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici