O carte pe zi: „Capturarea submarinului K-129” de Josh Dean

„Una dintre cele mai uimitoare operaţiuni secrete din istoria Statelor Unite” – The New York Daily News.

373 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Capturarea submarinului K-129” de Josh Dean

O carte pe zi: „Capturarea submarinului K-129” de Josh Dean

Submarinul sovietic K-129, cu trei rachete cu focoase nuclare la bord, s-a scufundat în 1968, în urma unui incident produs în Pacific, la circa 2.500 de kilometri de Hawaii. În primele ore ale zilei de 25 februarie 1968, un submarin sovietic a pornit de la baza sa din Siberia, într-o patrulă de rutină către Hawaii. Apoi a dispărut.

În timp ce Marina sovietică a căutat în zadar nava pierdută, o mică operaţiune americană secretă a găsit-o pe fundul mării, la o adâncime de peste 5000 de metri. Era mult peste capacităţile de salvare existente. Însă încărcătura lui justifica încercarea.

Conform unor documente declasificate de CIA decenii mai târziu, preşedintele Richard Nixon a susţinut înfiinţarea, în 1969, a unui grup de lucru pentru a încerca să recupereze submarinul, în ciuda problemelor tehnice presupuse de ridicarea la suprafaţă a epavei uriaşe aflate la 5.000 de metri sub apă. În pofida reticenţelor exprimate de comandanţii militari, preşedintele american a dat aprobarea finală în 1972, iar operaţiunea s-a desfăşurat în vara anului 1974.

Operaţiunea, desfăşurată sub numele de cod „proiectul Azorian", a rămas secretă timp de zeci de ani. Proiectul aprobat de preşedintele Richard Nixon a presupus construirea, cu ajutorul miliardarului Howard Huges, a unei nave speciale, Hughes Glomar Explorer, pentru ridicarea la suprafaţă a submarinului.

Jurnalişti şi istorici au ajuns la concluzia că operaţiunea nu a avut succesul scontat, deoarece CIA nu a reuşit să aducă la suprafaţă decât fragmente ale submarinului.

O poveste reală, aproape incredibilă, a istoriei militare, a geniului ingineriei şi a navelor de spionaj. Un episod cu mize ridicate din perioada Războiului Rece, când anihilarea nucleară era o constantă frică.

„O aventură complicată, pe care Dean o relatează simplu şi complet.” (USA Today)


Josh Dean – Capturarea submarinului K-129. Cea mai îndrăzneaţă operaţiune sub acoperire din istorie. Editura RAO. 544 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici