O carte pe zi: „Cine a ucis-o pe Heidi? ” de Marc Voltenauer

Mai multe crime şi răpiri în micul sat de munte elveţian Gryon. Un asasin rus cu sânge rece, un inspector de poliţie homosexual, care nu cedează niciodată.

218 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cine a ucis-o pe Heidi? ” de Marc Voltenauer

O carte pe zi: „Cine a ucis-o pe Heidi? ” de Marc Voltenauer

Acţiunea romanului poliţist pe care-l semnalăm astăzi se petrece în satul elveţian de munte Gryon. Într-un interviu, Marc Voltenauer explică de ce a ales acest sat: „Gryon, un mic sat de munte, fără istorii, cu puţin peste o mie de locuitori. O atmosferă ca de sufragerie, în care inspectorul are pe toată lumea la îndemână. Sau aproape… Satul este izolat, dar nu ermetic. Asta lasă jocul deschis şi oferă posibilităţi de a aduce elemente externe: familiile care au locuit acolo timp de multe generaţii. Un loc în care lumea rurală se confruntă cu modernitatea. (…). Şi apoi Fond-de-Ville, inima satului care emană o atmosferă cu totul specială.

Locul unde este amplasată fântâna cea mare – unde femeile satului se întâlnesc pentru a spăla rufe – şi biserica din piatră – unde sunt sărbătorite toate botezurile, nunţile şi înmormântările – sau sala parohială unde bărbaţii se întâlnesc pentru a lua decizii. Acestă răscruce de drumuri ce a fost martoră la toate evenimentele satului, locul care păstrează cu mare grijă toate amintirile comunităţii. Doar deschide ochii şi ascultă! Aici, fiecare piatră are ceva de spus. Prin urmare, Gryon a fost pentru mine un cadru perfect pentru a întâmpina un criminal cu sânge rece. Dar era nevoie ca un inspector de poliţie să prindă viaţă. Un fel de Harry Hole (poliţist creat de Jo Nesbo) care este în acelaşi timp singur, deprimat, alcoolic şi cuceritor? Sau un Wallander (personaj al lui Henning Mankell) melancolic, ciudat, stângaci şi la fel de captivant? Sau un Anders Knutas (personaj principal al autoarei suedeze Mari Jungstedt) care trăieşte o viaţă de familie confortabilă pe o insulă suedeză?

Aici s-a născut în mintea mea Andreas Auer. Andreas este un bun epicurian (oare?). A crescut la oraş şi acum locuieşte într-un sat, la munte. Este homosexual şi trăieşte fără griji într-o relaţie cu Mikaël. Nu şi-a pus niciodată întrebări. Îl interesează multe: psihologia, teologia, gastronomia, whisky-urile, trabucurile. Dar cea mai importantă pasiune a sa este comportamentul criminalilor în serie. Îi place abordarea care îl determină să încerce să pătrundă în mintea unui criminal şi să înţeleagă motivaţiile acestuia. Descoperă identitatea unui criminal, încearcă să te apropii de umbra lui, identifică-i inconştientul… Zona întunecată îl fascinează. Cea a ucigaşilor. De asemenea, a lui. Este profund dedicat profesiei (sau vocaţiei?). Uneori până la obsesie. Un bărbat cu o personalitate complexă. Pentru el, nu există alb sau negru. Doar nuanţe de gri…”

Andreas Auer e personajul principal al seriei poţiste semnate de Marc Voltenauer. Întâi „Dragonul Muveran”, apoi cartea de faţă.

Marc Voltenauer, s-a născut în 1973 la Versoix. Romanul a luat premiul POCKET 2019 pentru roman poliţist în limba franceză.

Nu vom dezvălui subiectul, e doar un roman poliţist, dar vom prelua ce scriu editorii: Un asasin rus ucide un politician rsua, adevrsar al puterii, în timpul unei reprezentaţii la Opera din Berlin. Urmatoarea sa destinatie: Geneva. Apoi: Gryon. Este momentul în care în paşnicul sat încep să se producă evenimente dramatice – asasinate şi răpiri -, iar inspectorul Aeur trebuie să le facă faţă.

O lectură prefectă pentru un început de vacanţă.

Marc Voltenauer – Cine a ucis-o pe Heidi? Traducere din limba franceză de Claudia Dionisie. Editura Tritonic, colecţia Mystery & thriller.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici