O carte pe zi: „De la mania lalelelor la bitcoin” de Torsten Dennin

„Torsten Dennin a scris o carte de căpătâi pentru oricine este interesat de pieţele de mărfuri şi criptomonede. Citiţi-o şi învăţaţi din lecţiile trecutului.” - dr. Jan Peter Firnges, Berlin Institute of Finance, Innovation and Digitalization e.V.

266 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „De la mania lalelelor la bitcoin” de Torsten Dennin

O carte pe zi: „De la mania lalelelor la bitcoin” de Torsten Dennin

Torsten Dennin este profesor de economie şi membru al Berlin Institute of Finance, Innovation and Digitalization.

Cartea pe care o semnalăm astăzi, extrem de instructivă şi utilă, pleacă de la câteva consideraţii: vremurile se schimbă rapid şi acum suntem în stadiul incipient al unui nou boom al mărfurilor şi materiilor prime; industria mprfurilor în sine s-a schimbat mult datorită taxelor neprevăzute, schimbărilor de guverne şi noi ere a vehiculelor electrice. Profesorul Dennin explică diverse cicluri de tip boom, de la nebunia lalelelor până la nebunia bitcoin. El sintetizează, scriu editorii, „în mod excelent ultimele patru secole de istorie a pieţelor financiare şi de mărfuri, cu reperele lor importante. Cartea nu se concentrează doar asupra evenimentelor extreme, ci descrie în detaliu suişurile şi coborâşurile de-a lungul timpului - speculaţii, câştiguri şi pierderi ce determină destine individuale -, rezumate cronologic în peste patruzeci de capitole, care fascinează ca un adevărat serial TV palpitant.”

„Istoria tranzacţiilor cu mărfuri şi criptomonede – scrie Torsten Dennin - este pitorească şi instructivă, iar în această carte am dorit să aduc la viaţă cele mai importante episoade din trecut până în prezent. Unele dintre ele sunt poveşti spectaculoase de cicluri de tip boom-and-bust, iar altele sunt exemple de tranzacţionări de succes. Toate merită să fie cunoscute.

Primele şase capitole acoperă evenimente majore din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea. Nebunia lalelelor olandeze din anii 1600 este considerată unul dintre primele crahuri de piaţă documentate din istorie şi continuă să fie subiect al prelegerilor universitare. În secolul al XVIII-lea, pe piaţa orezului din Japonia s-au câştigat şi s-au pierdut averi, iar în cursul procesului aceluia au fost inventate graficele lumânare, utilizate în prezent în industria financiară. În anii 1800, strategiile lui J. D. Rockefeller şi creşterea lui Standard Oil au marcat începutul erei petrolului. Aproape în acelaşi timp, în Vestul Mijlociu al Statelor Unite, doi bărbaţi încercau să se îmbogăţească prin manipularea pieţelor de grâu, în timp ce în California a izbucnit goana după aur, cu consecinţe importante. (...)

Episoadele de tranzacţionare a mărfurilor din secolul al XX-lea par un <<Who's Who>> al istoriei afacerilor: Aristotel Onassis, Warren Buffett, Bill Gates şi George Soros sunt doar câţiva dintre actorii principali. Între timp, ţiţeiul juca un rol tot mai important.
Anii 1970 au cunoscut un adevărat boom pe pieţele de mărfuri. După un deficit al recoltei sale de grâu, URSS a cumpărat bunuri agricole din SUA, consolidând trendul deja pozitiv al preţului la grâu, porumb şi soia. Nu este o exagerare să spunem că creşterea rapidă a preţurilor la ţiţei în timpul celor două crize ale petrolului din 1973 şi 1979 a schimbat ordinea mondială existentă; Războiul din Golf din 1990 a fost, în parte, o încercare de a da timpul înapoi. În perioada aceea, preţul petrolului s-a dublat. Printre victimele colaterale s-a numărat conglomeratul german Metallgesellschaft, care a fost împins în pragul insolvenţei de activităţile sale de tranzacţionare de ţiţei.

În anii ce au urmat, un boom al preţurilor aurului, argintului şi diamantelor a fost urmat de un crah, iar fraţii Hunt şi-au pierdut averea familiei bazată pe petrol din cauza prăbuşirii preţului argintului. Warren Buffett, Bill Gates şi George Soros au fost implicaţi mai târziu şi pe piaţa argintului. Iar în jungla Borneo, cea mai mare escrocherie cu aur din toate timpurile a culminat cu falimentul Bre-X. O altă speculaţie uriaşă în 1996 a fost cauzată de brokerul japonez Hamanaka pe piaţa cuprului, acţiune repetată aproape zece ani mai târziu de traderul de cupru chinez Liu Qibing, care a semnalat mutaţia forţelor economice din Japonia în China.

Boom-ul emergent al mărfurilor din noul mileniu a atras speculanţi şi a dus la alte episoade de tip boom-and-bust. (...)
Capitolele acestei cărţi sunt încadrate de a doua şi prima cele mai mari bule financiare din istorie: lalele şi bitcoin. Între ele se află poveştile a 40 de evenimente majore de pe piaţa mărfurilor de-a lungul a mai bine de patru secole. Aceste episoade au fost însoţite de fluctuaţii extreme ale preţurilor şi de deznodăminte individuale, şi ele demonstrează că orice piaţă poate cunoaşte un ciclu de tip boom-and-bust în urma unei modificări a ofertei, a cererii sau a altor factori externi.”


Torsten Dennin – De la mania lalelelor la bitcoin. O istorie a averilor câştigate şi pierdute în pieţele de mărfuri. Traducere din limba engelză de Mihai-Dan Pavelescu. Editura Meteor Press. 348 pg.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici