O carte pe zi: „Din marmura soclurilor. Laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură”, Mioara Bahna

„Am pus laolaltă, în acest prim volum (pentru că intenţionez să continui demersul început acum), o parte dim ceea ce am scris despre creaţii ale unor scriitori care, părin prestigiosul premiu obţinut, fac parte din elita mondială a literaturii”

519 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Din marmura soclurilor. Laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură”, Mioara Bahna

O carte pe zi: „Din marmura soclurilor. Laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură”, Mioara Bahna

Născută în 1962, la Brătăşani, judeţul Teleorman, absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, din cadrul Universităţii Bucureşti, profesoară de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Alexandru Vlahuţă” din Râmnicul Sărat, Mioara Bahna este autoare a vreo optsprezece volume de proză, critică şi istorie literară, dar şi a sute de cronici literare apărute în diferite reviste. O parte din aceste cronici au fost adunate în volumul de faţă.

Titlul volumului pe care îl semnalăm astăzi poate fi înşelător, pentru că el nu este o istorie a premiaţilor Nobel pentru Literatură (s-au publicat destule istorii, dicţionare, compedii, cel mai reuşit fiind, după umila noastră părere, cel alcătuit cu decenii în urmă de Laurenţiu Ulici), chiar dacă în nota introductivă există o listă a celor care au primit, vreme de un secol, laurii. Volumul este o sumă de articole despre cărţile premianţilor. Explică autoarea:

„Am pus laolaltă, în acest prim volum (pentru că intenţionez să continui demersul început acum), o parte dim ceea ce am scris despre creaţii ale unor scriitori care, părin prestigiosul premiu obţinut, fac parte din elita mondială a literaturii. De aceea l-am şi intitulat <<Din marmura soclurilor>>, fiindcă, exceptându-i pe trei dintre cei incluşi aici, care sunt prezenţi în paginile de faţă cu câte două sau trei dintre cărţile lor, în cazul celor mai mulţi, nu m-am referit decât la câte una dintre scrieri şi expolicaţia faptului că m-am rezumat la atât este cât se poate de simplă: timpul insuficient pentru o abordare exhaustivă.

Mioara Bahna - Din marmura soclurilor. (Laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură). Volumul I. editura Junimea, colecţia Exit. 246 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici