O carte pe zi: „Exasperarea creatoare. Corespondenţă” de Geo Bogza şi Saşa Pană

O carte pe zi: „Exasperarea creatoare. Corespondenţă” de Geo Bogza şi Saşa Pană. 224 de scrisori, cărţi poştale şi bilete trimise de Geo Bogza lui Saşa Pană, precum şi 108 din cele trimise de acesta în sens invers.

93 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Exasperarea creatoare. Corespondenţă” de Geo Bogza şi Saşa Pană

O carte pe zi: „Exasperarea creatoare. Corespondenţă” de Geo Bogza şi Saşa Pană

Volumul continuă eforturilor editurii de a aduce în actualitate opera lui Saşa Pană (autobiografia „Născut în ’02”), exponent de seamă al literaturii române de avangardă din prima jumătate a secolului XX, fondatorul revistei unu, întâiul editor al scrierilor lui Urmuz, al primelor poeme ale lui Tristan Tzara şi traducătorul unora dintre operele valoroase ale lui Paul Eluard, Jean Cassou sau Loys Masson.

În urmă cu doi ani apărut la aceeaşi editură Pandora M autobiografia lui Saşa Pană, „Născut în ’02” în care spunea: „În ziua de 14 octombrie 1928 am primit din Buştenari prima scrisoare de la Geo Bogza. A fost începutul unei întinse corespondenţe cu grafica luminoasă, clară, aerată (din litere independente). George Bogza (abia din aprilie 1929 a devenit Geo) îmi trimitea scrisori de 10, 20 şi — prin 1931, 1932 — chiar de 60 şi 80 de pagini (un pachet, un caiet). În toate mă copleşea cu dragostea, cu preţuirea ce-mi mărturisea pentru tot ce scriu, pentru munca de la unu, pentru puritatea şi fuga mea de cel mai mărunt compromis... Bogza, pe cît de calm, placid, abia scoţînd şi înnodînd vorbă lîngă vorbă, folosea în scrisorile sale ca şi în literatura sa un vocabular, o frază care orbea prin incandescenţă.”

Titlul volumului pe care îl semnalăm astăzi este preluat de la articolul omonim al lui Geo Bogza, apărut în numărul 33 al revistei unu, material publicistic amplu comentat în această corespondenţă.

Cartea apare sub îngrijirea lui Cosmin Pană, nepotul lui Saşa Pană, cu o postfaţă semnată de fiul autorului, gazetarul Vladimir Pană, unul dintre cei mai respectaţi colecţionari şi specialişti în fenomenul avangardei autohtone.

Volumul include o suită bogată de fotografii, parte din albumul familiei Pană, însoţite de explicaţiile scrise de mână ale lui Saşa Pană. Majoritatea covârşitoare a documentelor privesc relaţia strânsă a celor doi din deceniile trei şi patru a secolului trecut, când unul se afal în Bucureşti, celălalţi la Buştenari, judeţul Prahova, şi îşi scriau uneori screisori de multe pagini, aproape zilnic (Geo Bogza i-a scris lui Saşa Pană chiar şi de mai multe ori în aceeaşi zi). Un munte de informaţii despre cei doi şi despre epocă, un volum pasionant pentru iubitorii avangardei româneşti.

Geo Bogza, Saşa Pană. Exasperarea creatoare. Corespondenţă. Ediţie întocmită de Cosmin Pană. Postfaţă de Vladimir Pană. Editura Pandora M, colecţia Anansi ego. 479 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici