O carte pe zi: „Middle England” de Jonathan Coe

„Despre Brexit s-au scris şi se vor mai scrie milioane de cuvinte, dar puţine vor ajunge la esenţa motivului acestuia la fel de incisiv precum o face Middle England.” (The Irish Times)

208 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Middle England” de Jonathan Coe

Cum să nu citeşti „cartea despre care vorbeşte toată lumea.” (The Times)? Este scrisă de Jonathan Coe (născut în 1961, la Birmingham), fost profesor la University of Warwick, unde a obţinut şi titlul de doctor în literatura engleză, autor al multor romane de succes, premiate cu premii de prestigiu, o parte dintre ele traduse în româneşte chiar la Editura Polirom. Între acestea şi „Casa somnului”, publicat de Polirom în urmă cu cinci ani, roman considerat capodopera lui Coe, recompensat cu Writers’ Guild of Great Britain Award şi Prix Médicis Étranger.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi este al treilea dintr-o trilogie cu aceleaşi presonaje principale (romane apărute între 2010 şi 2018) şi se referă la o seamă de evenimente care au marcat Anglia în aceşti ani – mişcările de stradă din 2011, Jocurile Olimpice din 2012, dar mai ales dezbaterile privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană şi referendumul legat de apartenenţa la acest organism. Fireşte că apar inclusiv personaje politice notorii. Este, cum s-a spus insistent, „romanul brexitului”. „Brexitul, potrivit lui Jonahtan Coe, este un conflict între generaţii” (Le Monde), iar scriitorul s-a ocupat de subiect pentru că „ce însemană să fii englez a devenit o obsesie pentru mine.”

Scriu editorii români: „Middle England este o analiză lucidă şi satirică a lumii britanice contemporane văzute prin ochii unui grup eterogen de personaje: Ian şi Sophie, proaspăt căsătoriţi, care au păreri diferite despre viitorul ţării lor, dar care pun la îndoială şi viitorul propriei relaţii; Doug, un analist politic care scrie cu pasiune despre nevoia de austeritate din casa lui confortabilă din Chelsea; fiica lui adolescentă, care nu-şi drămuieşte energiile în lupta pentru dreptate socială; Benjamin Trotter, un bărbat între două vârste care se lansează într-o nouă carieră, aparent sortită eşecului; şi Colin, tatăl lui, a cărui ultimă dorinţă este să voteze la referendumul privind menţinerea Regatului Unit în Uniunea Europeană. Este povestea Angliei zilelor noastre, plină de nostalgie şi deziluzii, de confuzie şi de furie cu greu reţinută. Pe urmele Clubului putregaiurilor şi ale Cercului închis, noul roman al lui Jonathan Coe este unul al vremurilor stranii pe care le trăim.”

„Un roman irezistibil despre starea naţiunii, plin de lumini şi umbre, care surprinde într-un mod remarcabil derapajul tragicomic al Marii Britanii din zilele noastre.” (The Economist)

„Despre Brexit s-au scris şi se vor mai scrie milioane de cuvinte, dar puţine vor ajunge la esenţa motivului acestuia la fel de incisiv precum o face Middle England.” (The Irish Times)

Romanul a fost încunant cu Costa Book Award 2019.

Jonathan Coe – Middle England. Traducere din limba engleză şi note de Radu Paraschivescu. Editura Polirom. 467 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici