O carte pe zi: „Să sperăm că va fi bine” de Carolina Setterwall

Soţul moare pe neaşteptate. Soţia rămâne cu un fiu de câteva luni şi nu înţelege ce i se întâmplă. Un roman de o sinceritate uluitoare despre durere şi vindecare.

144 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Să sperăm că va fi bine” de Carolina Setterwall

O carte pe zi: „Să sperăm că va fi bine” de Carolina Setterwall

„Sunt furioasă pe ei pentru că nu-mi sar în ajutor. Dacă ne-ar înţelege, ne-ar fi alături, ar veni mai des la noi. (...) Nu iert pe nimeni în aceste gânduri negre ale mele, care îmi trec prin cap doar noaptea. Mi-e ruşine, dar mă şi fascinează felul în care, în întuneric, uit de recunoştinţă şi de umilinţă şi mă transform într-un om furios şi acru, invidios şi ranchiunos, cu care nicio fiinţă n-ar vrea să aibă de-a face, dacă ar bănui. Nu-mi dezvălui gândurile în faţa nimănui, nici măcar pe forumurile pe care vorbesc cu părinţii care şi-au pierdut partenerul. Când se vorbeşte despre acest tip de acreală, eu nu particip la discuţii, pentru că nu vreau să-mi asum această autocompătimire.”

Este doar una din mulţimea de mărturisiri extrem de directe şi neplăcute despre sine însăşi a eroinei cărţii pe care o semnalăm astăzi, un uimitor roman, emoţionant şi tandru, despre durere şi vindecare, bazat, spun toţi criticii cărţii, pe fapte reale, probabil în mare parte autobiografice.

Scriu editorii: „În acest roman de debut, Carolina Setterwall rememorează intensitatea îndrăgostirii şi şocul pierderii bărbatului iubit. Carolina şi Aksel s-au cunoscut la o petrecere, iar prima lor întâlnire, plină de pasiune, s-a transformat într-un joc al seducţiei care a dus la întemeierea unei familii. Pentru a face puţină ordine în haosul existenţial, Carolina descrie lunile de după moartea lui Aksel, iar însemnările sale au acurateţea unui jurnal de bord. Cu o precizie de chirurg, ea dezvăluie detaliile vieţii lor de dinainte de tragedie, încercând să găsească o explicaţie pentru destinul său nefericit. Când o nouă iubire îi iese în cale, Carolina se trezeşte că ea însăşi dovedeşte atitudinea reticentă pe care Aksel a avut-o odată.”

Carolina Setterwall s-a născut în 1978 în Sala, Suedia. A studiat Comunicare şi Mass-Media în Uppsala, Stockholm şi Londra, apoi a lucrat în industria muzicală şi de publicitate ca editor, după care s-a dedicat scrisului.

Dacă aţi citit cumva cărţile lui Karl Ove Kanusgård, veţi regăsi la Carolina Setterwall aceeaşi dezinvoltură a scrisului, aceeaşi sinceritate totală, aproape deranjantă. Romanul este povestea lunilor de după moartea subită a soţului, adpatarea la situaţia tragică, în timp ce băiatul de câteva luni creşte şi ajunge la grădiniţă. La aproape doi ani de la moartea soţului, eroina întâlneşte un alt bărbat, dar lucrurile nu merg cum trebuie şi femeia rămâne singură. Romanul e o lungă confesiune, ca o scrisoare către soţul mort. O poveste care ar fi putut fi extrem de uşor melodramatică, lacrimogenă şi chiar plictisitoare, dar care, prin sinceritatea incredibilă a eroinei, devine o carte de succes.

Carolina Setterwall – Să sperăm că va fi bine. Editura Trei. Traducere din suedeză de Mădălina Grosoiu. 447 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici