O carte pe zi: „Zile de Crăciun. 12 povestiri şi 12 reţete pentru 12 zile de sărbătoare”

"Indiferent cum vedem Crăciunul, el ar trebui să fie al nostru, şi nu ceva ce am cumpărat din magazin".

315 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Zile de Crăciun. 12 povestiri şi 12 reţete pentru 12 zile de sărbătoare”

O carte pe zi: „Zile de Crăciun. 12 povestiri şi 12 reţete pentru 12 zile de sărbătoare”

Suntem în "anotimpul Crăciunului". Dintre cărţile pe care le alegem, nimic mai nimerit decât una scrisă special pentru acest "anotimp".

Jeanette Winterson, una dintre cele mai inventive şi mai îndrăzneţe voci narative contemporane, ne propune în acest volum 12 povestiri şi 12 reţete îmbietoare pentru cele 12 zile ale Crăciunului.

Scriu editorii: "Pentru autoare, Crăciunul e un moment fericit, <<celebrarea neprevăzutului>>. De aceea îi place să-l întâmpine scriind o poveste. Cele 12 alese aici, de o imaginaţie debordantă, pline de prospeţime şi umor, ne oferă un portal către <<spiritul Crăciunului>>, unde timpul parcă stă în loc, iar magicul pune stăpânire pe lume. <Sunt poveşti cu stafii, intervenţii miraculoase, întâlniri obişnuite ce se dovedesc departe de a fi obişnuite, mici minuni şi saluturi adresate luminii renăscute.>> Crăciunul e o sărbătoare a intimităţii, în cadrul căreia orele petrecute alături de persoanele dragi sunt esenţiale. Să gătim împreună, ne îndeamnă Jeanette Winterson, savurând cele 12 feluri festive ale căror reţete însoţesc povestirile. Dat fiind că fiecare reţetă tradiţională sau nou-inventată pentru Crăciun devine ea însăşi un dar şi ne readuce în suflet bucuria şi speranţa că nu suntem şi nu vom fi niciodată singuri".

Povestirile despre Crăciun, despre oameni, despre miracolul vieţii.

"Uită-te în parc. Vezi cât de mulţi Oameni de Zăpadă suntem? În fiecare an ne întâlnim iar, fiindcă, o dată ce prindem viaţă, trăim veşnic. Ne vedeţi topindu-ne, pentru că aşa se întâmplă, însă atunci noi mergem mai departe, în următorul loc în care ninge. Şi atunci când copiii rostogolesc iar bulgării, suntem din nou aici".

"Sufletele noastre de zăpadă nu se topesc. Orice Om de Zăpadă are un Suflet de Zăpadă, care traversează timpul, şi spaţiul, şi gerul, şi gheaţa şi o să ne găseşti lângă urşii polari, şi elani, şi reni. O să ne găseşti aşteptând în nori albi, să ne reîncepem viaţa. Când cade zăpada, nu suntem nici noi prea departe"

"Am apăsat clanţa şi am rămas în pragul odăii vag luminate de becul dinspre scări. Lavoarul. Scena Naşterii. Stativul de haine. Pe stativul de haine se afla o rochiţă de copil. Nu o remarcasem prima dată. Probabil mă grăbisem prea tare. Încercând să-mi înăbuş temerile, am intrat hotărâtă şi m-am aplecat să ridic scena de lemn. Era grea şi tocmai o apucasem bine în braţe, când lumina de pe palier s-a stins".

"Indiferent cum vedem Crăciunul, el ar trebui să fie al nostru, şi nu ceva ce am cumpărat din magazin."

Jeanette Winterson - "Zile de Crăciun. 12 povestiri şi 12 reţete pentru 12 zile de sărbătoare". Editura Humanitas fiction. Traducere din engleză şi note de Vali Florescu. 322 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici