O copie a primului ziar care a tipărit Declaraţia de Independenţă a SUA, cumpărată cu 632.500 dolari - FOTO

David Rubenstein, cofondator şi CEO al companiei Carlyle Group, un gigant pe piaţa investiţiilor, a cumpărat, marţi, cu suma de 632.500 de dolari, o copie a primului ziar american care a tipărit Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite în 1776, mărindu-şi astfel colecţia de documente istorice.

325 afișări
Imaginea articolului O copie a primului ziar care a tipărit Declaraţia de Independenţă a SUA, cumpărată cu 632.500 dolari - FOTO

O copie a primului ziar care a tipărit Declaraţia de Independenţă a SUA, cumpărată cu 632.500 dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

The Pennsylvania Evening Post a fost primul ziar american care a publicat în numărul său din 6 iulie 1776 Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii, la două zile după ce coloniştii americani şi-au declarat independenţa de Imperiul Britanic, informează Reuters.

Suma obţinută reprezintă cel mai mare preţ plătit la o licitaţie pentru un ziar istoric, afirmă Seth Kaller, expert şi dealer în domeniul documentelor istorice, care a reprezentat vânzătorul, la această licitaţie organizată la Robert A. Siegel Galleries din New York.

David Rubenstein a achiziţionat de-a lungul anilor mai multe alte documente istorice pe care le-a împrumutat apoi unor instituţii americane. Printre acestea se află o copie a Proclamaţiei de Emancipare, care a statuat eliberarea sclavilor, semnată de Abraham Lincoln, aflată în regim de împrumut în Biroul Oval de la Casa Albă, a precizat Christopher Ullman, purtător de cuvânt al grupului Carlyle.

"A achiziţionat aceste documente şi le-a trimis în regim de împrumut permanent unor instituţii importante, pentru ca mulţi oameni să poată să le vadă. Atunci când va muri, acele împrumuturi vor deveni permanente", a adăugat Christopher Ullman.

Printre documentele cumpărate de David Rubenstein se mai află o copie a documentului Magna Carta din 1297, împrumutată Arhivelor Naţionale (National Archives), unde mai sunt expuse manuscrisul Declaraţiei de Independenţă, Constituţia americană şi documentul Bill of Rights, dar şi prima hartă a Statelor Unite ale Americii după declararea independenţei, expusă la Library of Congress.

David Rubenstein nu s-a hotărât deocamdată în privinţa instituţiei care va expune copia ziarului The Pennsylvania Evening Post din 6 iulie 1776, una dintre cele 19 copii cunoscute care au rezistat până în zilele noastre. Copia cumpărată de David Rubenstein se află într-o stare de conservare foarte bună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici