Unele dintre cele mai reprezentative creaţii din domenii precum muzica instrumentală, vocală, vocal-instrumentală, uşoară, jazz şi muzicologie au fost onorate, vineri, la ceremonia de decernare a premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 2012, potrivit unui comunicat al UCMR.
Marele premiul al UCMR pe anul 2012 i-a fost acordat lui Octavian Lazăr Cosma. Născut pe 15 februarie 1933, Octavian Lazăr Cosma este muzicolog, profesor şi personalitate a vieţii muzicale româneşti. Este membru corespondent al Academiei Române din anul 2011.
La secţiunea de Muzică instrumentală şi multimedia au fost decernate: premiul pentru lucrare simfonică – lui Călin Ioachimescu, pentru „Concerto for flute and orchestra”; premiul pentru lucrare multimedia – Dianei Rotaru, pentru „Hypnagogia”, pentru grup solistic, orchestră de cameră şi sunete preînregistrate; premiul pentru lucrare camerală – lui Carmen Cârneci, „Doiniri”, pentru 2 flaute; premiul filialei Cluj – lui Adrian Borza, pentru „If”, pentru oboi solo şi calculator interactiv.
În cazul subsecţiei de fanfară, premiul UCMR a fost acordat lui Octavian Luncan, pentru „Rapsodia Dorului”.
La secţia de Muzică vocală au fost acordate mai multe distincţii. Astfel, premiul pentru lucrare vocal-simfonică a fost primit de George Balint, pentru „Opera MAIISM”, premiul pentru lucrare vocal-instrumentală – Alexandra Cherciu, pentru „5 Rondeluri pe versuri de Alexandru Macedonski”, premiul pentru lucrare corală amplă – Dan Buciu, pentru „Frica – pe versuri de Marin Sorescu”.
Totodată, premiul pentru creaţie didactică (secţia Didactică) a fost primit de Irina Odăgescu Ţuţuianu, pentru „Continuum Y, pentru voce şi pian (orgă)”
La secţia de muzică jazz/ pop, au fost acordate trei distincţii: premiul pentru un grupaj de melodii – Jolt Kerestely, pentru „Anii mei flori de tei”, „Lacrima”, „Prinţesa mea”, „De câte ori”, pe versuri de Carmen Aldea Vlad; premiul pentru spectacol – Dumitru Lupu, pentru „Cătun Fericit” (comedie muzicală); premiul pentru muzică de jazz sau muzică instrumentală – Mircea Tiberian, pentru „Inside out” (proiect ce cuprinde partituri, comentarii, analize şi un suport audio).
La secţia de muzicologie au fost acordate: premiul pentru istoriografie – Florinela Popa, pentru „Serghei Prokofiev”; premiul pentru sistematică muzicală – Dinu Ciocan, pentru „O teorie semiotică a interpretării muzicale” (volumul al II-lea, partea I); premiul pentru publicistică – critică muzicală – Alexandru Bădulescu, pentru activitatea publicistică şi pentru volumul „Cultura muzicală pe teritoriul Jud. Prahova în sec. XIX- XX”.
Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a fost înfiinţată în urmă cu 90 de ani, la 2 noiembrie 1920, sub numele de Societatea Compozitorilor România. Primul preşedinte al instituţiei a fost George Enescu. În prezent, preşedintele UCMR este compozitorul Adrian Iorgulescu.
Premiile UCMR reprezintă un eveniment anual important în activitatea instituţiei şi a industriei muzicale româneşti, fiind valorizată cu această ocazie activitatea unora dintre cei mai importanţi creatori ai săi, deopotrivă din mediul academic şi din cel al muzicii de divertisment.