OPINIA parlamentarilor despre "Nymphomaniac", filmul interzis de CNC: De la investigaţie în viaţa sexuală la kitsch şi hidoşenie

Parlamentarii din Comisiile pentru cultură au păreri împărţite în privinţa interzicerii în cinematografe a filmului "Nymphomaniac. Vol. II", unii demnitari afirmând fie că prima parte a peliculei are "o abordare îndrăzneaţă", fie că sunt "prea sensibili" pentru "astfel de hidoşenii".

3197 afișări
Imaginea articolului OPINIA parlamentarilor despre "Nymphomaniac", filmul interzis de CNC: De la investigaţie în viaţa sexuală la kitsch şi hidoşenie

OPINIA parlamentarilor despre "Nymphomaniac", filmul interzis de CNC: De la investigaţie în viaţa sexuală la kitsch şi hidoşenie

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a luat decizia de a interzice difuzarea în cinematografele româneşti a părţii a doua a celui mai recent film al regizorului danez Lars von Trier. În urma acestei decizii, Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, a spus că a luat la cunoştinţă cu surprindere şi îngrijorare de hotărârea CNC de a interzice difuzarea în cinematografele româneşti a lungmetrajului "Nymphomaniac Vol. II", precizând că o astfel de decizie situează România în afara spaţiului cultural european.

Contactat, miercuri, de MEDIAFAX, Georgică Severin a spus că a văzut prima parte a celui mai recent film regizat de Lars von Trier, acesta fiind un lungmetraj ce prezintă "o investigaţie psihologică în viaţa sexuală". "Am văzut «Melancholia», am văzut mai multe filme ale regizorului Lars von Trier", a spus acesta.

Senatorul social-democrat a ţinut să precizeze că opinia exprimată în comunicatul de presă îi aparţine, nefiind un punct de vedere al Comisiei de cultură. "Am vrut să exprim un punct de vedere, dânşii (membrii comisiei pentru rating a CNC, n.r.) pot face ce vor, dar dânşii riscă să se facă de râs", a spus acesta.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat a precizat că este "ridicol" ca România să fie singura ţară în care filmul să fie interzis, amintind de încadrarea celorlalte state."Distribuitorul se poate adresa unei instanţe europene. (...) Faţă de «Melancholia», acest film prezintă o altă latură a fiinţei umane", a completat acesta pentru MEDIAFAX.

Punctul de vedere al senatorului Georgică Severin este susţinut şi de deputatul Mădălin Voicu, vicepreşedinte al Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor. Mădălin Voicu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu susţine cenzura, chiar dacă un film nu este de calitate.

"Eu nu cred că cenzura are vreo legătură cu ceea ce înseamnă calitatea sau subiectul din film. Cine vrea se duce, cine nu, nu se duce. Eu, ca om de cultură, ca artist, nu promovez, ideatic vorbind, astfel de lucruri, dar nici nu pot să le opresc", a spus Mădălin Voicu.

În opinia sa, românii sunt foarte interesaţi de aspectele kitsch şi gustă în general ce este rău, urât şi interzis. "Toată lumea este atât de degradată şi de dezorientată în acelaşi timp, încât nu ştiu dacă un film în plus sau în minus mai poate înrăutăţi sau îmbunătăţi situaţia. Românii sunt un popor cu foarte multe calităţi, dar au nişte defecte care le estompează calităţile (...) În general, despre tot ce înseamnă cultură kitsch sau media asta super infestată de tot felul de chiloţi, sânge şi gunoaie, românul e disperat după astfel de lucruri. Deci, în general, românul este mai curând un popor masochist, în sensul că tot ce este interzis, rău sau urât sau nerecomandabil el gustă cu mare înfocare", a spus Mădălin Voicu.

Deputatul precizează că, având în vedere educaţia, cultura sa, nu ar fi foarte încântat să vadă un astfel de film. "(...) nu aş fi foarte încântat să văd eu filmul ăsta, dar nici nu pot să interzici, pentru că lumea este făcută din c.... şi atunci, dacă mai e un c.... în plus, n-o să zică nimeni «Domn'e ce bine că s-a oprit filmul sau că s-a difuzat». Şi atunci eu nu cred că are vreun rost să faci aşa ceva, mai ales că pe internet vezi tot felul de lucruri, mai ales că poţi să-ţi cumperi filme şi să le vezi acasă. Mi se pare uşor ipocrită chestia asta cu să interzici un film doar pentru că e scârbos. Fiecare îşi face viaţa aşa cum crede (...) dar nu m-aş înnebuni să văd astfel de filme, cu toate că nu m-ar impresiona, decât că mă întristează că, în general, România şi celelalte ţări din lume, în loc să încurajeze lucrurile bune, le promovează pe cele rele şi urâte, dar asta nu poate să devină un motiv de cenzură", a mai spus deputatul Mădălin Voicu.

Întrebat dacă a văzut vreun film regizat de cineastul danez Lars von Trier, Mădălin Voicu a spus: "N-am văzut niciun film al acestui regizor, dar nu ştiu dacă asta contează".

Potrivit lui Mădălin Voicu, faptul că un regizor este foarte bine cotat nu reprezintă un criteriu. "Poate să fie un regizor bun sau poate să fie un regizor rău, în funcţie de ce face în timpul activităţii lui, pentru că nu toţi regizorii fac filme bune şi după aia se opresc. Fac şi filme bune şi fac şi filme rele şi mai urâte şi mai frumoase, depinde ce cere publicul", a mai spus deputatul.

Pe de altă parte, chiar dacă este o persoană "sensibilă" şi căreia nu îi plac "filmele horror" şi alege să nu vizioneze "hidoşenii", democrat-liberalul Emil Paşcan a precizat că nu este de acord cu interzicerea filmului lui Lars von Trier.

"Nu este genul de filme care să mă pasioneze. Am văzut ce s-a scris în presă despre faptul că suntem prima ţară din Europa care cenzurează cea de-a doua parte a filmului. (...) Cum nu am văzut prima parte, nu aş vrea să mă pronunţ. Filmele acestea de gen horror nu mă pasionează şi nu mă uit. Poate ştiţi formatul meu de poet şi sunt mai sensibil. Prefer să rămân în zona mea a frumuseţii interioare decât să văd hidoşenii de acestea", a spus acesta pentru MEDIAFAX.

Cu toate acestea, Emil Paşcan a subliniat că nu susţine niciun fel de cenzură. "Filmele în general cu caracter de cruzime, cele horror nu sunt genul de filme pe care eu să le vizionez, nu mă interesează, prin urmare nu mă pronunţ. Cei care au astfel de pasiuni sau suportă să le vadă, e problema lor. Eu nu susţin niciun fel de cenzură, nu am văzut prima parte, dar am văzut ce se scrie în presă, că e genul horror care pe mine nu mă pasionează deloc", a mai explicat acesta.

"Ca principiu", împotriva ideii de interzicere a exprimării sub orice formă este şi senatorul social-democrat Marian Vasiliev, dar, dacă în film "se depăşesc nişte limite care ating bunul simţ şi decenţa", atunci este de acord cu decizia Centrului Naţional al Cinematografiei.

"Nu l-am văzut şi îmi este greu să mă pronunţ. (...) Ca principiu, susţin şi eu punctul de vedere al preşedintelui Comisiei pentru cultură de a nu fi de acord cu interzicerea unui film, acum nu ştiu în ce limite... . Am văzut anumite lucruri şi s-a prezentat în ideea unui film cu destul de multă nuditate şi o discuţie destul de directă vizavi de anumite ... nu am văzut filmul", a mai spus acesta pentru MEDIAFAX.

Senatorul a relatat că a văzut anumite scene pe internet, în videoclipurile de prezentare a peliculei, apreciind că i se pare îndrăzneaţă abordarea. "Acum nu ştiu dacă sunt scoase din context. Nu ştiu cum să-l abordez. Nu sunt de acord cu interzicerea, dar, dacă depăşeşte limitele decenţei şi are nuditate exagerată, sunt de acord cu această decizie", a afirmat acesta.

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat pentru MEDIAFAX că decizia CNC de interzicere în cinematografele româneşti a filmului "Nymphomaniac Vol. II" este una "nefericită", "care face ca România să se evidenţieze pe plan european, în sens negativ însă".

"Nu doar faptul că filmul este regizat de Von Trier face ca cenzurarea lui să fie inoportună. Este vorba de o creaţie artistică, de o producţie care nu incită la ură, la violenţă şi nici nu conţine elemente care să o facă nocivă pentru publicul larg. Iar o chestiune de gust nu poate fi relevantă în acest context", a mai spus aceasta.

Întrebată de MEDIAFAX dacă ar fi fost mai întemeiată impunerea difuzării acestui film după o anumită oră, Gabriela Firea a declarat: "Încadrarea acestui film la categoria «interzis minorilor» şi un control eficient la intrarea în sălile de cinematograf ar fi fost suficiente. Câtă vreme accesul la acest film nu este liber, ora de difuzare nu este atât de importantă".

Aceasta a mai spus că nu a văzut prima parte a acestui film, "Nymphomaniac Vol. I" şi nici nu intenţionează să-l vadă. "Dar asta nu înseamnă că nu pot milita pentru dreptul publicului de a alege", a completat aceasta.

"N-am văzut ultimele sale pelicule, «Melancholia» şi «Antichrist», dar am văzut «Breaking the waves» şi «Dancer in the Dark». Ambele filme sunt dure, foarte dure, cel puţin în raport cu nivelul meu de percepţie. Cert este însă că Lars von Trier este un cineast cu o foarte puternică personalitate, iar filmele sale generează emoţii puternice. Pentru cinefili este un «must», pentru publicul larg este mai greu accesibil, dar despre valoarea sa cel mai bine vorbesc numeroasele premii pe care le-a primit".

Pe de altă parte, Mihaela Popa, senator în Comisia pentru cultură, care a afirmat că nu a văzut filmul "Nymphomaniac", a subliniat că "această problemă se va discuta la comisie".

"Săptămâna viitoare, când vom veni la comisie, vom discuta acest lucru. Tot ce este interzis şi aşa într-un mod brutal, bineînţeles că apar discuţii şi probleme. Trebuie să discutăm să vedem de ce, cum, care au fost motivele", a explicat Mihaela Popa pentru MEDIAFAX.

Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Ilieșiu au declarat pentru MEDIAFAX că nu au văzut filmul regizat de Lars von Trier, explicând că le este "greu să se pronunţe".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici