OTV, amendat pentru păcălirea publicului privind prezenţa lui Băsescu la "Dan Diaconescu Direct"

CNA a amendat, joi, cu 15.000 lei postul OTV, pentru emisiunea "Dan Diaconescu Direct" din 25 ianuarie, în care au fost difuzate mai multe înregistrări cu Traian Băsescu, publicul fiind dezinformat că programul este în direct şi că Dan Diaconescu îl va întreba pe preşedinte despre flacăra violet.

85 afișări
Imaginea articolului OTV, amendat pentru păcălirea publicului privind prezenţa lui Băsescu la "Dan Diaconescu Direct"

OTV, amendat pentru păcălirea publicului privind prezenţa lui Băsescu la "Dan Diaconescu Direct"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Dan Diaconescu Direct" difuzată pe data de 25 ianuarie 2010.

Potrivit CNA, emisiunea, difuzată cu începere de la ora 19.28, a constat în redifuzarea dezbaterii finale dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană din data de 3 decembrie 2009, parţial (primele 80 de minute), urmată de fragmente din emisiunile "Dan Diaconescu Direct" în care în studioul OTV a fost prezent Traian Băsescu (ediţiile din 30 noiembrie 2009, 4 decembrie 2009 şi 29 decembrie 2009).

În timpul emisiunii, pe ecran a fost postat, sub sigla OTV, menţiunea "Special" şi textul "Uitaţi-vă la faţa lui Geoană: E atacat energetic sau nu?". În partea de jos a ecranului a fost scris "Mai sunt câteva momente până când preşedintele Traian Băsescu va răspunde lui Dan Diaconescu dacă a folosit sau nu paranormali în alegeri".

După ora 21.00, în partea de sus a ecranului a fost titrat "Diaconescu îl va întreba pe Băsescu, la un moment dat, dacă a folosit sau nu paranormali în campanie" şi în partea de jos, "Fiţi atenţi, minut cu minut, ce va răspunde preşedintele Băsescu la întrebările despre flacăra violet". De la ora 21.30, pe banda de ştiri de pe ecran a apărut textul: "Trimiteţi mesajele dumneavoastră pentru preşedintele României Traian Băsescu, la sms 1333 (0,42 euro/ minut).

Cu toate acestea, în cadrul discuţiilor, nu s-au făcut referiri la acţiunile paranormale sau la subiectul flăcării violet, potrivit CNA.

Conform monitorizării Consiliului, după ora 00.41, a fost difuzat un fragment din emisiunea din 29 decembrie 2009, în care Dan Diaconescu şi Traian Băsescu au purtat o discuţie despre flacăra violet.

"Este o formă de a păcăli publicul, dând impresia că asistă la o emisiune specială", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA. "Aşa ceva nu a mai făcut nimeni", a explicat Popescu, precizând că postul OTV a încălcat art. 3, alin. 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor", şi art. 85, alin. 2, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual - "Afişarea pe ecran a informaţiilor ce se impun pentru precizarea caracterului transmisiei este obligatorie în următoarele cazuri: b) la difuzarea în reluare a emisiunilor informative, politice, social-economice, sportive, culturale, religioase şi de divertisment, se va face menţiunea «Reluare» sau «În reluare» pe întreaga durată a difuzării acestora".

"Este o cacealma ordinară", a spus Dan Grigore, membru al CNA. "(Postul, n.r.) Se foloseşte de faptul că personajul (Traian Băsescu, n.r.) a apărut pe post şi se foloseşte de asta pentru a sugera publicului că postul are exclusivitate la preşedinte", a precizat Dan Grigore.

Christian Mititelu a propus amendarea postului OTV cu 15.000 de lei, propunere care a fost adoptată de şase dintre cei nouă membri ai CNA şi va fi aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici