Paleologu: Neicluderea patrimoniului României într-un program cu finanţare Uniunea Europeană a fost o eroare

Fostul ministru al Culturii, deputatul PDL Teodor Paleologu, a declarat, vineri, în Suceava, că lipsa unui program cu finanţare europeană pentru lucrări de restaurare a monumentelor istorice din România a fost o eroare, în condiţiile în care alte ţări beneficiază de astfel de fonduri.

221 afișări
Imaginea articolului Paleologu: Neicluderea patrimoniului României într-un program cu finanţare Uniunea Europeană a fost o eroare

Theodor Paleologu (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

Paleologu, care a participat la festivitatea de încheiere a unui proiect de restaurare şi modernizare a Mănăstirii Dragomirna, finanţat cu 21 de milioane de lei prin POR, a spus că a fost "o eroare" faptul că România nu a inclus în exerciţiul bugetar 2007-2013 al UE monumentele istorice care să fie restaurate printr-un program cu această destinaţie.

"S-a putut recupera însă puţin prin MDRT. MDRT a recuperat o lacună, dar este esenţial să includem patrimoniul ca obiectiv de sine stătător în finanţarea europeană", a spus fostul ministru al Culturii.

El consideră că foarte important ca în viitorul buget al Uniunii Europene să fie incluse fonduri pentru monumentele istorice din România, arătând că alte ţări, precum Grecia sau Portugalia, au obţinut astfel de finanţări.

"Patrimoniul este într-o stare deplorabilă. Sunt foarte multe monumente în suferinţă. România trebuie să aibă o politică clară, articulată, în privinţa patrimoniului cu sprijinul UE", a spus Paleologu.

Teodor Paleologu a mai spus că este foarte legat de Mănăstirea Dragomirna, unde vine de câteva ori pe an când merge la un prieten care are un conac la Călineşti, localitate situată în apropiere.

"Este o mănăstire cu totul aparte prin felul în care a fost construită", a mai spus fostul ministrul al Culturii.

Mănăstirea Dragomirna din Suceava a fost restaurată printr-un proiect de 21 de milioane de lei finanţat din Programul Operaţional Regional, în urma investiţiei biserica fiind dotată cu panouri solare şi audioghiduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici