Peter Webber, autorul filmului "Fata cu cercel de perlă": Străbunicul meu a plecat din România în 1905. Sunt primul din familie care se întoarce

Cineastul britanic Peter Webber, autorul filmului "Fata cu cercel de perlă", nominalizat la Oscar, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că străbunicul său, care s-a născut la Piatra Neamţ, a plecat din România în 1905 şi că el este primul din familia sa care se întoarce în ţara noastră.

295 afișări
Imaginea articolului Peter Webber,  autorul filmului "Fata cu cercel de perlă": Străbunicul meu a plecat din România în 1905. Sunt primul din familie care se întoarce

Peter Webber, autorul filmului "Fata cu cercel de perlă": Străbunicul meu a plecat din România în 1905. Sunt primul din familie care se întoarce (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, regizorul Peter Webber, care a făcut parte din juriul Festivalului Internaţional de Film NexT 2014 (Bucureşti, 3 - 7 aprilie), a dezvăluit că străbunicul său, împreună cu bunica sa, au părăsit România în 1905.

"Am mai fost în România înainte să fiu invitat la festival. Unul dintre producătorii cu care lucrez la un proiect este Raffaella De Laurentiis, fiica lui Dino De Laurentiis - am lucrat cu Dino la "Hannibal Rising" -, ea filma la Castle. Şi, pentru că lucram la un scenariu cu ea, am venit în România. Atunci am fost pentru prima dată în Bucureşti", a declarat acesta pentru MEDIAFAX.

El a spus că a fost foarte încântat de călătoria sa în România, în contextul în care bunica sa şi străbunicul său au fost români.

"Străbunicul meu s-a născut în Piatra Neamţ şi familia mea a părăsit România în 1905, aşadar, sunt peste 100 de ani de când nimeni din familia mea nu a mai venit în această ţară şi am fost primul care a revenit", a povestit Peter Webber.

El a mai spus că a venit în România în noiembrie 2013, pentru a lucra, iar, în această perioadă, a vizitat Transilvania şi a stat câteva zile acolo.

"Am mers la Piatra Neamţ, am petrecut ceva timp acolo, nu foarte mult, câteva zile, am luat trenul şi m-am întors la Bucureşti, împreună cu găinile. Erau găini în tren. Noi nu aveam găini în tren în Anglia", a mai povestit acesta zâmbind.

"Am această conexiune de familie, am atins o anumită vârstă, acum sunt un bărbat la vârsta mijlocie, până acum nu am fost foarte interesat de rădăcinile familiei mele, dar acum sunt foarte interesat", a spus acesta.

De asemenea, regizorul a povestit că a fost important pentru el, din punct de vedere emoţional, să vină în România, pentru că este pe "un sfert român".

"Sunt jumătate scoţian, un sfert rus şi un sfert român. Rus, poate ucrainean, nu sunt sigur. Au venit de la graniţa Rusiei, graniţa s-a mai mutat (în timp, n.r.)", a declarat acesta.

Pe de altă parte, vorbind despre unul dintre următoarele sale proiecte, el a spus că îşi doreşte să vină să filmeze în România, acest lucru reprezentând pentru el, din punct de vedere sentimental, "o călătorie". "Străbunicul meu a trebuit să plece pentru a începe o nouă viaţă, iar eu mă întorc. Cred că este frumos", a mai spus acesta în interviul MEDIAFAX.

Peter Webber a declarat că proiectul pe care ar vrea să îl filmeze în România este despre un actor faimos, din secolul al XIX-lea. "Sper ca, până la sfârşitul carierei mele, să realizez trei filme despre pictură. O trilogie", a afirmat acesta.

Peter Webber, regizor, editor, producător şi scenarist britanic, a realizat filme precum "Fata cu cercel de perlă/ Girl with a Pearl Earring", cu Scarlett Johansson şi Colin Firth, nominalizat la trei premii Oscar şi zece premii BAFTA, "Hannibal: În spatele măştii/ Hannibal Rising" şi "Emperor", cu Matthew Fox, Colin Moy şi Tommy Lee Jones.

De asemenea, acesta a realizat o serie de documentare, în acest moment fiind în postproducţie "10 Billion", cea mai recentă peliculă de acest gen a cineastului.

Peter Webber a experimentat şi filmul de televiziune, cu producţii precum "The Temptation of Franz Schubert", "Underground" şi "The Stretford Wives".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici