Premiere naţionale şi cineaşti români şi străini, la Festivalul de Film Anonimul 2015 - VIDEO

Mai mulţi cineaşti români şi străini sunt invitaţi speciali ai celei de-a 12-a ediţii a Festivalului de Film Anonimul, care se va desfăşura în perioada 17 - 23 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, alături de premierele româneşti ale filmelor lor.

283 afișări
Imaginea articolului Premiere naţionale şi cineaşti români şi străini, la Festivalul de Film Anonimul 2015 - VIDEO

Premiere naţionale şi cineaşti români şi străini, la Festivalul de Film Anonimul 2015

Realizatori ai celor şase lungmetraje din competiţie, regizoarea Ilinca Călugăreanu - care va prezenta, într-o proiecţie specială, cel mai recent documentar al său, "Chuck Norris vs Communism" -, precum şi alţi cineaşti români vor fi invitaţii speciali ai ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul.

"Ne concentrăm pe filmele pe care le aducem şi invităm realizatori ai acestora. Suntem străini de goana după vedeta care vine anul acesta, care poate nici nu ştie unde se află şi nu are nici o legătură cu evenimentul. În principiu, încercăm să aducem oameni interesanţi", a declarat pentru MEDIAFAX Miruna Berescu, directorul festivalului.

Făcând referire la provocarea de a organiza un astfel de eveniment, Miruna Berescu spune că le-a fost greu să creadă că vor ajunge aici şi că ideea lui Sorin Marin, preşedintele Fundaţiei Anonimul, de a alege Sfântu Gheorghe ca decor pentru acest festival a fost una foarte bună. "Acolo e o altă lumină, timpul trece altfel. Acelaşi film, văzut acolo, este altfel decât văzut într-o sală de cinema", a mai spus aceasta.

Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul va fi deschis cu proiecţia filmului "Homarul/ The Lobster", de Yorgos Lanthims, distins cu premiul juriului la Festivalul de la Cannes 2015. Actorii Colin Farrell şi Rachel Weisz deţin rolurile principale în povestea de dragoste plasată în viitorul apropiat, în care persoanele singure sunt arestate şi transferate la Hotel, conform regulilor care guvernează Oraşul.

Filmul românesc "Lumea e a mea" (2015), de Nicolae Constantin Tănase, premiat anul acesta cu menţiunea specială a secţiunii competiţionale East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, se află între cele şase lungmetraje selectate de Ludmila Cvikova în competiţia evenimentului, alături de "Cerul de deasupra noastră/ The Sky Above Us" (2015, Olanda/ Belgia/ Serbia/ Grecia), de Marinus Groothof, "Pescăruşii/ The Gulls" (2015, Rusia), de Ella Manzheeva, "Max & Lenny" (2014, Franţa), de Fred Nicolas, "Corpul/ Body" (2015, Polonia), de Malgorzata Szumowska, şi "Copii/ Children" (2014, Slovacia - Cehia), de Jaro Vojtek.

Printre cele 40 de scurtmetraje selectate de Irina Margareta Nistor se află producţii din România, Rusia, Finlanda, Germania, Franţa şi Danemarca.

"Scurtmetrajele sunt împărţite în două secţiuni - româneşti şi străine -, pentru a fi toată lumea împăcată. Multe sunt foarte bune şi filmate alb-negru. Sper ca şi la această ediţie să descoperim pe cineva", a declarat Irina Margareta Nistor, selecţionerul competiţiei de scurtmetraje, într-o conferinţă de presă care a avut loc vineri.

Prezent la acelaşi eveniment, Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, şi-a arătat nerăbdarea de a viziona filmele româneşti din ediţia de anul acesta. "Anonimul este un festival lucrativ, care aminteşte de serile de film de la Costineşti", a mai spus acesta.

În secţiunea Actors behind camera (Actori în spatele camerei, n.r.) vor fi proiectate lungmetrajul "Respire/ Breathe" (2014), de Melanie Laurent, şi scurtmetrajul "La mano visible/ The visible hand" (2015), de Gael Garcia Bernal.

O proiecţie specială este dedicată filmului "La rançon de la gloire/ The prince of fame" (2014), de Xavier Beauvois, iar zece filme româneşti vor fi prezentate într-o secţiune în afara concursului.

Pentru închiderea celei de-a 12-a ediţii a festivalului, organizatorii propun spre vizionare lungmetrajul "Mr. Holmes", de Bill Condon. Filmul - o nouă perspectivă asupra celui mai cunoscut detectiv din lume, Sherlock Holmes - va fi prezentat în premieră în România, la Sfântu Gheorghe, şi îi are ca protagonişti pe Ian McKellen, Laura Linney şi Milo Parker.

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Uniunii Cineaştilor din România, Consiliului Judeţean Tulcea şi Institutului Cultural Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici