Preşedintele CNA: Cine afirmă că va reglementa internetul trebuie mai întâi să reglementeze Cosmosul

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, neagă că ar vrea să controleze mediul online, precizând că "oricine afirmă că urmează să reglementeze internetul trebuie mai întâi să reglementeze Cosmosul".

198 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CNA: Cine afirmă că va reglementa internetul trebuie mai întâi să reglementeze Cosmosul

Laura Georgescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Informaţiile vehiculate în ultimele zile referitoare la «pericolul» în care ar urma să intre «libertatea de expresie pe internet» s-au bazat pe distorsionarea de către doamna Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a unei informări făcute în şedinţa publică a CNA din data de 24.04.2014, ca urmare a participării mele, în calitate de preşedinte al CNA, la Conferinţa Internaţională «Protecţia minorilor în era digitală», ce a avut loc la Atena în zilele de 14 şi 15 aprilie 2014", spune Laura Georgescu, într-un punct de vedere transmis agenţiei MEDIAFAX.

Într-o postare pe blogul personal, intitulat "Despre audiovizual", Narcisa Iorga a afirmat că "preşedintele CNA vrea să controleze internetul". "La început, prin «propuneri de reglementare minime», în scopul nobil declarat de protejare a minorilor de abuzurile la care pot fi supuşi prin intermediul internetului. Mai târziu, cine ştie la ce se ajunge! Cu puterea de disimulare ieşită din comun pe care o deţine, Laura Georgescu invocă demersurile făcute de comisarul european pentru Agenda Digitală Neelie Kroes, când, de fapt, serveşte interese politice riscante exprimate deja la Bucureşti pentru a controla mediul virtual. Nu neg bunele intenţii ale Comisiei Europene de a proteja copiii de abuzurile prin internet, dar niciuna dintre ţările europene nu se confruntă cu abuzurile permanente asupra minorilor prin intermediul audiovizualului aşa cum se confruntă România, din cauza unui CNA incapabil să servească interesul public", a scris Narcisa Iorga pe blogul personal.

De cealaltă parte, Laura Georgescu spune că sesiunile Conferinţei "Protecţia minorilor în era digitală" de la Atena au abordat mai multe teme, între care: "Convergenţa digitală fără frontiere: Minorii în discuţie"; "Mass-media digitale în mâinile minorilor: instrumente de utilizare"; "Protecţia minorilor într-un mediu audiovizual în schimbare: mai este adecvată reglementarea existentă?"; "Utilizatorii creativi şi responsabili - Furnizori de conţinut inovativi şi responsabili: rolul Educaţiei media".

De asemenea, Laura Georgescu spune că evenimentul de la Atena a pus faţă în faţă, oferta industriei, a furnizorilor de conţinut şi a consumatorilor cu un comportament de consum în continuă schimbare, cu cerinţele reprezentanţilor administraţiilor naţionale, ale experţilor din instituţii europene, autorităţi de reglementare şi mediul academic, fiind prezentate soluţii punctuale şi ghiduri de bune practici experimentate deja în unele ţări.

"Mesajul esenţial al Conferinţei «Protecţia minorilor în era digitală» s-a regăsit şi a fost ulterior consolidat şi în discursul comisarului european Neelie Kroes, responsabil cu Agenda digitală, cu prilejul Conferinţei mondiale «NETmundial: Întâlnirea globală a tuturor actorilor interesaţi de viitorul internetului» de la Sao Paulo din 23 - 24 aprilie 2014, când a afirmat că «Drepturile fundamentale nu se negociază. Ele trebuie protejate şi online»", spune Laura Georgescu.

Potrivit acesteia, CNA a adoptat încă din 2012 măsuri punctuale de protecţie a minorilor în cadrul serviciilor media audiovizuale la cerere, în Secţiunea a 2-a, Protecţia minorilor din Decizia CNA nr. 320 din 29 mai 2012 privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere.

De asemenea, Laura Georgescu spune că, în iunie 2013, Comisia Europeana a lansat consultări cu toate statele membre, cu privire la oportunitatea revizuirii Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, ţinând seama de evoluţiile din domeniul tehnologic şi de convergenţa serviciilor media audiovizuale cu internetul, prin intermediul documentului Cartea verde.

"La punctul 20 din acest document este formulată întrebarea: «Sunt normele actuale din DSMAV adecvate pentru a răspunde provocărilor legate de protecţia minorilor într-o lume mass-media aflată în curs de convergenţă?» Tocmai de aceea, tema este chiar în acest moment de actualitate în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene", afirmă Laura Georgescu.

Ea precizează că "evoluţia tehnologiei sau a utilizarii media se îndreaptă către această convergenţă dintre media audiovizuale şi internet".

"Un prim factor de risc major pentru minori îl reprezintă expunerea lor la conţinuturi şocante, disponibile prin intermediul internetului. Lacunele de reglementare importante pentru protecţia minorilor sunt cele apărute în cazul televizoarelor de tip Smart, când pe acelaşi ecran pot fi accesate conţinuturi de tip video la cerere, reglementate pentru protecţia minorilor de Directivă, dar şi conţinuturi nereglementate, din categoria website-urilor care conţin material audiovizual creat de utilizatori şi pus la dispoziţie în sistem share", spune Laura Georgescu.

Pe de altă parte, Laura Georgescu spune că a reamintit în şedinţa publică din 24 aprilie a.c. că CNA va organiza la Bucureşti, pe 4 şi 5 septembrie, a VI-a Reuniune anuală a Forumului Autorităţilor de Reglementare Central Europene (CERF), "în cadrul căreia va figura ca temă prioritară protecţia minorilor în contextul diversităţii culturale, fiind preconizat şi un schimb de bune practici cu privire la protecţia minorilor în mediul online, solicitând în paralel membrilor CNA ca până la acea dată să-şi formuleze o opinie avizată".

Potrivit preşedintelui CNA, ca observatori la eveniment vor participa şi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Audiovizualului din Franţa.

"Consiliul Superior al Audiovizualului din Franţa (CSA) a adoptat, încă din 2012, un document de reflecţie «Protecţia minorilor în contextul convergenţei dintre serviciile media audiovizuale şi internet»", spune Laura Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici