Primăria Capitalei a semnat contractul pentru refacerea Teatrului Evreiesc, care costă 2,5 milioane euro fără TVA

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a semnat contractul pentru consolidarea şi modernizarea clădirii Teatrului Evreiesc de Stat, care va costa municipalitatea 11.562.975, 93 lei (aproximativ 2,5 milioane de euro) fără TVA, informează instituţia.

245 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei a semnat contractul pentru refacerea Teatrului Evreiesc, care costă 2,5 milioane euro fără TVA

Primăria Capitalei a semnat contractul pentru refacerea Teatrului Evreiesc, care costă 2,5 milioane euro fără TVA (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

La licitaţie au depus oferte cinci societăţi, contractul fiind atribuit firmei SCIT Impex SRL.

Valoarea estimată a investiţiei a fost de 13.839.000 de lei fără TVA, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 18 luni.

Reprezentanţii PMB declarau, la sfârşitul lunii ianuarie, că municipalitatea a aprobat, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), finanţarea proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare, modernizare şi reabilitare pentru Teatrul Evreiesc, precum şi prelungirea contractului de comodat, încheiat între instituţia de spectacol şi Fundaţia Caritatea, pentru o perioadă de 25 ani.

Ei precizau că sediul Teatrului Evreiesc de Stat Bucureşti este monument istoric şi se află într-o stare avansată de degradare, deoarece proprietarul clădirii, respectiv Fundaţia Caritatea, nu a mai efectuat reparaţii şi lucrări de punere în siguranţă a clădirii de mai multe zeci de ani.

Lucrările includ consolidarea structurii, desfacerea unora din pereţii interiori şi recompartimentarea cu pereţi uşori din ghips-carton pe structura metalică, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea finisajelor interioare, incluzând restaurarea elementelor din piatră şi a picturilor murale, refacerea instalaţiilor electrice, de încălzire şi de iluminat şi înlocuirea centralei termice.

În 25 ianuarie, din cauza viscolului, au fost smulse bucăţi din acoperişul Teatrului Evreiesc de Stat, pompierii intervenind timp de câteva ore pentru remedierea situaţiei.

Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală, spunea atunci că Primăria Capitalei ştia de situaţia în care se află clădirea instituţiei de spectacole, adăugând că incidentul s-ar putea numi "Cronica unei prăbuşiri anunţate".

"Lucrurile trenează. Nu ştiu de ce trenează de atâta vreme. Primarul general al Capitalei (Sorin Oprescu, n.r.), în urmă cu vreun an, a fost în Teatru Evreiesc, a luat notă, a fost impresionat, după propriile sale mărturisiri, de starea acestui monument istoric", preciza atunci actriţa.

De asemenea, Maia Morgenstern spunea că au mai existat astfel de incidente. La un moment dat, s-a prăbuşit un coş de aerisire, iar autorităţile au fost informate despre această situaţie, potrivit actriţei.

Clădirea Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, monument istoric de categoria B, datează din ultima decadă a secolului al XIX-lea. Doctorul Iuliu Barasch, care cumpărase terenul, intenţiona iniţial să construiască aici o clinică. Terenul era situat în inima unui cartier evreiesc bucureştean, unde, spre sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea trăiau în jur de 300.000 de evrei. După câţiva ani aici s-a construit totuşi nu o clinică, ci o casă de cultură.

La începutul anilor 1940, câţiva artişti, scriitori, şi muzicieni au înfiinţat aici Teatrul Evreiesc Baraşeum, pe scena căruia au evoluat, jucând în limba română, o seamă de cunoscuţi actori evrei, printre care Alexandru Finţi, Beate Fredanov, Willy Ronea, M. Bradu, N. Stroe, Mircea Crişan. În acea vreme, clădirea avea două săli: una la parter, unde se jucau piesele de teatru, şi o alta la etajul întâi, destinată spectacolelor de revistă.

În 1948 a fost înfiinţat Teatrul Evreiesc de Stat, iar între 1954 şi 1955 clădirea a fost renovată în forma care s-a păstrat până astăzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici